Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών αποδυκνείεται σωτήρια για τον οργανισμό μας και την καταπολέμηση πολλών ασθενειών.Προηγούμενες μελέτες είχαν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών έχουν θετική δράση έναντι του καρκίνου του νεφρού. Ενώ μια άλλη έρευνα που έγινε στη Φλόριντα έδειξε ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών ωφελεί στο να έχουμε καλή ακοή.Τώρα, μία νέα μελέτη τεκμηρίωσε ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών βοηθά στην αντιμετώπιση της υψηλής πίεσης.


Όπως ανάφεραν οι επστήμονες, τα τελευταία χρόνια οι έρευνες τεκμηριώνουν ότι ακόμη ένας παράγοντας και συγκεκριμένα το κάλιο της διατροφής πιθανόν να παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της υπέρτασης.

Μελέτη που έγινε από τους επιστήμονες του πανεπιστημίου στο Τέξας διαπίστωσε το ρόλο του καλίου στην αντιμετώπιση της αρτηριακής πίεσης. Στη μελέτη συμπεριλήφθησαν πάνω από 3.000 εθελοντές στους οποίους η διατροφική πρόσληψη καλίου αξιολογήθηκε δια μέσου μετρήσεων του καλίου στα ούρα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μισοί συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν Αφρο-Αμερικανοί και όπως είναι γνωστό οι Αφρο-Αμερικανοί ακολουθούν συνήθως διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε κάλιο.

Όπως ανέφεραν οι ειδικοί, τα άτομα που λαμβάνουν κάλιο από τη διατροφή έχουν λιγότερο κάλιο στα ούρα, από ό,τι άτομα που έχουν περισσότερο κάλιο στη διατροφή τους. Οι μετρήσεις καλίου στα ούρα των συμμετεχόντων αντιπαρατέθηκαν με τις αρτηριακές τους πιέσεις.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσο πιο χαμηλό ήταν το κάλιο στα ούρα (που σήμαινε χαμηλότερη πρόσληψη καλίου από τη διατροφή), τόσο υψηλότερη ήταν η πίεση.

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι κι άλλη μελέτη που έγινε για την αντιμετώπιση της υψηλής πίεση και δημοσιεύθηκε στο "Dietary Approaches to Stop Hypertension" (DASH), έδειξε το συσχετισμό μεταξύ χαμηλού καλίου και υψηλής πίεσης. Τα αποτελέσματα της νέας μελέτης των γιατρών του πανεπιστημίου του Τέξας έρχονται να στηρίξουν αυτά τα ευρήματα και προσθέτουν νέα στοιχεία στις γνώσεις μας για τη σχέση καλίου και πίεσης.

Επιπροσθέτως, ανέφεραν ότι σε άλλες εργαστηριακές έρευνες διαπιστώθηκε ότι το γονίδιο WNK1 ευθύνεται για την επίδραση του καλίου στην αρτηριακή πίεση, γι' αυτό οι ειδικοί αναλύουν με νεότερες μελέτες πως ακριβώς επιδρά. Ωστόσο, παρότρυναν το κοινό να καταναλώνει τροφές πλούσιες σε κάλιο όπως είναι οι μπανάνες, τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, το γκρέιπφρουτ κ.λπ. ώστε να βοηθούν τον οργανισμό τους να διατηρεί χαμηλά την αρτηριακή πίεση.