Η αρτηριακή υπέρταση ορίζεται ως η αύξηση της πίεσης του αίματος που κυκλοφορεί στις αρτηρίες σε επίπεδα που μακροχρόνια συνεπάγονται αύξηση του κινδύνου ασθένειας και θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Τα όρια της αρτηριακής πίεσης που διακρίνουν τα φυσιολογικά από τα υπερτασικά άτομα είναι εκείνα κάτω από τα οποία η ελάττωση της αρτηριακής πίεσης με θεραπευτική παρέμβαση εξουδετερώνει τον κίνδυνο.

Η μακροχρόνια αρτηριακή υπέρταση προκαλεί αρτηριοσκλήρυνση με αποτέλεσμα τη στένωση ή απόφραξη των αρτηριών και μειωμένη αιμάτωση σημαντικών οργάνων που μπορεί να οδηγήσει σε ισχαιμία της καρδιάς (στηθάγχη, έμφραγμα ή στεφανιαία νόσος), του εγκεφάλου (εγκεφαλικό επεισόδιο) ή σε νεφρική βλάβη.

Η αυξημένη πίεση αναγκάζει την καρδιά να δουλεύει πιο σκληρά για να προωθηθεί το αίμα σε όλα τα όργανα του σώματος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πάχυνση των τοιχωμάτων της (υπερτροφία) και σταδιακά, όσο η αρτηριακή πίεση παραμένει υψηλή, μπορεί να προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια – η κατάσταση όπου η καρδιά δυσκολεύεται να στείλει αρκετό αίμα στα όργανα του σώματος.

Αυξημένη πίεση δε σημαίνει ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι δυσμενείς επιδράσεις της πίεσης είναι μακροχρόνιες, όπως περίπου και εκείνες του καπνίσματος.

Είναι σημαντικό να μη δημιουργείται πανικός εάν βρεθεί αυξημένη πίεση. Συνήθως είναι παροδική και πολλές φορές μπορεί να οφείλεται σε κάποιο άλλο πρόβλημα. Η επανάληψη της μέτρησης λίγο αργότερα θα δείξει αν αυτή επιμένει, όπου στην περίπτωση αυτή είναι απαραίτητη η συμβουλή του γιατρού.

Διατροφή

Το κάλιο είναι μία από τις ουσίες που μπορούν να βοηθήσουν στην περίπτωση της αρτηριακής πίεσης. Επειδή όμως δεν αποθηκεύεται στον οργανισμό, είναι απαραίτητη η καθημερινή του πρόσληψη από φρούτα και λαχανικά, όπως καρπούζι, πεπόνι, πορτοκάλι, μπανάνα κλπ.

Το σκόρδο επίσης μπορεί να συμβάλει θετικά στην πίεση καθώς μπορεί να εξομαλύνει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, ωστόσο για να είναι αποτελεσματικό θα πρέπει να καταναλώνεται σε πολλές σκελίδες (6-8) την ημέρα.

Αντίθετα, όσο μειωμένη είναι η πρόσληψη νατρίου (από αλάτι) τόσο καλύτερα μπορεί να είναι τα αποτελέσματα. Το νάτριο που προσλαμβάνει κανείς πρέπει να είναι λιγότερο από 3,8 γραμμάρια την ημέρα.

Επιπλέον παράγοντες, των οποίων η μείωση μπορεί να συμβάλλει θετικά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, είναι οι υδατάνθρακες (ζυμαρικά, όσπρια, ζάχαρη) καθώς και τα κορεσμένα λιπαρά.

Άσκηση

Τριάντα λεπτά αερόβιας άσκησης την ημέρα, 4-5 φορές την εβδομάδα προτείνονται για τη ρύθμιση της αρτηριακής υπέρτασης. Η άσκηση αυτή μπορεί να είναι περίπατος, γρήγορο βάδισμα ή ελαφρύ τρέξιμο σε άτομα που έχουν τη δυνατότητα.


Άγγελος Κλείτσας
Ειδικός Παθολόγος - Διαβητολόγος