Άγχος, θλίψη, αβεβαιότητα, αγωνία, θυμός, χαρά, ελπίδα, ευτυχία, όλα αυτά τα διαφορετικά και ποικίλα συναισθήματα που βιώνουμε καθημερινά, εμπλέκονται με την διατροφή μας και τη συμπεριφορά μας σε σχέση με το φαγητό. Οι αντιδράσεις είναι διαφορετικές αλλά σίγουρα χαρακτηριστικές της ιδιοσυγκρασίας κάθε ανθρώπου. Στην σύγχρονη πραγματικότητα του ατόμου στην ανεπτυγμένη κοινωνία, το φαγητό πλέον εξυπηρετεί (λανθασμένα) πολλούς διαφορετικούς σκοπούς εκτός από αυτόν να μας θρέψει και να μας διατηρήσει στην ζωή. Αποτελεί παρηγοριά, καταφύγιο, επιβράβευση, τιμωρία, ενθάρρυνση, όλα αυτά που ο κάθε ένας μας αναζητά και ενδόμυχα επιδιώκει.

Η κατανάλωση ξηρών καρπών με κέλυφος φαίνεται να μειώνει και να σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, έδειξε νέα έρευνα. Με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν από 12 κλινικές δοκιμές με 450 συμμετέχοντες και τα οποία δημοσιεύθηκαν στην ηλεκτρονική επιθεώρηση PLoS ONE, διαπιστώθηκε ότι η ημερήσια κατανάλωση περίπου δύο μερίδων ξηρών καρπών με κέλυφος βελτιώνει δύο βασικούς δείκτες σακχάρου στο αίμα. Ο πρώτος δείκτης αφορά την γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c), η οποία ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα για ένα διάστημα 3 μηνών. Ο δεύτερος δείκτης σχετίζεται με τις τιμές της γλυκόζης νηστείας, για τον ακριβή έλεγχο της οποίας απαιτείται οι ασθενείς να μην έχουν φάει ή πιει τίποτα, εκτός από νερό για τουλάχιστον οκτώ ώρες πριν την εξέταση.

Κάθε μέρα λαμβάνουμε πληθώρα μηνυμάτων σχετικά με την υγεία και τη διατροφή και μας δημιουργούνται φαινομενικά ατελείωτες ανησυχίες για τον τρόπο ζωής και τη δίαιτα. Η υγιεινή διατροφή και ο υγιεινός τρόπος ζωής είναι σημαντικά για το πώς φαινόμαστε, πως νιώθουμε και πόσο απολαμβάνουμε τη ζωή. Οι σωστές αποφάσεις που αφορούν στον τρόπο ζωής και περιλαμβάνουν ισορροπημένη διατροφή και σωματική δραστηριότητα στην τακτική μας ρουτίνα, μπορούν να συμβάλλουν σε μια καλύτερη ζωή. Οι έξυπνες διατροφικές επιλογές από τα πρώτα  χρόνια της ζωής, αλλά και στην ενήλικη ζωή, συμβάλλουν επίσης στη μείωση του κινδύνου για συγκεκριμένες παθήσεις όπως η παχυσαρκία, η καρδιαγγειακή νόσος, η υπέρταση, ορισμένοι τύποι καρκίνο και η οστεοπόρωση.

Η Σεροτονίνη (C10H12N2O) είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα χημική ουσία του ανθρώπινου σώματος. Μπορεί να δρα σε μικρές αποστάσεις ανάμεσα στα νευρικά κύτταρα (στις νευρικές συνάψεις) μεταδίδοντας έτσι κάποιο ηλεκτρικό μήνυμα από νεύρο σε νεύρο, οπότε λέμε ότι λειτουργεί σαν νευροδιαβιβαστής. Μπορεί όμως να κυκλοφορεί και σε ολόκληρο το σώμα, δρώντας σαν ορμόνη.

Tο σώμα μας χρειάζεται αλάτι για να λειτουργήσει, αλλά όταν αυτό το βασικό συστατικό της διατροφής είναι σε μεγάλες ποσότητες, τελικά... τροφοδοτεί την υπέρταση, τον βασικότερο παράγοντα κινδύνου για καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό. Αν και η μείωσή του ακούγεται σχετικά απλή υπόθεση, για κάποιους ανθρώπους ισοδυναμεί με σοβαρό πλήγμα στη γεύση. Κάποιοι άλλοι απλώς δεν μπορούν να φανταστούν ότι καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα αλάτι, επειδή δεν ρίχνουν στο φαγητό τους οι ίδιοι. Υπάρχουν ωστόσο τρόποι με τους οποίους μπορούμε να ελέγξουμε το αλάτι στη διατροφή μας.