Διαβάστε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για τις βρεφικές τροφές. Τι πρέπει να περιέχουν και τι να προσέχετε.
Το καταλαβαίνετε καλύτερα ίσως από εμάς: H διατροφή του μωρού, ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες και τα πρώτα χρόνια της ζωής του, είναι το άλφα και το ωμέγα για τη σωστή του ανάπτυξη. Κι αν το πρώτο εξάμηνο το αγγελούδι σας μεγαλώνει καλύπτοντας τις διατροφικές ανάγκες του με το γάλα του θηλασμού, από την 26η εβδομάδα και μετά ο οργανισμός του έχει ανάγκη και από άλλα θρεπτικά στοιχεία. Κι αυτό γιατί τότε ξεκινά ο λεγόμενος απογαλακτισμός, με τροφές που έχουν ως βάση τα δημητριακά και στη συνέχεια τα αλεσμένα φρούτα, τα λαχανικά αλλά και το κρέας. Τι πρέπει όμως να περιέχουν τα βρεφικά διατροφικά σκευάσματα του εμπορίου, προκειμένου να είναι ασφαλή και υγιεινά; Συγκεντρώσαμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να μεγαλώσετε το μωρό σας με τις σωστές προδιαγραφές.
Τα 7 «must» των βρεφικών τροφών
1.Βιταμίνες & μέταλλα: Είναι απαραίτητα για την ομαλή ανάπτυξη του σώματος. Η βιταμίνη Α αναπτύσσει την όραση και ενισχύει την αντοχή στις λοιμώξεις, ενώ οι βιταμίνες Β προσφέρουν ενέργεια και βοηθούν το μωρό να παράγει εγκεφαλικά κύτταρα. Η βοταμίνη C, με τη σειρά της, αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου, ενώ η έλλειψη της βιταμίνης D προκαλεί ραχίτιδα. Όσον αφορά στα μέτταλα, ο σίδηρος παίζει ρόλο σε πολλές διαδικασίες, μεταξύ των οποίων και στη μεταφορά οξυγόνου στα κύτταρα. Ο ψευδάργυρος σχετίζεται με την ικανότητα εξέλιξης, το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των οστών, ενώ το σελήνιο προστατεύει τις κυτταρικές μεμβράνες από την οξείδωση.
2. Υδατάνθρακες: Αποτελούν τον «κορμό» της βρεφικής διατροφής, καθώς προμηθεύουν ενέργεια στο μωρό. Η μαλτοδεξτρίνη είναι ένας υδατάνθρακας που χρησιμοποιείται σε εμπλουτισμένες τροφές δημητριακών. Καλύπτει τις ανάγκες του μωρού σε ενέργεια, ενώ μειώνει την παραγωγή αερίων.
3. Πρωτεΐνες: Είναι σημαντικές για το σχηματισμό και τη διατήρηση των ιστών του σώματος, την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου και της οπτικής οξύτητας, την προώθηση και την απορρόφηση του σιδήρου. Συμβάλλουν στην απορρόφηση των λιπών και κυρίως της ταυρίνης, την οποία δεν μπορεί να συνθέσει ο οργανισμός του βρέφους τους πρώτους μήνες.
4. Ιώδιο: Είναι απαραίτητο για το σχηματισμό των ορμονών του θυρεοειδή αδένα. Συμβάλλει στην ομαλή ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος. Η έλλειψή του μπορεί να προκαλέσει νοητική υστέρηση και να οδηγήσει στον κρετινισμό.
5. Νουκλεοτίδια: Τα δομικά αυτά στοιχεία των DNA και RNA αποτελούν πολύτιμα συστατικά του μητρικού γάλακτος. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθούν σημαντικά στο μεταβολισμό των λιπιδίων, ενώ ωφελούν και την εντερική χλωρίδα (μειώνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης διάρροιας). Τα κυριότερα από τα νουκλεοτίδια, που πρέπει να αναζητάτε στην ετικέτα, είναι: κυστιδίνη, αδενοσίνη, ουριδίνη, γουανοσίνη και ινοσίνη.
6. Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα: Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μακράς αλυσίδας (LC-PUFA’S) είναι πολύτιμα συστατικά του μητρικού γάλακτος και απαραίτητα για την ανάπτυξη του βρέφους.
7. Πρεβιοτικές ίνες: Είναι κι αυτές φυσικά συστατικά που υπάρχουν στο μητρικό γάλα. Διευκολύνουν την ομαλή πέψη και προφυλάσουν το μωρό από τις συνήθεις βρεφικές εντερικές διαταραχές.
Εγγυήσεις καταλληλότητας
Πώς θα καταλάβετε όμως ότι ένα προϊόν είναι κατάλληλο για το μωρό σας; Οι τροφές πρέπει να πληρούν τις τις εξής βασικές προϋποθέσεις:
Να του εξασφαλίζουν τις συνιστώμενες ημερήσιες ποσότητες των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, λιπίδια, πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα). Μπορείτε να τις δείτε στο http://europa.eu/scadplus/.
Να μην περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Από τις 18 Απριλίου 2005 οι παραγωγοί βρεφικών τροφών υποχρεώνονται από το νόμο να αναγράφουν στον κατάλογο με τα συστατικά των προϊόντων τους αν προέρχονται από παράγωγα μεταλλαγμένης σόγιας ή καλαμποκιού. Ενημερωθείτε από τον Οδηγό Αγοράς της Greenpeace, κάνοντας «κλίκ» στο www.greenpeace.gr/.
Να εναρμονίζονται πλήρως (στον τομέα τόσο της παραγωγής όσο της συσκευασίας) με τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αφορούν στις παιδικές τροφές για βρέφη και μικρά παιδιά (95/5/ΕΕ, 98/36/ΕΕ).
Τι πρέπει να προσέχετε
Οι έτοιμες τροφές του εμπορίου, επειδή προορίζονται για βρέφη, έχουν το πλεονέκτημα σε σχέση με άλλα τρόφιμα ότι (πρέπει να) είναι ελεγμένες από το κράτος και, σε γενικές γραμμές, παρασκευάζονται από αγνά συστατικά. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να τις χρησιμοποιήσετε σωστά.
-Όχι απότομες αλλαγές . Σημαντικό είναι οι διαφορετικές νέες τροφές να προστίθενται αργά και σταδιακά στο διαιτολόγιο του μωρού. Περιλαμβάνετε μόνο ένα νέο συστατικό στη διατροφή του κάθε εβδομάδα. Έτσι, ο οργανισμός του έχει χρόνο να προσαρμοστεί στις νέες τροφές.
-Αποφεύγετε το «λευκό» κίνδυνο.Καλό είναι ακόμη να προσέχετε τις ποσότητες ζάχαρης που περιέχονται στις τροφές του μωρού. Η ζάχαρη προσφέρει μόνο κενές θερμίδες στο μωρό σας. Περιορίζοντας τις ποσότητές της στο διαιτολόγιό του, βοηθάτε το παιδί σας να τρέφεται με λίγη ζάχαρη και πιο ισοροπημένα στο μέλλον, προστατεύοντάς το από την παχυσαρκία και τις παθήσεις που αυτή συνεπάγεται.
-Αποκλείστε τα αχρείαστα.Μην ξεχνάτε ότι στο εμπόριο κυκλοφορούν και πολλές έτοιμες τροφές που περιέχουν συστατικά τα οποία δεν είναι απαραίτητα για τη διατροφή του μωρού σας, απλώς έχουν ευχάριστη γεύση, π.χ. προϊόντα με σοκολάτα. Απαιτείται λοιπόν η προσοχή σας.
-Ελέγχετε τις ετικέτες για την ημερομηνία λήξης, αλλά και για να πληροφορηθείτε αν το προϊόν περιέχει κάποιο συστατικό στο οποίο το παιδί σας έχει αλλεργία.
Τι είναι τα προϊόντα junior:
Τα γιαούρτια και τα τυριά είναι σίγουρα ό,τι καλύτερο για τα μικρά παιδιά. Ιδιαίτερα για όσα έχουν δυσανεξία στη λακτόζη (δισακχαρίτης που δεν μπορεί να απορροφηθεί από τον οργανισμό ως έχει, αλλά πρέπει πρώτα να διασπαστεί σε γλυκόζη και γαλακτόζη μέσω του ενζύμου λακτάση). Κι αυτί γιατί περιέχουν απαραίτητη λακτάση. Τι σημαίνει, όμως, η σήμανση ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα είναι «ειδικά για παιδιά»; Συνήθως ότι είναι εμπλουτισμένα με συστατικά που συμβάλλουν στη σωστή ανάπτυξή τους. Τέτοια είναι: πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας (απαραίτητες για την ωρίμανση των κυττάρων και τη φυσιολογική λειτουργία των ενζύμων), λιπαρά, βιταμίνες, σίδηρος και υδατάνθρακες (συμβάλλουν στην υγιή ανάπτυξη, μέχρι ακόμα και την ηλικία της εφηβείας). Μάλιστα, για να είναι ακόμα πιο θρεπτικά αλλά και διασκεδαστικά, αρκετά παιδικά γιαούρτια περιέχουν πουρέ από φρέσκα φρούτα και δημητριακά. Πολλά από τα παιδικά γαλακτοκομικά προϊόντα καλύπτουν το 15% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνες, πρωτεΐνες και ασβέστιο.
Αν δεν μπορείτε να θηλάσετε:
Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Συμμαχίας για την Προώθηση του Μητρικού Θηλασμού (WABA), η UNICEF συστήνει τον αποκλειστικό θηλασμό για τους πρώτους έξι μήνες και τη συνέχισή του για δύο χρόνια, μαζί με άλλες θρεπτικές ουσίες. Ωστόσο, αν για κάποιους λόγους δεν μπορείτε να συνεχίσετε το θηλασμό, έχετε εναλλακτικές:
Α. Γάλα σε σκόνη 1ης και 2ης βρεφικής ηλικίας: Βασική προϋπόθεση είναι να έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο (ανάλογη με αυτή του μητρικού γάλακτος) και να είναι εμπλουτισμένο με σίδηρο (με τα φωσφορικά άλατα να κυμαίνονται σε τέτοια επίπεδα ώστε να μην προκαλούν προβλήματα στην απορρόφησή του). Μάλιστα, για βράφη τα οποία παρουσιάζουν διάρροιες, κοιλιακά άλγη κ.α. λόγω δυσανεξίας στη λακτόζη, έχουν δημιουργηθεί γάλατα απαλλαγμένα από τη συγκεκριμένη πηγή ενέργειας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι είναι καλό να απουσιάζει τελείως η σακχαρόζη, η οποία θεωρείται ένας «δύσκολος» -ως προς την πέψη- υδατάνθρακας.
Β. Γάλατα ανάπτυξης: Είναι εμπλουτισμένα με λιπαρά οξέα, ιχνοστοιχεία, ασβέστιο και σίδηρο. Ωστόσο, το ασβέστιο δεν επαρκεί για το «χτίσιμο» ενός γερού οργανισμού.
Προσοχή στη γλουτένη:
Στη συγκεκριμένη πρωτεΐνη, η οποία περιέχεταισε πολλές βρεφικές τροφές, μπορεί να παρατηρηθεί δυσανεξία για λόγους που δεν έχουν προσδιοριστεί απόλυτα μέχρι σήμερα. Συνέπεια αυτής της δυσανεξίας (γνωστής ως κοιλιοκάκη) είναι η φλεγμονή στο λεπτό έντερο με συμπτώματα όπως: συνεχής διάρροια, απώλεια βάρους, απώλεια λίπους, πόνος και δυσφορία στην άνω κοιλιακή χώρα, ανεπάρκεια σε βιταμίνες (κυρίως του συμπλέγματος Β) και σε ανόργανα στοιχεία. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρο αν παρατηρήσετε συμπτώματα όπως τα παραπάνω. Η κοιλιοκάκη είναι μη ανατρέψιμη ασθένεια.
Οι βιολογικές τροφές:
Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν στην αγορά βιολογικά διατροφικά σκευάσματα για μωρά, από πιστοποιημένα φυσικά συστατικά. Η πιστοποίηση εξασφαλίζει ότι τα βιολογικά γάλατα, για παράδειγμα, παράγονται από αγελάδες που δεν έχουν λάβει ορμόνες ανάπτυξης, ενώ τρέφονται με βιολογικές ζωοτροφές, χωρίς χημικά-συνθετικά ή μεταλλαγμένα πρόσθετα. Η παραγωγή των μαλακών δημητριακών και των πολτοποιημένων λαχανικών, με τη σειρά της, έχει στηριχθεί σε φυσικές διεργασίες, χωρίς λιπάσματα, ενώ έχουν χρησιμοποιηθεί εναλλακτικές μεθόδοι αντιμετώπισης ζιζανίων ή ασθενειών. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα πιστοποιημένα βιολογικά σκευάσματα δεν περιέχουν ζάχαρη, αλάτι και συντηρητικά.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΝΑΚΑΚΗ
/p
h2