«Τα παιδιά των λουλουδιών» δεν πήγαιναν τόσο συχνά γυμναστήριο, αγαπούσαν τα λιπαρά φαγητά και τα γλυκά, αλλά…ήταν πιο αδύνατα συγκριτικά με τους συνομηλίκους τους στο «σήμερα».

Στην παραπάνω αποκάλυψη προχώρησε το υπουργείο Υγείας της Αγγλίας, μίας δηλαδή από τις χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά παχυσαρκίας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση…Ειδικότερα, βάσει κυβερνητικών στοιχείων που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ενώ κατά τη δεκαετία του ΄60 τα ποσοστά παχυσαρκίας στους ενηλίκους κυμαίνονταν από 1%-2%, πλέον, στη Γηραιά Αλβιόνα, έχουν αγγίξει το 26%, ενώ πολύ λιγότεροι είναι σήμερα και εκείνοι που ενώ αντιμετωπίζουν πρόβλημα βάρους είναι διατεθειμένοι να ακολουθήσουν μία υγιεινότερη διατροφή.

Γιατί οι άνθρωποι στην Αγγλία διατηρούσαν ευκολότερα το ιδανικό βάρος; Όπως εξηγούν οι ειδικοί, το «κλειδί» ήταν η εντονότερη δραστηριότητα. Έτσι, ενώ συνήθιζαν να καταναλώνουν λιπαρά φαγητά, όπως για παράδειγμα το παραδοσιακό «Βρετανικό πρωινό», η συχνότερη ενασχόληση με τις δουλειές του σπιτιού, το περπάτημα, αντί της χρήσης του αυτοκινήτου, αλλά και η λιγότερη …τηλεόραση φαίνεται ότι αποτελούσαν την «ασπίδα» της σιλουέτας τους.

«Το 1967 περισσότερα από τα δύο τρίτα του πληθυσμού περπατούσαν καθημερινά για τουλάχιστον μισή ώρα, ενώ το 2010 μόλις 42%. Το νεόφερτο έθιμο του junk-food, επίσης, δεν είχε τη σημερινή απήχηση» επεσήμαναν οι εκπρόσωποι του υπουργείου Υγείας τονίζοντας παράλληλα ότι: «Μπορεί στα 60’s να είχαμε 10,5 εκατομμύρια τηλεοράσεις, πρόβλεψη ωστόσο είναι ότι μέχρι το 2020 θα έχουμε 74.000.000».

Εντυπωσιακό, πάντως, είναι και το γεγονός ότι σύμφωνα με τους ειδικούς για την αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας δεν ευθύνονται μόνο οι κακές διατροφικές συνήθειες και η έλλειψη άσκησης. Αντίθετα, όπως λένε, στο «παιχνίδι» υπεισέρχονται και άλλοι κοινωνικοί παράγοντες που έχουν να κάνουν τόσο με τα πρότυπα ομορφιάς, όσο και με την σταδιακή αποδοχή ενός λαού παχυσάρκων...