Ανησυχητική αύξηση σημειώνουν οι νεφροπάθειες στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, με συνέπεια σήμερα οι ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο να υπολογίζονται σε περίπου 1.000.000, δηλαδή το 10% του συνολικού πληθυσμού. Μάλιστα στη συντριπτική πλειονότητα, οι ασθενείς δεν το γνωρίζουν. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, ο σακχαρώδης διαβήτης και η υπέρταση που τον «συνοδεύουν», είναι οι υπαίτιοι για τη ραγδαία αυτή αύξηση του αριθμού των νεφροπαθών, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς.
Μάλιστα οι δύο παραπάνω παθήσεις-μάστιγες ευθύνονται σχεδόν για 3 στα 4 περιστατικά νεφρικής νόσου, τα οποία είτε καταλήγουν σε χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, υποβαθμίζοντας δραματικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς, είτε τον οδηγούν στο θάνατο από άλλες αιτίες, με πιο συχνές τα καρδιαγγειακά και εγκεφαλικά επεισόδια, καθώς και άλλες περιφερικές αγγειακές παθήσεις (π.χ. γάγγραινα).
Αυτά τόνισαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού (Πέμπτη 11 Μαρτίου), ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κολεγίου Νεφρολογίας και Υπέρτασης (ΕΚΟΝΥ) επίκουρος καθηγητής κ. Αθανάσιος Διαμαντόπουλος, ο καθηγητής Παθολογίας - Νεφρολογίας Α.Π.Θ. κ. Δημήτριος Γρέκας, ο αναπληρωτης καθηγητής Παθολογίας – Νεφρολογίας κ. Δημήτριος Βλαχάκος, και ο διευθυντής ΕΣΥ νεφρολόγος κ. Αθανάσιος. Αγραφιώτης.
Στη συνέντευξη παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών κ. Γιώργος Καστρινάκης. Αναφερόμενος στο πρόβλημα, ο κ. Γρέκας τόνισε ότι το 30-40% των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη θα παρουσιάσουν σε κάποια φάση της ζωής τους χρόνια διαβητική νεφροπάθεια. Η προδιάθεση αυτή μπορεί να ανιχνευθεί έγκαιρα, επεσήμανε ο καθηγητής, με μια απλή ανάλυση ούρων η οποία θα διαπιστώσει την ύπαρξη πρωτεΐνης. Εάν διαπιστωθεί κάτι τέτοιο, είπε ο καθηγητής, μπορεί να διορθωθεί με φάρμακα, με το κατάλληλο διαιτολόγιο και με αλλαγή του τρόπου ζωής.
Μελά Ρίτα