Όπως κάθε έξυπνο πρόγραμμα διατροφής, έτσι και μία διαβητική δίαιτα περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία από  πολλά φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά, ψάρια, και πολλά άλλα. Εάν προγραμματίζετε τα γεύματα σας σωστά, μπορείτε να  καταναλώνετε ακόμη και επιδόρπιο. Συνεργαστείτε με το γιατρό/διαιτολόγο  σας για να δημιουργήσετε ένα προσωπικό πρόγραμμα που θα μπορείτε να το ακολουθήσετε, και θα σας βοηθήσει να πετύχετε τους στόχους σας. Οι διατροφικές συμβουλές πρέπει να προσαρμόζονται  σε κάθε άτομο, αλλά γενικές κατευθυντήριες γραμμές για τη διαχείριση του διαβήτη αποτελούν  οι ακόλουθες συστάσεις:

 

Μακροθρεπτικά: Συνιστώμενη Ημερήσια Ποσότητα

Υδατάνθρακες : Οι υδατάνθρακες  αποτελούν  βασικό μέρος για την  θεραπεία του διαβήτη και για τον έλεγχο του σακχάρου. Προσπαθήστε να πάρετε περίπου 45 γραμμάρια και 60 γραμμάρια υδατανθράκων σε κάθε γεύμα, και επιλέξτε κυρίως σύνθετους υδατάνθρακες, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια. Απελευθερώνουν αργά τη γλυκόζη στο αίμα σας και έτσι  κρατούν σταθερό το σάκχαρο στο αίμα σας.

Πρωτεΐνες: Ο στόχος είναι να παίρνετε 15% έως 20% των θερμίδων σας από πρωτεΐνες.

Λίπος:Τα ακόρεστα λίπη (π.χ. ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, ψάρια, αβοκάντο) είναι καλά για σας και μπορούν να σας βοηθήσουν να επιτύχετε τους στόχους σας. Περιορίστε τα κορεσμένα λίπη (π.χ. βούτυρο, κρέμα γάλακτος, του βοείου κρέατος) σε λιγότερο από 7% των συνολικών θερμίδων. Αποφύγετε τα τρανς λιπαρά(ελέγξτε τις ετικέτες των τροφίμων).

Φυτικές ίνες:Οι συστάσεις για τα άτομα με διαβήτη είναι οι ίδιες με εκείνες για το γενικό πληθυσμό για τις φυτικές ίνες. Προσπαθήστε να πάρετε τουλάχιστον 25 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα από μια ποικιλία πηγών, συμπεριλαμβανομένων δημητριακών ολικής αλέσεως, λαχανικά, φρούτα και όσπρια.

Γλυκαιμικό Φορτίο

Το γλυκαιμικό φορτίο (GL) μετρά πόσο οι υδατάνθρακες στα τρόφιμα επηρεάζουν το σάκχαρό σας. (Οι υδατάνθρακες είναι η ομάδα τροφίμων που επηρεάζει το σάκχαρο του αίματος πιο πολύ. Πρωτεΐνες και τα λίπη δεν επηρεάζουν το ίδιο.) Η περιεκτικότητα ενός τροφίμου σε φυτικές ίνες είναι σημαντική καθώς οι φυτικές ίνες καθυστερούν την απορρόφηση της γλυκόζης στο αίμα και γι’ αυτό το λόγο μειώνεται το ΓΦ ενός τροφίμου .Όσο πιο δύσκολα  διασπάται ένα τρόφιμο, τόσο πιο αργά γίνεται η πέψη, έτσι το σάκχαρο στο αίμα σας αυξάνεται με βραδύτερους ρυθμούς. Τρόφιμα με απλούς υδατάνθρακες, όπως τα λευκά ζυμαρικά, που πέπτονται γρήγορα, έχουν μεγαλύτερο ΓΦ και  προκαλούν  αύξηση του σακχάρου  με ταχείς ρυθμούς.  Τα τρόφιμα που γίνονται με σύνθετους υδατάνθρακες, όπως τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως, έχουν χαμηλότερο ΓΦ που επηρεάζουν  λιγότερο το σάκχαρο του αίματος.

 Το μέγεθος της μερίδας

"Η υπερβολική ποσότητα  των μερίδων μπορεί να επηρεάσει το σάκχαρο στο αίμα», λέει η Amy Τζέιμισον-Petonic, RD, εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, και διευθύντρια  στο Cleveland Clinic. Ένα μεγάλο γεύμα(από υδατάνθρακες),  σημαίνει περισσότερη ζάχαρη που εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος. Τρώτε μικρότερες μερίδες στα κύρια γεύματα,  σνακ με χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο , όπως φρούτα, για να διατηρήσετε το σάκχαρο στο αίμα σας σταθερό, κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σχήμα Τροφίμων

Τα τρόφιμα που  τα βρίσκουμε με ολόκληρους τους καρπούς τους όπως τα ολικής αλέσεως, χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να γίνει η πέψη,  από αυτά που είναι εν μέρει ή πλήρως επεξεργασμένα .

Συνδυασμοί Τροφίμων

Πώς θα συνοδέψετε τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας. "Η πρωτεΐνη και το λίπος επιβραδύνουν την απορρόφηση της γλυκόζης στο αίμα. Αντίστοιχα μπορείτε να συνοδέψετε ένα μήλο με φυστικοβούτυρο ή  το ρύζι με φασόλια και αβοκάντο,  ο συνδυασμός αυτός μπορεί να μειώσει το σάκχαρο σας.

Αυτό μπορεί να ακούγεται αρκετά σύνθετο, αλλά το θέμα είναι απλό: Όσο λιγότερο επεξεργασμένες τροφές  τόση περισσότερη εργασία  έχει να κάνει  το σώμα σας για να χωνέψει, άρα τόσο το καλύτερο για το σάκχαρο σας.

Ορισμένες τροφές έχουν μεγαλύτερη επίδραση στο σάκχαρο του αίματός από τις άλλες. Να γνωρίζεις ποιες τροφές είναι σημαντικές για να διατηρήστε τα επίπεδα του σακχάρου χαμηλά είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο για ανθρώπους με διαβήτη αλλά και για τον γενικότερο πληθυσμό. Ο στόχος  είναι να επιλέγουμε τροφές που μας βοηθούν να κρατάμε το σάκχαρό χαμηλά. Συνήθως  αυτό σημαίνει  ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα. 

Δρ. Μαρία Ψωμά Ιατρός - Βιοπαθολόγος