Ανακοινώθηκαν οι Νέες Τιμές Αποζημίωσης των Αναλωσίμων Διαβήτη από τον ΕΟΠΥΥ
Οι εν λόγω τιμές αποζημίωσης θα ισχύουν κατά το απολύτως αναγκαίο μεταβατικό διάστημα, που απαιτηθεί ώστε να ισχύσει, σύμφωνα με τον ν.4472 (ΦΕΚ 74/Α/19.05.201), άρθρο 95, η τιμολόγηση με βάση τις τρεις χαμηλότερες τιμές αγοράς σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή την επιτυχή κατάληξη της διαπραγμάτευσης. Επισημαίνεται ότι θα ισχύει η χαμηλότερη τιμή κάθε φορά. Επισημαίνεται ότι οι εν λόγω τιμές είναι υποχρεωτικές για τους συμβαλλόμενους παρόχους και οποιαδήποτε μετακύλιση κόστους σε βάρος των ασφαλισμένων, αποτελεί παράβαση συμβατικών όρων και επισύρει τις σχετικές κυρώσεις.
Τα αναλώσιμα διαβήτη, με το νέο σύστημα του ΕΟΠΥΥ, πλέον καλύπτονται μόνο με ηλεκτρονική συνταγογράφηση από τον αρμόδιο γιατρό, που πρέπει και αυτός να είναι εγγεγραμμένος στο ηλεκτρονικό σύστημα.
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το διαβητολογικό υλικό της Fora περιλαμβάνεται στο Ενιαίο Μητρώο ΕΟΠΥΥ – ΕΚΑΠΤΥ για το νέο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης.
Η υγιεινή διατροφή αποτελεί σημαντικό μέρος του ελέγχου των επιπέδων γλυκόζης (ζαχάρου) του αίματος. Η υγιεινή διατροφή κάνει καλό σε όλους και δεν χρειάζεται να αγοράζετε ειδικές τροφές ή να παρασκευάζετε χωριστά γεύματα για εσάς και την οικογένειά σας. Η υγιεινή διατροφή, σε συνδυασμό με τακτική σωματική άσκηση, μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγχετε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας, να μειώνετε τα λίπη στο αίμα σας (χοληστερίνη και τριγλυκερίδια) και να διατηρείτε υγιεινό βάρος.
Τα άτομα που έχουν διαβήτη υποχρεώνονται εκ των πραγμάτων να ακολουθούν πολύ αυστηρή διατροφή, προκειμένου να μην επιδεινώσουν το πρόβλημά τους. Σε αυτό το πλαίσιο, τα τυριά σε γενικές γραμμές απαγορεύονται. Σύμφωνα με τον βρετανικό οργανισμό Diabetes UK, οι πάσχοντες πρέπει να ακολουθούν μια υγιή, ισορροπημένη διατροφή που βοηθά στον έλεγχο της γλυκόζης αίματος, των λιπών του αίματος και της αρτηριακής πίεσης, καθώς και στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους. Σκοπός είναι να μειωθεί ο κίνδυνος επιπλοκών από τον διαβήτη, όπως καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια.
Το όνομα μου είναι Λαμπρούλης Νικόλαος και είμαι 33 ετών. Εδώ και 7 χρόνια είμαι ινσουλινοεξαρτώμενος διαβητικός, κάνοντας 4 ενέσεις την μέρα. Από μικρός είχα ασχοληθεί με τον αθλητισμό, και ένα από τα πρώτα λάθη που έκανα από την στιγμή που διαγνώστηκα με τον διαβήτη, ήταν να σταματήσω -ευτυχώς προσωρινά- την ενασχόλησή μου αυτή. Ευτυχώς ο αδερφός μου Θανάσης με προέτρεψε να συνεχίσω να αθλούμαι.Η αγάπη του Θανάση για το τρέξιμο, κυρίως για το ορεινό, με συμμετοχές σε Μαραθώνιους στον Όλυμπο αλλά και σε μεγαλύτερους αγώνες στο Παρανέστι, ήτανε το έναυσμα...
Ζούμε σε μια εποχή που η έρευνα γύρω από το διαβήτη εξελίσσεται με τέτοιο ραγδαίο ρυθμό που οι καινούριες ριζικές θεραπείες του διαβήτη (τεχνητό πάγκρεας και μεταμόσχευση νησιδίων με την τεχνολογία των βλαστοκυττάρων) είναι απλώς θέμα λίγων ετών να πάρουν τις θέσεις τους ως θεραπεία ρουτίνας. Μέχρι τότε όμως είναι απαραίτητο τα άτομα με διαβήτη, είτε είναι παιδιά είτε είναι ενήλικες, να γνωρίζουν τον τρόπο να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή με το διαβήτη.
Σε μια από τις μεγαλύτερες σύγχρονες «μάστιγες» εξακολουθεί να αναδεικνύεται στις μέρες μας ο σακχαρώδης διαβήτης, καθώς αποτελεί τη βασική αιτία θανάτου για περίπου 7.000.000 άτομα ετησίως σε όλο τον κόσμο. Η νόσος, που χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως «ύπουλη», καθώς τα πρώτα χρόνια μπορεί να δρα κρυφά, χωρίς να εκδηλώνει συμπτώματα,συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σημαντικού αριθμού άλλων σοβαρών επιπλοκών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, οι μόνιμες βλάβες του αμφιβληστροειδούς που οδηγούν σε τύφλωση, καθώς και οι ακρωτηριασμοί!