Η σεξουαλική δραστηριότητα είναι σημαντικό κομμάτι της ζωής και των σχέσεων. Τα άτομα που ζουν με διαβήτη όμως, είναι πιο πιθανό να έχουν σεξουαλικά προβλήματα. Πιο συγκεκριμένα, ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία στο 50% των ανδρών και σεξουαλικά προβλήματα στο 25% των γυναικών. Στους άνδρες τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα καταστρέφουν τα νεύρα καθώς και τα μικρά και μεγάλα αιμοφόρα αγγεία όλου του σώματος, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που τροφοδοτούν με αίμα το πέος, με αποτέλεσμα την εμφάνιση της στυτικής δυσλειτουργίας.
 
SEX HEALTH
 
 Οι γυναίκες με διαβήτη είναι πιο πιθανό να δυσκολεύονται στην επίτευξη οργασμού, καθώς η καταστροφή των νεύρων που προκαλείται από τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μπορεί να προκαλέσει μια σταδιακή απώλεια αίσθησης και σεξουαλικής απόκρισης.
 
Τι μπορούν λοιπόν να κάνουν τα άτομα με διαβήτη ώστε να διατηρήσουν υγιή τη σεξουαλική τους σχέση;
Ο έλεγχος του σακχάρου του αίματος είναι σημαντικός έτσι ώστε να προληφθεί η καταστροφή των αγγείων και των νεύρων που οδηγεί σε σεξουαλική δυσλειτουργία. Τα άτομα μπορούν να συνεργαστούν με εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας, διαβητολόγους και ή κλινικούς διαιτολόγους έτσι ώστε να καταφέρουν να ελέγξουν τα επίπεδα του σακχάρου.
 
Απαραίτητος είναι επίσης και ο περιορισμός του αλκοόλ, καθώς πάνω από δυο αλκοολούχα ποτά την ημέρα μπορεί να βλάψουν τα αιμοφόρα αγγεία.
 
Πολύ σημαντικό είναι τα άτομα νε ελέγξουν το στρες και να φροντίσουν να κοιμούνται αρκετές ώρες. Οι ρομαντικές αποδράσεις με το/τη σύντροφο μακριά από το στρες της καθημερινότητας μπορεί να βοηθήσουν. 
 
Εάν κανείς υποφέρει από άγχος ή καταθλιπτικά συμπτώματα είναι απαραίτητο να απευθυνθεί σε ειδικό. Η κατάθλιψη, το άγχος και το στρες, σε συνδυασμό με το φόβο των στυτικών ή άλλων σεξουαλικών προβλημάτων μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν το πρόβλημα.
 
Αν ένα άτομο που ζει με διαβήτη έχει πρόβλημα στη σεξουαλική του ζωή, είναι πολύ σημαντικό πρώτα από όλα να το εμπιστευτεί στον ιατρό του. Η καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη σεξουαλική ζωή.
 
Πηγή: Mayoclinic
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr