Οι άνδρες δεν είναι πλέον διστακτικοί: μιλάνε για την κατάθλιψή τους όσο και οι γυναίκες!

Αυτό είναι ένα από τα σημαντικά ευρήματα των επιστημόνων που ανταποκρίνονται στις καθημερινές τηλεφωνικές κλήσεις για βοήθεια στην Γραμμή Επικοινωνίας για την Κατάθλιψη του προγράμματος «Αντιστίγμα» του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής.

Μέσα σε έναν χρόνο, από τον Μάιο του 2008 που άρχισε να λειτουργεί η γραμμή (210-6515.600) έως και τον Απρίλιο του 2009, συνολικά 3.573 γυναίκες και άνδρες «το έβγαλαν από μέσα τους» ζητώντας βοήθεια, στήριξη και λύση στο πρόβλημα κατάθλιψης που αντιμετώπιζαν οι ίδιοι ή κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο. Και ενώ στο πρώτο τρίμηνο λειτουργίας της γραμμής οι επτά στους δέκα καλούντες ήταν γυναίκες, «στο τέλος της χρονιάς έχουμε μια στατιστική ανατροπή» επισημαίνει η ψυχίατρος κ. Μαρίνα Οικονόμου- Λαλιώτη, η οποία έχει την επιστημονική ευθύνη του προγράμματος.

«Οι άνδρες “ανοίγονται” και καλούν με την ίδια σχεδόν συχνότητα που καλούν και οι γυναίκες - 51,8% γυναίκες και 48,2% άνδρες. Το γεγονός ότι μιλάνε χωρίς να χρειάζεται να δηλώσουν ονοματεπώνυμο ή άλλα προσωπικά στοιχεία, τους βοηθά να παραδεχθούν με πολύ μεγαλύτερη ευκολία το πρόβλημα και να αναζητήσουν λύση...».

Η Γραμμή Επικοινωνίας για την Κατάθλιψη λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 9 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.
 
«Δυστυχώς δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα να έχουμε παράλληλα με την πρώτη και δεύτερη γραμμή, με επακόλουθο συχνά να παρατηρείται μεγάλη αναμονή και οι άνθρωποι που καλούν να κουράζονται και να κλείνουν ή να μη διαθέτουν τόσο χρόνο», λέει η κυρία Οικονόμου-Λαλιώτη.

«Αν μπορούσαμε να κρατήσουμε ανοικτή έστω τη μία γραμμή που έχουμε έως τις 12 τα μεσάνυχτα, είναι βέβαιο ότι θα καλύπταμε πολύ μεγαλύτερες ανάγκες. Τώρα οι άνθρωποι που εργάζονται ξεκλέβουν λίγα λεπτά από τη δουλειά τους, τα οποία συνήθως δεν είναι αρκετά...».


Η ντροπή τούς κάνει να αρνούνται τη φροντίδα

Γυναίκες και άνδρες ηλικίας 31 έως 45 ετών (43%), κάτοικοι Αττικής σε ποσοστό 54%, ανύπαντροι (σε ποσοστό 45,3%), με μόρφωση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (41,8%) είναι οι άνθρωποι που κάνουν τις περισσότερες κλήσεις στη Γραμμή Επικοινωνίας για την Κατάθλιψη:

«Οι περισσότερες κλήσεις αφορούν ανθρώπους που βρίσκονται στην παραγωγική ηλικία και είναι κάτοικοι αστικών περιοχών, γεγονός που υπογραμμίζει τις επιπτώσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής. Το στίγμα και η αρνητική φόρτιση που φέρνει η κατάθλιψη εκδηλώνονται άμεσα ή έμμεσα και με πολλούς τρόπους. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι καλούντες απέφευγαν να αναφερθούν ονομαστικά στην κατάθλιψη, ενώ τα αντικαταθλιπτικά αναφέρονταν ως «ψυχοφάρμακα» ή με διατυπώσεις του τύπου «δεν παίρνω εγώ τέτοια πράγματα...».
 
Οι αρνητικές κοινωνικές στάσεις απέναντι στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας και την ψυχιατρική θεραπεία φανερώνονταν μέσα από τις μαρτυρίες των καλούντων. Αρκετοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι τα αντικαταθλιπτικά είναι εθιστικά ή ιδιαίτερα επιβλαβή, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις - ποσοστό 15% (!) - οι άνθρωποι που καλούσαν αναφέρθηκαν σε σκέψεις αυτοκτονίας.

Όπως εξηγεί η κ. Μαρίνα Οικονόμου- Λαλιώτη, «η επίμονη σκέψη του θανάτου αν και δεν οδηγεί απαραίτητα στην πραγμάτωση μιας αυτοκτονίας, δηλώνει ότι το άτομο χρειάζεται άμεσα βοήθεια. Και αυτό ακριβώς κάνουμε στην Γραμμή Επικοινωνίας για την Κατάθλιψη. Πέρα από τη συναισθηματική στήριξη των καλούντων, παραπέμπουμε τους ανθρώπους στις δημόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας της περιοχής τους και τους παροτρύνουμε να ζητήσουν γρήγορα βοήθεια...».

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ