Πορτοκαλί λαχανικά

Αν και στο δρόμο δεν είναι  ό,τι καλύτερο, στο τραπέζι σου τα πορτοκαλί λαχανικά φέρνουν μόνο καλά νέα. Φάε καρότα, γλυκοπατάτες, ντομάτες και κολοκύθα για να αυξήσεις τα επίπεδα κάποιων κυττάρων στο αίμα που λέγονται Τ-λεμφοκύτταρα και βοηθούν στην προστασία από διάφορα μικρόβια. Αυτά αυξάνονται με τη βοήθεια του β-καροτένιου, που περιέχεται στα πορτοκαλί λαχανικά, αλλά θα σου αναπληρώσει και τα αποθέματα σεληνίου και βιταμίνης Α.

 
Τα τελευταία δέκα χρόνια αυξήθηκαν πολύ οι γνώσεις και η εμπειρία μας σε ότι έχει σχέση με την μετεμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση, τόσο σε επίπεδο βασικής βιολογίας όσο και σε κλινικό επίπεδο. Έχει όμως παραμεληθεί πολύ μια άλλη ομάδα ατόμων με σοβαρή οστική νόσο, αυτή των ανδρών.
Έγινε γνωστό τα τελευταία χρόνια ότι περίπου 20% των σπονδυλικών καταγμάτων και 30% των καταγμάτων του ισχίου συμβαίνουν στους άνδρες με αποτέλεσμα σημαντική νοσηρότητα, θνησιμότητα, κοινωνικό, ψυχολογικό και οικονομικό κόστος όπως επίσης και σαφής επιβάρυνση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Δεν είναι απόλυτα ακριβής ο αριθμός των ανδρών που πάσχουν από οστεοπόρωση, όμως ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των ανδρών με κατάγματα με κυριότερο αίτιο τις δημογραφικές αλλαγές που επεσυνέβησαν τον τελευταίο αιώνα: αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης και αλλαγή της πληθυσμιακής δομής προς ένα γερασμένο πληθυσμό. Υπολογίζεται ότι τα επόμενα 50 χρόνια θα τριπλασιαστεί η επίπτωση των καταγμάτων των ισχίων στους άνδρες, ενώ θα αυξηθεί κατά 2,4 φορές στις γυναίκες. Έτσι ο αριθμός των καταγμάτων του ισχίου παγκόσμια θα φτάσει το 2050 στα 6,3 εκατομμύρια (σε σχέση με το 1,7 εκατομμύρια το 1990).

Συχνότεροι παράγοντες κινδύνου κατάγματος στους άνδρες είναι:
-η ηλικία
-οι ανθρωπομετρικοί δείκτες
-το κάπνισμα
-η υπερκατανάλωση αλκοόλ
-η ελαττωμένη φυσική δραστηριότητα
-η χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου και άλλα

 Οι άνδρες δεν είναι πλέον διστακτικοί: μιλάνε για την κατάθλιψή τους όσο και οι γυναίκες!

Αυτό είναι ένα από τα σημαντικά ευρήματα των επιστημόνων που ανταποκρίνονται στις καθημερινές τηλεφωνικές κλήσεις για βοήθεια στην Γραμμή Επικοινωνίας για την Κατάθλιψη του προγράμματος «Αντιστίγμα» του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής.

Αλωπεκία ονομάζεται η τριχόπτωση οποιαδήποτε αιτιολογίας και μορφής. Υπάρχουν πολλοί λόγοι τριχόπτωσης στους άνδρες και στις γυναίκες, όπως οι παθήσεις του θυρεοειδή, η έλλειψη σιδήρου, ο υψηλός πυρετός, η χειρουργική επέμβαση, η ολική νάρκωση, οι δίαιτες «αστραπή», ο τοκετός και συγκεκριμένες φαρμακευτικές αγωγές. Επίσης υπάρχουν δερματολογικές παθήσεις του τριχωτού της κεφαλής που μπορούν να προκαλέσουν παροδική ή μόνιμη αλωπεκία, όπως ο λύκος, ο λειχήνας και η γυροειδής αλωπεκία. Στους άνδρες, όμως, τις περισσότερες φορές εμφανίζεται η ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία ή κοινή φαλάκρα, η οποία οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες και είναι γνωστή ως «αλωπεκία ανδρικού τύπου».

Αίτια   
Η ανδρικού τύπου αλωπεκία είναι πολυπαραγοντική νόσος. Καθοριστικό ρόλο, όμως, σε αυτό τον τύπο αλωπεκίας παίζει η παρουσία μιας ορμόνης, της διυδροτεστοστερόνης (DHT), η οποία επιδρά σε συγκεκριμένες θέσεις του τριχωτού της κεφαλής, σε γενετικά προδιατεθειμένα άτομα. Παρομοίως και στις γυναίκες, στις περισσότερες περιπτώσεις τριχόπτωσης, το αίτιο οφείλεται σε  γενετικούς παράγοντες. Αν και είναι ακόμη υπό έρευνα, είναι πολύ πιθανόν η ορμόνη που παίζει καθοριστικό ρόλο στη γυναικεία τριχόπτωση να είναι διαφορετική απ’ αυτήν στους άνδρες.
Θα πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι ένας ενήλικας χάνει καθημερινά περίπου 75-125 τρίχες από τι κεφάλι του, εξαιτίας του φυσιολογικού κύκλου ζωής των τριχών. Όσο υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στην απώλεια και την αναγέννηση των τριχών, ο συνολικός όγκος των μαλλιών παραμένει αμετάβλητος.
Ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει στην τριχόπτωση είναι το στρες, το οποίο πιστεύεται ότι επιταχύνει την κατά τα άλλα γενετικά προκαθορισμένη απώλεια. Πιθανότατα πάντως, χωρίς την παρουσία συγκεκριμένων γονιδίων και ορμονών, το στρες αυτό καθαυτό να μην μπορεί να προκαλέσει απώλεια μαλλιών. Η γενετική προδιάθεση στην ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία μπορεί να κληρονομηθεί είτε από τον ένα γονέα, είτε από τον άλλον, και συνήθως εμφανίζεται μετά την εφηβεία. Υπολογίζεται ότι το 25% των ανδρών της λευκής φυλής, ηλικίας 25 ετών, πάσχουν από ανδρικού τύπου αλωπεκία, ενώ το ποσοστό ανέρχεται στο 50% στην ηλικία των 50 ετών. Στις γυναίκες, η συχνότητα είναι πολύ μικρότερη, αν και έχει αναφερθεί ότι περίπου το 30% μπορούν να εμφανίσουν σημεία αλωπεκίας ανδρικού τύπου σε ηλικία 50 ετών.

 
Ενώ οι γυναίκες έχουν να αντιμετωπίσουν την εγκυμοσύνη και την οστεοπόρωση, οι άνδρες έχουν τις δικές τους ανησυχίες για την υγεία. Στο παρόν άρθρο παρατίθενται τρία από τα πλέον κοινά αντρικά προβλήματα μαζί με συμβουλές διατροφής που βοηθούν στην πρόληψή τους.


Καρδιακές Παθήσεις
Όντας ένας από τους μεγαλύτερους «δολοφόνους» στον δυτικό κόσμο, η στεφανιαία καρδιακή νόσος οφείλεται για το ένα τρίτο από το ένα δεύτερο όλων των θανάτων στους άντρες. Προκαλείται από την απόφραξη των αρτηριών γύρω από την καρδιά και τη σκλήρυνση των τοιχωμάτων τους. Πολλοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων του καπνίσματος, του αρρύθμιστου διαβήτη, της έλλειψης σωματικής δραστηριότητας και της κληρονομικότητας, εμφανίζονται να αυξάνουν τον κίνδυνο αυτής της κατάστασης. Το υπερβολικό βάρος και η κατανάλωση πολλών ζωικών λιπών φαίνονται επίσης να σχετίζονται.

Η αντικατάσταση των κορεσμένων ζωικών λιπών με ακόρεστα φυτικά έλαια, η κατανάλωση προϊόντων ολικής αλέσεως, λιπαρών ψαριών, σκόρδου και πέντε ή περισσοτέρων μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως, μπορούν όλα να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Επίσης, θετική επίδραση έχει η διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους. Μερικές από αυτές τις στρατηγικές βοηθούν μειώνοντας την καταστροφή των αρτηριακών τοιχωμάτων, άλλες επιδρόντας στη ρευστότητα του αίματος και κάποιες επιδρώντας στη μείωση της συγκέντρωσης της χοληστερόλης στα τοιχώματα των αγγείων.

Προβλήματα του προστάτη Ο καρκίνος του προστάτη είναι ένας από τους πιο συχνούς μοιραίους όγκους σε άντρες άνω των 55 ετών. Έχοντας περίπου το μέγεθος και τη μορφή ενός κάστανου, ο προστάτης είναι τυλιγμένος γύρω από την ουρήθρα, η οποία φέρνει τα ούρα από την κύστη. Παρότι δεν έχει αποδειχθεί ακόμα, αυξημένες προσλήψεις τροφίμων, όπως η ντομάτα και τα προϊόντα σόγιας, μπορεί να είναι ευεργετικές για την υγεία.

Μια εξαετής μελέτη 48.000 αντρών, επαγγελματιών στον χώρο της υγείας, που πραγματοποιήθηκε από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, διαπίστωσε ότι οι άντρες που κατανάλωναν τρόφιμα βασισμένα στη ντομάτα περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα, μείωσαν μέχρι και 34% τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη έναντι εκείνων που δεν κατανάλωναν κανένα. Αυτό φαίνεται να οφείλεται στα υψηλά επίπεδα λυκοπενίου, ένα κόκκινο καροτενοειδές σχετικό με το β-καροτένιο, στις ντομάτες.

Ένα άλλο ενδιαφέρον ερευνητικό εύρημα είναι ότι στην Ιαπωνία καταγράφονται 4 θάνατοι ανά 100000 άντρες από τον καρκίνο του προστάτη έναντι 17 ανά 100000 στις δυτικές χώρες. Μερικοί επιστήμονες εικάζουν ότι αυτό οφείλεται στην υψηλότερη κατανάλωση προϊόντων σόγιας. Οι ερευνητές προτείνουν ότι αυτά τα τρόφιμα, που περιέχουν φυτικά οιστρογόνα, μειώνουν τη δραστηριότητα μιας ορμόνης που συμμετέχει στην ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη.

Υψηλή πίεση αίματος

Η υψηλή πίεση αίματος, ή υπέρταση, αυξάνει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων, της στηθάγχης και του εγκεφαλικού. Οφείλεται εν μέρει σε κληρονομικούς παράγοντες αλλά επηρεάζεται επίσης από τις συνήθειες του τρόπου ζωής. Αν και τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα, είναι κυρίως ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας για τους άνδρες. Οι υπερτασικοί ενθαρρύνονται να χάσουν βάρος και να μειώσουν την πρόσληψη αλκοόλ. Η αποφυγή προσθήκης αλατιού στα τρόφιμα κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος ή στο τραπέζι και η επιλογή έτοιμων προς κατανάλωση τροφίμων με λιγότερο αλάτι, μπορούν επίσης να είναι χρήσιμες.

Η αντιμετώπιση της αυξημένης πίεσης αίματος δεν περιλαμβάνει μόνο τη μείωση ορισμένων τροφίμων, αλλά και την αυξημένη κατανάλωση άλλων. Έχει υπολογιστεί ότι μια αύξηση του καλίου κατά 2,3 – 3,1g ημερησίως θα μπορούσε να μειώσει κατά τουλάχιστον 25% τους θανάτους που σχετίζονται με αυξημένη πίεση αίματος. Αυτή η ποσότητα καλίου μπορεί να βρεθεί σε μία μπανάνα, ένα μεγάλο ποτήρι χυμό πορτοκαλιού και μεμονωμένες μερίδες πολλών άλλων φρούτων και λαχανικών.

 

Βιβλιογραφικές αναφορές : E. Giovannucci et al. Intake of carotenoids and retinol in relation to riskof prostate cancer. J Nat. Cancer Inst., 87, 1767 - 1776 (1995)
Setchell KDR. Phytoestrogens: the biochemistry, physiology and implication for human health of soy isoflavones. Am J Clin Nutr. 1998:68 (suppl): 1333S-46S
Department of Health, Report on Health and Social Subjects 41. Dietary Reference Values for Food Energy and Nutrients for the United Kingdom.

 

Τα οστά των ανδρών επωφελούνται από τα συμπληρώματα ασβεστίου εξίσου με τα οστά των γυναικών, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Internal Medicine.Τα στοιχεία παρέχουν περισσότερη βεβαιότητα για την επίδραση των συμπληρωμάτων ασβεστίου στην οστική πυκνότητα. Τα συμπληρώματα είναι σταθερή αξία για τις γυναίκες, και ενώ έχει υποτεθεί ότι το ασβέστιο μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία των ανδρών από την οστεοπόρωση, λίγες έρευνες που έχουν γίνει, έχουν παρουσιάσει ανάμεικτα αποτελέσματα.

Επίσης έχει διαπιστωθεί ότι τα συμπληρώματα ασβεστίου μπορεί να σχετίζονται με τη νεφρολιθίαση και τον αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος.

Ο Δρ Ίαν Ρέιντ και οι συνεργάτες του Πανεπιστήμιο του Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας με τυχαία επιλογή χορήγησαν σε 323 υγιείς άνδρες, 40 ετών και άνω, ψευδοφάρμακο, 600 mg ασβεστίου ή 1.200 mg ασβεστίου.

Εντός έξι μηνών οι άνδρες που πήραν 1.200 mg ασβεστίου είχαν αύξηση κατά 1% στην οστική πυκνότητα που παρέμενε για τα δύο χρόνια της μελέτης. Η οστική πυκνότητα αυξήθηκε πιο γρήγορα στην σπονδυλική στήλη παρά σε άλλα σημεία του σκελετού.

Οι άνδρες αυτής της ομάδας είχαν επίσης σημαντικά λιγότερες πιθανότητες πτώσης συγκριτικά με αυτούς της ομάδας ελέγχου ή αυτούς που πήραν 600 mg ασβεστίου. Ο κίνδυνος κατάγματος ήταν μικρότερος από αυτόν των ανδρών που πήραν τη χαμηλότερη δόση ασβεστίου ή εικονικό σκεύασμα, αν και οι διαφορές δεν κρίθηκαν στατιστικά σημαντικές.

Αν και οι άνδρες που πήραν ασβέστιο είχαν γενικά υψηλότερο κίνδυνο αγγειακών προβλημάτων από την ομάδα ελέγχου, τέτοια επεισόδια ήταν σπάνια και η διαφορά επίσης δεν κρίθηκε στατιστικώς σημαντική.

Οι άνδρες που πήραν 600 mg ασβεστίου δεν είχαν σημαντική αύξηση οστικής πυκνότητας και ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν πτώσεις από τους άνδρες της ομάδας ελέγχου.

Οι επιστήμονες θέλησαν να δουν αν υπάρχει ανθρώπινος «παράγοντας καλής φυσικής κατάστασης», μια συσχέτιση μεταξύ αρκετών χαρακτηριστικών του μυαλού και του σώματος που μπορεί να καθορίσουν την ατομική πιθανότητα να μεταβιβάσει μέσω των γονιδίων του και στις επόμενες γενιές. Στα υποψήφια χαρακτηριστικά περιλαμβάνονται η ευφυΐα, το ύψος, η ελκυστικότητα, η ανθεκτικότητα στα νοσήματα και η ψυχική σταθερότητα.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι ψηλοί άνθρωποι τείνουν να είναι εξυπνότεροι, παρέχοντας υποστήριξη στην παραπάνω θεωρία.

Η Δρ Αρντεν και η ομάδα της θέλησαν να δουν αν η ποιότητα του σπέρματος και η ευφυΐα μπορεί να σχετίζονται. Τους ενδιέφερε κυρίως να δουν αν η ποιότητα του σπέρματος επειδή φαίνεται να είναι ένας δείκτης αυτού που οι άνθρωποι εξελικτικά θεωρούν ως «καλή φυσική κατάσταση», που σημαίνει η πιθανότητα επιβίωσης και απόκτησης απογόνων.

Μελέτησαν λοιπόν δείγματα από 425 βετεράνους πολέμου επί εποχής Βιετνάμ που είχαν υποβληθεί σε τεστ νοημοσύνης και μετρήσεις ποιότητας του σπέρματος σε ηλικία 31-44 ετών. Οι ερευνητές μέτρησαν την ευφυΐα συνδυάζοντας τα αποτελέσματα πέντε διαφορετικών τεστ. Στη συνέχεια συνέκριναν τον «παράγοντα νοημοσύνη» με την συγκέντρωση σπέρματος, τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και την κινητικότητα του σπέρματος.

Η νοημοσύνη αυξανόταν παράλληλα με καθέναν από τους τρεις δείκτες της ποιότητας του σπέρματος. Η σχέση παρέμενε στατιστικά σημαντική ακόμη και μετά τον συνυπολογισμό των πιθανών επιδράσεων της ηλικίας, του καπνίσματος, του δείκτη μάζας σώματος, της κατανάλωσης αλκοόλ και της σεξουαλικής αποχής.

Το μέγεθος της σχέσης μεταξύ ποιότητας σπέρματος και νοημοσύνης ήταν όμοιο με αυτό που παλαιότερα είχε παρατηρηθεί μεταξύ ύψους και νοημοσύνης, αν και μπορεί να είναι μεγαλύτερη, δεδομένου ότι το ύψος είναι πιο αξιόπιστος δείκτης από την ποιότητα του σπέρματος.

Η ιδέα του «παράγοντα καλή φυσική κατάσταση» δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί έτσι ώστε να σχηματιστεί η άποψη ότι μόνο τα γονίδια των πολύ όμορφων, έξυπνων και ψηλών ανδρών μπορεί να μεταβιβαστούν στις επόμενες γενιές.


 Όσοι ροχαλίζουν κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου καίνε τόσες θερμίδες όσες θα έκαιγαν, εάν έκαναν 30 λεπτά έντονης γυμναστικής.

 Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές από Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, το οποίο εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο, κατά τη διάρκεια μελέτης για τη σχέση ανάμεσα στην αύξηση του σωματικού βάρους και την υπνική άπνοια.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες αποδίδουν το γεγονός στο ότι, όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον ύπνο τους, καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια.

Βρετανοί συνάδελφοί τους από το Νοσοκομείο «Τζον Ράντκλιφ» της Οξφόρδης υπερθεματίζουν, παραθέτοντας τρεις λόγους: Πρώτον, τα άτομα που ροχαλίζουν καίνε περισσότερες θερμίδες ενώ κοιμούνται, επειδή η διάρκεια του βαθέως ύπνου είναι μικρότερης διάρκειας, άρα η θερμοκρασία του σώματος δεν πέφτει όσο πρέπει. Δεύτερον, κάθε φορά που ξυπνούν, λόγω των αναπνευστικών προβλημάτων, ο οργανισμός παράγει αδρεναλίνη και, τέλος, στην προσπάθειά τους να αναπνεύσουν, καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια.

Το ροχαλητό πάντως δεν αποτελεί απλώς ενόχληση για όσους κοιμούνται δίπλα μας, αλλά συνήθως κρύβει κάποιο σοβαρό ιατρικό πρόβλημα. Για το λόγο αυτό, οι ειδικοί συνιστούν σε όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα να απευθυνθούν σε κάποιο ειδικό κέντρο, που ειδικεύεται στα προβλήματα ύπνου.