Πάντα τη θεωρούσαμε πειρασμό..
Αν όμως γνωρίσουμε τα οφέλη της πραγματικής σοκολάτας – και πάψουμε να τη συγχέουμε με την απομίμησή της - θα την αναζητούμε χωρίς τύψεις! Πέρα από την απόλαυση που μας προσφέρει, η γνήσια σοκολάτα έχει και πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά και τη διάθεσή μας! Η απομίμησή της, η οποία χρησιμοποιείται κυρίως στη ζαχαροπλαστική,σε παγωτά , γλυκά κλπ και ίσως τη συναντάμε και στα ράφια των super market, μας φορτώνει μόνο με “κενές” θερμίδες.
H ανατομία μιας Σοκολάτας
Ένα μικρό κομμάτι της περιέχει πολύτιμα συστατικά για τον οργανισμό, όπως : υδατάνθρακες, λίπη, πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης, μεγάλες ποσότητες καλίου , ασβέστιο, νάτριο, χαλκό, βιταμίνη Α, θειαμίνη, ριβοφλαμίνη, βιταμίνη D, βιταμίνη Ε, σίδηρο και αλκαλοειδή. Ειδικά, η μαύρη σοκολάτα δεν έχει καθόλου χοληστερίνη.
Ακόμα, περιέχει:
· Περισσότερες από 300 ουσίες που απελευθερώνουν ενδορφίνες, φυσικές ορμόνες που έχουν ανάλογη δράση με τη μορφίνη και μας κάνουν να νιώθουμε ευχάριστα.
· Λιπαρά: Αυτά περιέχονται στο βούτηρο του κακάο της σοκολάτας που αποτελούνται από 35% ελαϊκό οξύ και 35% στεατικό οξύ , το οποίο, όπως έχει επιβεβαιωθεί σε επιστημονικές μελέτες, δεν αυξάνει τη χοληστερόλη στο αίμα.
· Μεγάλες ποσότητες μαγνησίου, το οποίο βοηθά στην καταπολέμηση της κούρασης, καθώς και σε πολυφαινόλες ουσίες αντιοξειδωτικές, που μας προστατεύουν από καρδιαγγειακά νοσήματα και την εμφάνιση καρκίνου.
Τι δείχνουν οι έρευνες:
- Ζούμε περισσότερο! Με βάση τα συμπεράσματα έρευνας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, η σοκολάτα έχει θετική επίδραση στη μακροβιότητα!
- Έχει ισχυρή αντιβηχική δράση: Ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου ισχυρίζονται πως η θεοβρωμίνη, μια ουσία που περιέχεται στο κακάο της Σοκολάτας, έχει ισχυρή αντιβηχική δράση.
- Μειώνει την πίεση: Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, η μαύρη Σοκολάτα μπορεί να μειώσει την υψηλή πίεση σε υπερτασικούς ασθενείς , ενώ με βάση το Πανεπιστήμιο της Τζορτζτάουν, το κακάο της Σοκολάτας επιδρά στην αναστολή του πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων.
Γιατί να αποφεύγεις τις απομιμήσεις
Η πραγματική Σοκολάτα περιέχει βούτηρο του κακάο και κακαόμαζα. Στην απομίμησή της το βούτυρο του κακάο αντικαθίσταται από φθηνότερα φυτικά λιπαρά , όπως φοινικοπυρηνέλαιο και η κακαόμαζα από κακάο. Επειδή το βούτυρο της Αυθεντικής Σοκολάτας είναι φυσικό προϊόν υπόκειται σε ήπια επεξεργασία και υπερτερεί σε ποιότητα και σε οφέλη. Αντίθετα, τα λιπαρά που χρησιμοποιούνται στην απομίμησή της έχουν υποστεί επεξεργασία για να πλησιάσουν τα χαρακτηριστικά του βουτύρου του κακάο, όπως την ιδιότητά του να λιώνει στο στόμα, και έτσι το τελικό προϊόν διαφέρει από το πραγματικό τόσο γευστικά όσο και οργανοληπτικά.
ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ
Shape Magazine
www.shape.gr