Ένα από τα βασικά συστατικά του πρωινού μπορεί να είναι το ψωμί. Είναι βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής και θα πρέπει να καταναλώνεται καθημερινά μαζί με άλλα δημητριακά. Το ψωμί περιέχει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, ανόργανα συστατικά, βιταμίνες και νερό.

Οι βασικοί τύποι ψωμιού είναι:

 

Καθάριο ή άσπρο ψωμί

Φτιαγμένο μόνο από καλά κοσκινισμένο σιτάρι.

Σταρένιο ή ολικής αλέσεως ψωμί

Προέρχεται από την την άλεση ολόκληρου του σιταριού (και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες). Το σταρένιο ψωμί που γίνεται με προζύμι είναι το παραδοσιακό ελληνικό ψωμί.ί

Μπομπότα

Ψωμί από καλαμπόκι.

Πολύσπορο ψωμί

Γίνεται από το σύνολο των δημητριακών (σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, βρώμη, καλαμπόκι, ρύζι και κεχρί) με την προσθήκη σπόρων.

Ψωμί σίκαλης

Είναι καλό για άτομα με διαβήτη γιατί έχει μικρή ποσότητα αμύλου και περισσότερη πρωτεΐνη από το σταρένιο.

Γερμανικό ψωμί

Γίνεται από μείγμα δημητριακών με κυρίαρχη τη σίκαλη.




Το ψωμί είναι πλούσιο σε:

• Γλουτένη (πρωτεΐνη), η οποία βοηθάει στην ανάπτυξη και συντήρηση του μυϊκού συστήματος.
• Άμυλο (υδατάνθρακας), το οποίο παρέχει ενέργεια στον οργανισμό για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις διάφορες δραστηριότητες.
• Κυτταρίνη (υδατάνθρακες), η οποία είναι απαραίτητη για την καλή πέψη και καλή λειτουργία του εντέρου.
• Φυτικές ίνες, οι οποίες μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα.
• Βιταμίνη Ε, η οποία έχει αντιοξειδωτική δράση.
• Βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1. Β2, νιασίνη), οι οποίες είναι υπεύθυνες για την καλή κατάσταση του νευρικού και πεπτικού συστήματος καθώς και για την καλή κατάσταση του δέρματος.

Ψωμί λευκό ή ολικής αλέσεως: Ποιο να προτιμήσουμε:

Λευκό ψωμί
• 1 φέτα λευκό ψωμί (30 γραμμ.) παρέχει περίπου 70Κcal.
• Περιέχει 2 φορές μεγαλύτερη ποσότητα ασβεστίου από το ολικής αλέσεως ψωμί.
• 'Εχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (αντενδείκνυται για άτομα με διαβήτη).

Ψωμί ολικής αλέσεως
• 1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως (35 γραμμ.) παρέχει περίπου 70Κcal.
• Περιέχει 4 φορές μεγαλύτερη ποσότητα φυτικών ινών και περισσότερο σίδηρο.
• Έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από το λευκό ψωμί και έτσι ενδείκνυται για τα άτομα με διαβήτη.

Από τα παραπάνω βλέπουμε ότι το ψωμί ολικής αλέσεως υπερτερεί σε πολλά από το λευκό.
Από έρευνες που έχουν γίνει διαπιστώνουμε ότι μία διατροφή πλούσια σε ψωμί ολικής αλέσεως και χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά προφυλάσσει σημαντικά από καρδιακά νοσήματα, ορισμένες μορφές καρκίνου. υπέρταση και διαβήτη.
Πολυετής έρευνα που έγινε σε δείγμα 75.521 ατόμων από την Αμερικανική Ιατρική Εταιρεία απέδειξε ότι τρώγοντας καθημερινά στο πρωινό μία φέτα ψωμί ολικής αλέσεως μειώνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 40%.

Αναστασία Μελισσοπούλου
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος