Η αντικατάσταση του λευκού ρυζιού με καστανό και η κατανάλωση ψωμιού ολικής άλεσης, αντί για λευκό, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κατά 1/3, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων. Οι ερευνητές του Harvard υποστηρίζουν πως το λευκό ρύζι αυξάνει απότομα τα επίπεδα σακχάρου του αίματος, καθιστώντας πιο άμεσο τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Αντίθετα, το καστανό ρύζι και τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι υγιεινότερες επιλογές, αφού βοηθούν στην ομαλή και σταδιακή απελευθέρωση γλυκόζης στο αίμα.

Η έρευνα έγινε σε δείγμα 200.000 Αμερικανών πολιτών και το συμπέρασμα ήταν πως το λευκό ρύζι συνδέεται με διαβήτη τύπου 2. Διαπιστώθηκε πως όσοι κατανάλωναν 750g άσπρο ρύζι ανά εβδομάδα διέτρεχαν 17% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη από αυτούς που κατανάλωναν 150g το μήνα.
Ωστόσο, η κατανάλωση καστανού ρυζιού κατέδειξε ακριβώς το αντίθετο. Τα άτομα που κατανάλωναν περισσότερο καστανό ρύζι την εβδομάδα είχαν 11% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν την ασθένεια, από όσους κατανάλωναν την ίδια ποσότητα μηνιαίως.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η αντικατάσταση του 1/3 της ποσότητας λευκού ρυζιού που καταναλώνουμε, με καστανό, θα μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 16%.
Συμπεριλαμβάνοντας, δε, στη διατροφή μας προϊόντα ολικής άλεσης, πλούσια σε φυτικές ίνες και ελαττώνοντας τους υδατάνθρακες, μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο του διαβήτη κατά 1/3.