Μία από τις πιο υγιεινές, θρεπτικές αλλά και νόστιμες διατροφικές επιλογές είναι οι ξηροί καρποί:
Αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια, φιστίκια, σταφίδες, οι ξηροί καρποί πηγαίνουν με όλα και σε όλα. Για πολλά χρόνια ανήκαν σε μια παρεξηγημένη κατηγορία τροφών, χάρη όμως στις έρευνες που γίνονται τελευταία για τη διατροφική τους αξία έχουν γίνει πλέον αναντικατάστατοι. Είναι μια ασφαλής και θρεπτική τροφή, πλούσια σε φυτικές πρωτεϊνες, μέταλλα, βιταμίνες και αντιοξειδωτικές
ουσίες.
Τα καρύδια και τα αμύγδαλα έχουν τις περισσότερες θρεπτικές ουσίες, ενώ τα τελευταία κρίνονται και ως τα λιγότερο παχυντικά σε σχέση με τη διατροφική τους αξία.
Μια πολύ σημαντική παράμετρος για την κατανάλωση ξηρών καρπών είναι η σωστή διατήρησή τους, έτσι ώστε να κρατήσουν αναλλοίωτο κάθε πολύτιμο στοιχείο τους. Η ανάλωσή τους μέσα σε έναν χρόνο αλλά και η σωστή φύλαξή τους σε θερμοκρασία που δεν ξεπερνά τους πέντε
βαθμούς Κελσίου (ειδικά το καλοκαίρι πρέπει να φυλάσσονται σε κλειστά σκεύη στο ψυγείο) αποτελούν απαράβατους κανόνες.
Πολλές έρευνες έδειξαν ότι οι ξηροί καρποί βοηθούν στην καταπολέμηση διαφόρων ασθενειών. Μεγάλη έρευνα του Πανεπιστημίου του Harvard
που διενεργήθηκε επί δεκαέξι χρόνια (1981-1997), σε 84.000 γυναίκες, ηλικίας τριάντα τεσσάρων έως πενήντα εννέα ετών, έδειξε ότι η
κατανάλωση ξηρών καρπών περισσότερες από τέσσερις φορές την εβδομάδα καταπολεμά την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2 σε ποσοστό 27%.
Οι ξηροί καρποί μπορούν να αποτελέσουν κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής, εάν καταναλώνονται σε σωστές ποσότητες.Μπορούμε
κάλλιστα να απομονώσουμε αυτούς που συγκεντρώνουν τις περισσότερες διατροφικές αξίες.
Τα αμύγδαλα υπάρχουν σε αφθονία στη Μεσόγειο και σε άλλες χώρες με ζεστό κλίμα, τα ελληνικά φρέσκα αμύγδαλα βρίσκονται στην αγορά από αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ χαρακτηριστικό της φρεσκάδας τους είναι η ξανθιά τους φλούδα. Είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά, βιταμίνη Ε, φυτικές ίνες και πολυστερόλες, ενώ είναι και πολύ καλή πηγή ασβεστίου - τριάντα γρ. αμυγδάλων αποδίδουν 165 θερμίδες.
Τα καρύδια διοχετεύονται στην ελληνική αγορά τον Αύγουστο. Το σπουδαιότερο είναι η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη Κ, μια βιταμίνη που συντίθεται στο έντερο, αλλά που τα καρύδια την προσφέρουν σε μεγαλύτερη ποσότητα. Είναι πλούσια σε φυτικές στερόλες, αντιοξειδωτικές ουσίες, μαγνήσιο, κάλλιο, φώσφορο αλλά και βιταμίνη Ε. Τριάντα γραμμάρια καρύδια αποδίδουν 185 θερμίδες.
Τα φιστίκια, στα οποία συμπεριλαμβάνονται, τα αράπικα, τα Αιγίνης κ.ά., βγαίνουν στην ελληνική αγορά τον Σεπτέμβριο. Αποτελούν εξαιρετική
πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β και κυρίως δύο βιταμινών, της νιασίνης και του φυλλικού οξέος. Περιέχουν επίσης φυτικές στερόλες με αντιοξειδωτική δράση. Τριάντα γραμμάρια φιστίκια περιέχουν 160 θερμίδες.
Τα φουντούκια υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη, στη Δυτική Ασία και στη Βόρειο Αφρική. Μεγάλο ποσοστό, όμως, προέρχεται από την Τουρκία. Στην ελληνική αγορά βγαίνουν τον Αύγουστο. Τα φουντούκια περιέχουν πολύ καλά ποσοστά σε λιπαρά, πρωτεϊνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β αλλά και ιχνοστοιχεία, όπως κάλλιο, μαγνήσιο και φώσφορο. Τα τριάντα γραμμάρια φουντούκια περιέχουν 175 θερμίδες.
Τα κάσιους ανακαλύφθηκαν στη Βραζιλία και από εκεί διαδόθηκαν σε όλο τον κόσμο. Στη χώρα μας κυκλοφορούν όλο τον χρόνο και εισάγονται από την Ινδία και το Βιετνάμ. Είναι πλούσια σε πρωτεϊνες και περιέχουν κορεσμένα λιπαρά. Πρέπει να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες, γιατί ανεβάζουν τη χοληστερίνη. Τα καλύτερα είναι τα ολόκληρα, τηγανισμένα.
Η σταφίδα, αν και αποξηραμένο φρούτο, συγκαταλέγεται στους ξηρούς καρπούς. Χωρίζεται σε δύο είδη, τη μαύρη (κορινθιακή) και την ξανθιά (σουλτανίνα). Η ελληνική σταφίδα βγαίνει στην αγορά τον Σεπτέμβριο. Eίναι πλούσια σε φυτικές ίνες, σίδηρο, φυλλικό οξύ και βιταμίνη C.
Οι Νέες Μπάρες Wish
Χωρίς Ζάχαρη, είναι πλούσιες σε ξηρούς καρπούς
και αποξηραμένα φρούτα.
Δοκιμάστε τις σε τρεις απολαυστικές γεύσεις:
Με Σύκο
Με Δαμάσκηνο
Με Σοκολάτα