Ο Μάρτιος είναι… περίεργος μήνας. Ο καιρός είναι μια κρύος, μια ζεστός, γεγονός που επηρεάζει και την καλλιέργεια και παραγωγή διαφόρων τροφών. Δείτε ποιες τροφές ενδείκνυνται για κατανάλωση αυτή την εποχή και σπεύσατε να τις συμπεριλάβετε στο τραπέζι σας.


Σέσκουλα

Γιατί μας αρέσουν: Όπως και άλλα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά της εποχής, τα σέσκουλα είναι πλούσια σε κάλιο, φυτικές ίνες και βιταμίνες Α και C. Επιπλέον έχουν αρκετά υψηλότερες ποσότητες ασβεστίου απ’ ό,τι άλλα χόρτα και λαχανικά. Έχουν επίσης μια ελαφρώς πιο ήπια γεύση από τα πικρά γογγύλια.

Πώς να τα απολαύσετε: Τα φύλλα του σέσκουλου γίνονται σαλάτες αλλά τρώγονται κυρίως μαγειρεμένα, ενώ οι ντολμάδες από σέσκουλα είναι παραδοσιακό πιάτο σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας. Στην Κύπρο το σέσκουλο αναφέρεται και ως λάχανο, και χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο ως συνοδευτικό στα φαγητά με όσπρια. Να ξέρετε απλά ότι όταν μαγειρεύονται χάνουν ποσότητα της βιταμίνης C που περιέχουν, αλλά μπορεί να αυξήσουν τη διαθέσιμη ποσότητα αντιοξειδωτικών.


Φρέσκα κρεμμυδάκια

Γιατί μας αρέσουν: Τα φρέσκα κρεμμυδάκια έχουν πιο ήπια γεύση από το ξερό κρεμμύδι και είναι μεγαλύτερα από το σχοινόπρασο. Ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στην οικογένεια του κρεμμυδιού και του σκόρδου, φαίνεται να παίζει ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου.

Πώς να τα απολαύσετε: Για μέγιστο όφελος, προσθέστε δύο κουταλιές της σούπας φρέσκο κρεμμύδι στην καθημερινή διατροφή σας. Μπορείτε εύκολα να το κόψετε μικρά κομμάτια και να πασπαλίσετε με αυτό σχεδόν κάθε πιάτο και φυσικά σε σαλάτες και όσπρια.


Γογγύλια

Γιατί μας αρέσουν: Αυτά τα λαχανικά με ρίζα, ανήκουν στην ίδια οικογένεια με το λάχανο και το μπρόκολο. Είναι πλούσια σε κάλιο, φυτικές ίνες και βιταμίνη C και διαθέτουν ορισμένα σημαντικά αντιοξειδωτικά. Τα χόρτα τους είναι επίσης βρώσιμα με σημαντικά οφέλη για την υγεία, όπως βιταμίνη Κ, σίδηρο και ασβέστιο.

Πώς να τα απολαύστε: Δοκιμάστε τα ψητά, μαζί με άλλα λαχανικά, όπως καρότα και γλυκοπατάτες.


Ραπανάκια

Γιατί μας αρέσουν: Αυτό το πικάντικο μέλος της οικογένειας του λάχανου, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C, φυλλικό οξύ και κάλιο και έχει ελάχιστες θερμίδες. Η κατανάλωσή τους έχει συσχετιστεί θετικά με την πρόληψη της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, του καρκίνου του παχέος εντέρου και της αθηροσκλήρωσης.

Πώς να τα απολαύστε: Δεν υπάρχει τίποτα πιο εύκολο, από το να κόψετε μερικά ραπανάκια και να τα προσθέσετε σε μια δροσερή σαλάτα.


Αγκινάρες

Γιατί μας αρέσουν: Είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, καθώς και σε βιταμίνες κοινές σε πολλά πράσινα λαχανικά, όπως η C και K. Είναι επίσης μία από τις κορυφαίες 10 πιο πλούσιες σε αντιοξειδωτικά τροφές.

Πώς να τις απολαύστε: Προτιμήστε τις αγκινάρες στον ατμό ή βραστές. Είναι ένα από τα λίγα λαχανικά που έχουν υψηλότερα από τον μέσο όρο, φυσικά επίπεδα νατρίου, επομένως δε χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε αλάτι όταν τις μαγειρεύετε.


Σπαράγγια

Γιατί μας αρέσουν: Τα σπαράγγια είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ (βιταμίνη Β9), το οποίο είναι ευεργετικό σε καταστάσεις άγχους, συν του ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό μας, κάτι που χρειαζόμαστε όταν είμαστε στρεσαρισμένοι. Επίσης, είναι σημαντικά για τη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας αλλά και της αρτηριακής πίεσης και βοηθούν στην απομάκρυνση των φλεγμονών που συσσωρεύονται με το χρόνο καθώς και στην αποτροπή εμφάνισης θανατηφόρων θρόμβων.

Πώς να τα απολαύσετε: Δοκιμάστε τα στον ατμό ή βραστά και προσθέστε τα στη σαλάτα ή φτιάξτε ένα ριζότο με σπαράγγια.