Εντυπωσιάζει με το χαρακτηριστικό μοβ χρώμα της. Όμως, η μελιτζάνα έχει και «εσωτερική ομορφιά»: Αυτό το κατεξοχήν καλοκαιρινό λαχανικό μπορεί να μην περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C ή φυλλικού οξέος, αλλά κρύβει πολλές φυτικές ίνες.

Επιπλέον, όπως δείχνουν οι έρευνες, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες (μια από τις πιο ισχυρές είναι το χλωρογενικόοξύ), οι οποίες μπορούν να σας προστατέψουν από τον καρκίνο και τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Και, φυσικά, περιέχει λίγες θερμίδες και πολύ νερό, γεγονός που την καθιστά την ιδανική επιλογή για τους καλοκαιρινούς μήνες.

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΤΕ ΤΗ με πολλούς τρόπους. Η μελιτζάνα στην ελληνική κουζίνα συνδέεται με «παχυντικά» πιάτα όπως ο μουσακάς και τα παπουτσάκια, ωστόσο μπορείτε να τη μαγειρέψετε με τον πιο υγιεινό τρόπο, αποφεύγοντας το τηγάνισμα. Μπορείτε επίσης να την ψήσετε στο φούρνο: Απλά τρυπήστε την και βάλτε τη σε δυνατή θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσει. Μετά, κόψτε τη σε κομματάκια και προσθέστε λίγο ελαιόλαδο, ρίξτε τη στα ζυμαρικά, χρησιμοποιήστε τη σε σάντουιτς ή κάντε την πουρέ. Μπορείτε επίσης να την κόψετε σε φέτες κατά μήκος,μετά να προσθέσετε λίγη ντομάτα, μερικές σταγόνες ελαιόλαδο και λίγη παρμεζάνα ή φέτα, και να την ψήσετε στο φούρνο.

ΑΠΟΘΗΚΕΥΕΤΑΙ χωρίς να πλυθεί, σε πλαστική σακούλα μέσα στο ψυγείο. Αποφύγετε όμως τις πολύ χαμηλές αλλά και τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

ΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ

Ιούλιος-Σεπτέμβριος.