Σοκαριστικά είναι τα αποτελέσματα αμερικανικής επιστημονικής έρευνας, η οποία αποκαλύπτει ότι τα άτομα που καταναλώνουν δύο ή περισσότερα αναψυκτικά με ζάχαρη κάθε εβδομάδα, έχουν πολλές πιθανότητες να εμφανίσουν ένα σπάνιο είδος καρκίνου στο πάγκρεας.
Από την άλλη πλευρά, όπως απέδειξαν οι επιστήμονες ύστερα από μελέτη ανάμεσα σε 60.000 εθελοντές, όσοι πίνουν χυμό πορτοκάλι, δεν διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο με εκείνους που προτιμούν τα αναψυκτικά.

Το 1955 πρωτοπεριγράφτηκε από τον καθηγητή Al. Stunkard μια μορφή διαταραχής με βασικό τρίπτυχο αναγνώρισης την πρωινή ανορεξία, τη βραδινή υπερφαγία και την αϋπνία. Από το 1955 μέχρι σήμερα, ο καθηγητής Al. Stunkard επέκτεινε τις κλινικές έρευνες που αφορούσαν το σύνδρομο βραδινής υπερφαγίας (night eating syndrome, NES) και κατέληξε στο ότι η εν λόγω διαταραχή εμφανίζεται δυσανάλογα ανάμεσα σε παχύσαρκα άτομα, κυρίως τις περιόδους έντονου stress και αποτελεί οργανική προσπάθεια άμβλυνσης του στρεσογόνου φορτίου.

Ένα από τα βασικά συστατικά του πρωινού μπορεί να είναι το ψωμί. Είναι βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής και θα πρέπει να καταναλώνεται καθημερινά μαζί με άλλα δημητριακά. Το ψωμί περιέχει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, ανόργανα συστατικά, βιταμίνες και νερό.

Οι βασικοί τύποι ψωμιού είναι:

Το γάλα προσθέτει χρόνια ζωής. Αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας βρετανών επιστημόνων, που διαπίστωσε ότι όσοι πίνουν γάλα τακτικά, μειώνουν κατά 15% - 20% τις πιθανότητές τους να πεθάνουν από καρδιά, εγκεφαλικό, καρκίνο ή διαβήτη.
Η έρευνα έγινε από ερευνητές των πανεπιστημίων Ρίντινγκ, Κάρντιφ και Μπρίστολ, με επικεφαλής τον καθηγητή Πίτερ Έλγουντ, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Journal of the American College of Nutrition".

Οι χορτοφάγοι είναι λιγότερο πιθανό, σε σχέση με όσους τρώνε κρέας, να αναπτύξουν καρκίνο, αν και αυτό δεν ισχύει εξίσου για όλες τις μορφές της θανατηφόρας ασθένειας, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη επιστημονική έρευνα.
Η μελέτη έγινε από ερευνητές πανεπιστημίων της Βρετανίας και της Ν.Ζηλανδίας, σε δείγμα περίπου 60.000 ανθρώπων, και δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «British Journal of Cancer», σύμφωνα με το BBC.

Μια θρεπτική αλλά περιορισμένων θερμίδων διατροφή μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής και να μειώσει τις ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science.
Η εν λόγω έρευνα, που διήρκεσε είκοσι χρόνια και μελέτησε μαϊμούδες μακάκες, προσφέρει νέα στοιχεία στον τρόπο που λειτουργεί η γήρανση και τις επιπτώσεις της στους ανθρώπους. «Μπορέσαμε να δείξουν ότι ο περιορισμός των θερμίδων μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης στα πρωτεύοντα θηλαστικά», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Βάιντρουχ, επικεφαλής της μελέτης που χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο για τη Γήρανση, των ΗΠΑ.

Η αντιμετώπιση των διαταραχών των λιπιδίων σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη ή με παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη.
Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη (Σ.Δ.) τύπου 2 και καρδιομεταβολικοί παράγοντες κινδύνου) είναι η δυσλιπιδαιμία. Οι συχνότερες διαταραχές του μεταβολισμού των λιπιδίων σε άτομα με Σ.Δ. ή καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου είναι η αύξηση των τριγλυκεριδίων, η χαμηλή συγκέντρωση της HDL χοληστερόλης (της λεγόμενης «καλής χοληστερόλης») και η αύξηση του αριθμού των μικρών πυκνών σωματιδίων της LDL χοληστερόλης (της λεγόμενης «κακής χοληστερόλης»), ενώ συχνά τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης είναι σχεδόν φυσιολογικά.

Από την υγεία της καρδιάς μέχρι την καλή λειτουργία του εγκεφάλου, από τη μείωση του κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου μέχρι τη βελτίωση της διάθεσης, υπάρχει κάτι που τα ωμέγα-3 δεν μπορούν να κάνουν; Πολλοί επιστήμονες φαίνεται να εκθειάζουν τα ω-3 λιπαρά οξέα, όσον αφορά στη δράση τους στην υγεία, ωστόσο πρωταρχικής σημασίας θέμα είναι τα οφέλη αυτά να επιβεβαιώνονται από επιστημονικές μελέτες.