Μια θρεπτική αλλά περιορισμένων θερμίδων διατροφή μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής και να μειώσει τις ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science.
Η εν λόγω έρευνα, που διήρκεσε είκοσι χρόνια και μελέτησε μαϊμούδες μακάκες, προσφέρει νέα στοιχεία στον τρόπο που λειτουργεί η γήρανση και τις επιπτώσεις της στους ανθρώπους. «Μπορέσαμε να δείξουν ότι ο περιορισμός των θερμίδων μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης στα πρωτεύοντα θηλαστικά», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Βάιντρουχ, επικεφαλής της μελέτης που χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο για τη Γήρανση, των ΗΠΑ.

 

«Παρατηρήσαμε ότι ο περιορισμός των θερμίδων μείωσε τον κίνδυνο εκδήλωσης ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία και αυξήθηκε το ποσοστό επιβίωσης», πρόσθεσε ο Βάιντρουχ. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ακόμη ότι καμία από τις ομάδες μαϊμούδων που συμμετείχαν στη μελέτη δεν παρουσίασε διαβήτη ή προβλήματα ρύθμισης της γλυκόζης στον οργανισμό. «Διαπιστώσαμε πλήρη πρόληψη του διαβήτη», πρόσθεσε ο ίδιος.
Παράλληλα, ο έλεγχος των θερμίδων βελτίωσε την υγεία του εγκεφάλου, όπως επεσήμανε ο Στέρλινγκ Τζόνσον, νευροεπιστήμονας στο πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν. «Φαίνεται να προστατεύει την μάζα του εγκεφάλου σε συγκεκριμένες περιοχές», δήλωσε. «Δεν πρόκειται για καθολικό φαινόμενο, ωστόσο τα αποτελέσματα της έρευνας μας βοηθούν να καταλάβουμε κατά πόσο η διατροφική θεραπεία έχει αποτελέσματα στην απώλεια των νευρώνων».


www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Γαλλικό Πρακτορείο