Οι χορτοφάγοι είναι λιγότερο πιθανό, σε σχέση με όσους τρώνε κρέας, να αναπτύξουν καρκίνο, αν και αυτό δεν ισχύει εξίσου για όλες τις μορφές της θανατηφόρας ασθένειας, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη επιστημονική έρευνα.
Η μελέτη έγινε από ερευνητές πανεπιστημίων της Βρετανίας και της Ν.Ζηλανδίας, σε δείγμα περίπου 60.000 ανθρώπων, και δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «British Journal of Cancer», σύμφωνα με το BBC.Η έρευνα διαπίστωσε, μεταξύ άλλων, ότι όσοι ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή, έχουν σημαντικά μικρότερα ποσοστά εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου, ιδίως του αίματος, του στομάχου και της ουροδόχου κύστης, όχι όμως του εντέρου ή της μήτρας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ενώ στο γενικό πληθυσμό το 33% των ατόμων θα εμφανίσουν καρκίνο στη διάρκεια της ζωής τους, για τους χορτοφάγους το ποσοστό αυτό είναι μειωμένο στο 29% περίπου.

Ειδικά για τους καρκίνους του αίματος και της λέμφου, οι χορτοφάγοι έχουν περίπου μισές πιθανότητες σε σχέση με τους κρεατοφάγους να εμφανίσουν καρκίνο. Για το πολλαπλό μυέλωμα, μια σχετικά σπάνια μορφή καρκίνου του μυελού των οστών, οι χορτοφάγοι έχουν 75% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης της ασθένειας.

Τα ανωτέρω ποσοστά ισχύουν για αυστηρούς χορτοφάγους, που δεν τρώνε ούτε ψάρι. Στις περιπτώσεις των μη κρεατοφάγων (χορτοφάγων που τρώνε και ψάρι), υπάρχουν μεν μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου, αλλά σε λιγότερο σημαντικό βαθμό.

Οι επιστήμονες δεν ξέρουν τις αιτίες που οι καρκίνοι «προτιμούν» τους κρεατοφάγους, αλλά υποθέτουν ότι αυτό οφείλεται στο ότι στο κρέας υπάρχουν ιοί και ουσίες που προκαλούν γενετικές μεταλλάξεις ή, εναλλακτικά, τα λαχανικά παρέχουν ειδική προστασία κατά των καρκινικών όγκων ή συμβαίνει ένας συνδυασμός των δύο παραπάνω αιτιών.

Όσον αφορά τον καρκίνο του στομάχου, οι κρεατοφάγοι έχουν περίπου τριπλάσια πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου σε σχέση με τους χορτοφάγους και όσους χορτοφάγους τρώνε και ψάρι. Προηγούμενες έρευνες έχουν ήδη δείξει ότι τα κατεργασμένα κρέατα εμπλέκονται στον καρκίνο του στομάχου (λόγω ουσιών που περιέχουν και μπορεί να βλάψουν το DNA, καθώς και της υψηλής θερμοκρασίας που μαγειρεύονται και η οποία μπορεί επίσης να παράγει καρκινογόνες ουσίες), συνεπώς τα νέα ευρήματα δεν προκαλούν έκπληξη.

Από την άλλη, οι γυναίκες που κάνουν χορτοφαγική δίαιτα (αυστηρή ή ήπια) εμφανίζονται να έχουν διπλάσια πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου τραχήλου της μήτρας σε σχέση με όσες τρώνε κρέας, αν και το δείγμα ήταν μικρό και οι ερευνητές επιφυλάσσονται για την αξιοπιστία του.

Ο καθηγητής Τιμ Κέι, επικεφαλής της μελέτης, τόνισε ότι προς το παρόν τουλάχιστον είναι αδύνατο να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα, ώστε να οι επιστήμονες να ζητήσουν σοβαρές αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων που ακολουθούν μια μέση ισορροπημένη δίαιτα.

Η ελληνικής καταγωγής Παναγιώτα Μήτρου, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Ταμείου Έρευνας για τον Καρκίνο, δήλωσε ότι «είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η υπόθεση πως οι χορτοφάγοι αντιμετωπίζουν μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο του αίματος. Όμως τα ευρήματα αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν με επιφύλαξη, επειδή δεν είναι ακόμα πολλά πράγματα γνωστά για τη συσχέτιση ανάμεσα στο είδος της δίαιτας και αυτές τις μορφές καρκίνου. Χρειάζονται περαιτέρω μελέτες στους χορτοφάγους πριν καταλήξουμε σε οριστικό συμπέρασμα».

Από ΑΠΕ-ΜΠΕ