Η Σεροτονίνη (C10H12N2O) είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα χημική ουσία του ανθρώπινου σώματος. Μπορεί να δρα σε μικρές αποστάσεις ανάμεσα στα νευρικά κύτταρα (στις νευρικές συνάψεις) μεταδίδοντας έτσι κάποιο ηλεκτρικό μήνυμα από νεύρο σε νεύρο, οπότε λέμε ότι λειτουργεί σαν νευροδιαβιβαστής. Μπορεί όμως να κυκλοφορεί και σε ολόκληρο το σώμα, δρώντας σαν ορμόνη.



Πολλά κυτταρικά συστήματα περιέχουν σεροτονίνη όπως αιμοπετάλια, πνεύμονες, αγγεία, καρδιά, έντερο κλπ. Στο σώμα μας υπάρχουν 7 κύριοι τύποι υποδοχέων σεροτονίνης (5-ΗΤ1-7), με κάποιες επιπλέον υποομάδες. Εμείς εδώ θα αναφερθούμε στη σεροτονίνη του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, δηλαδή στη δράση της σαν νευροδιαβιβαστής, με αντικαταθλιπτική δράση (ανάμεσα σε άλλα).

Η σοκολάτα είναι πλούσια και σε ατόφια σεροτονίνη, αλλά περιέχει σε αφθονία και το απαραίτητο αμινοξύ τρυπτοφάνη (περιεκτικότητα 300 mg σε 100γρ. κακάο), η οποία μεταβολίζεται στη βιταμίνη Β3 (νιασίνη) και στη σεροτονίνη. Όταν τρώμε σοκολάτα επηρεάζεται το δίκτυο των νευροδιαβιβαστών, δηλαδή των χημικών αγγελιοφόρων του εγκεφάλου, που λειτουργούν μεταφέροντας ηλεκτρικά μηνύματα ανάμεσα στους νευρώνες του. Αυτά τα μηνύματα προκαλούν τις αλλαγές στις αισθήσεις και στα αισθήματα που νιώθουμε.

Η μαύρη σοκολάτα  είναι από τα λίγα τρόφιμα με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε σεροτονίνη. Άλλο τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε σεροτονίνη είναι η μπανάνα. Είναι πολύ ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε ότι τα δύο φυτά (κακαόδεντρο και μπανανιά) καλλιεργούνται και αναπτύσσονται συμβιωτικά, το ένα δίπλα στο άλλο. Αυτή η σύμπτωση (που πιθανόν δεν είναι και τόσο σύμπτωση!), δεν έχει προσεχθεί, ούτε φυσικά εξηγηθεί μέχρι σήμερα.


Απόσπασμα από τη μελέτη για τη Σοκολάτα-Κακάο- Κατάθλιψη του Ψυχίατρου Θ.Δασκαλόπουλου