Γνωρίζοντας το γλυκαιμικό δείκτη των τροφών, μπορούμε να ελέγχουμε την πείνα μας καταναλώνοντας τρόφιμα που μας κρατούν χορτάτους για περισσότερη ώρα. Οι υδατάνθρακες μπορεί να αποτελούν την πηγή της ενέργειάς μας, κατά την αφομοίωσή τους όμως αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου του αίματος. Η αύξηση εξαρτάται από το είδος των υδατανθράκων, το άτομο, αλλά και από εξωγενείς παράγοντες, όπως το άγχος.Τι είναι ο γλυκαιμικός δείκτης (GI)

Πρόκειται στην ουσία για ένα δείκτη ο οποίος βοηθά στην κατάταξη των τροφών που περιέχουν υδατάνθρακες σύμφωνα με το βαθμό που αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου του αίματος μετά την κατανάλωσή τους. Οι απλοί υδατάνθρακες, που έχουν υψηλό GI (βρίσκονται σε ζάχαρη, μέλι, γάλα, φρούτα κ.α.), αυξάνουν τα επίπεδα της γλυκοζης του αίματος με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τους σύνθετους, που έχουν χαμηλό GI (ρύζι, όσπρια και δημητριακά). Με την αύξηση του σακχάρου στο αίμα αυξάνεται απότομα και η ινσουλίνη. Ο οργανισμός καταλήγει να αποθηκεύει λίπος, ενώ η μακροχρόνια λήψη τροφών με υψηλό GI μπορεί να τον οδηγήσει ακόμη και σε σακχαρώδη διαβήτη. Παράλληλα, όσο πιο απότομα αυξάνεται η γλυκόζη τόσο πιο απότομα πέφτει στη συνέχεια, με αποτέλεσμα να πεινάς γρηγορότερα.
Γλυκαιμικό φορτίο (GL)

Η έννοια του γλυκαιμικού φορτίου στηρίζεται σε αυτήν του γλυκαιμικού δείκτη, προκειμένου να σου δείξει τη συνολική γλυκαιμική αντίδραση σε ένα γεύμα και υπολογίζεται ως εξής: ΓΦ = ΓΔ/100 x γραμμάρια υδατανθρακών ανά μερίδα.
Το γλυκαιμικό φορτίο σε βοηθά να συγκρίνεις τις επιπτώσεις του συνδυασμού δύο τροφίμων στο σάκχαρο του αίματος, αξιολογώντας το φορτίο μιας μερίδας του ενός σε σχέση με το φορτίο μιας μερίδας του άλλου. Αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι όσο χαμηλότερο τόσο καλύτερα!
Οι τιμές του

Ένα τρόφιμο θεωρείται ότι έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη όταν αυτός έχει τιμή μέχρι 40, μέτριο όταν η τιμή του φτάνει μέχρι το 70 και υψηλό όταν ξεπερνάει το 70. Στον πίνακα θα βρείς τιμές για κάποια βασικά τρόφιμα, έτσι ώστε να γνωρίζεις τι να καταναλώνεις και τι να αποφεύγεις.
ρίξε το δείκτη χαμηλά με έξυπνους τρόπους

-Επίλεγε τα φρούτα που δεν έχουν ωριμάσει πολύ, καθώς παρουσιάζουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη.
-Το μαγείρεμα μπορεί να αυξήσει το γλυκαιμικό δείκτη. Για παράδειγμα, όσο περισσότερο βράζεις τα μακαρόνια τόσο τον ανεβάζεις. Προτίμησε τα al dente!
-Εάν καταναλώνεις για σνακ μπάρες δημητριακών με χαμηλές θερμίδες, προτίμησε αυτές που έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
-Μαζί με την επεξεργασία μιας τροφής ανεβαίνει και ο γλυκαιμικός δείκτης της. Γι’ αυτόν το λόγο τα προϊόντα ολικής αλέσεως θα πρέπει να μπουν πρώτα στη λίστα σου.

 

Tροφή

Γλυκαιμικός δείκτης

Γλυκαιμικό φορτίο

Υδατάνθρακες

Γλυκόζη (50 γραμμ.)

100

50

50

Ψητή πατάτα

85

28

33

Λευκό ψωμί (1 φέτα)

70

10

14

Μακαρόνια (1 μερίδα)

42

16

38

Γιαούρτι

         33

16

47

Λευκό ρύζι (1 φλιτζάνι)

        64

33

52

Καρότο

47

2

5

Ζάχαρη (1 κουταλάκι του γλυκού)

68

8

12
ΤΗΣ ΤΖΟΥΛΙΑΣ ΤΑΣΩΝΗ