Πάντα τη θεωρούσαμε πειρασμό..

 Αν όμως γνωρίσουμε τα οφέλη της πραγματικής σοκολάτας – και πάψουμε να τη συγχέουμε με την απομίμησή της - θα την αναζητούμε χωρίς τύψεις! Πέρα από την απόλαυση που μας προσφέρει, η γνήσια σοκολάτα έχει και πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά και τη διάθεσή μας! Η απομίμησή της, η οποία χρησιμοποιείται κυρίως στη ζαχαροπλαστική,σε παγωτά , γλυκά κλπ και ίσως  τη συναντάμε και στα ράφια των super market, μας φορτώνει μόνο με “κενές” θερμίδες.

 


Η ποιότητα των μαλλιών μας αντικατοπτρίζει εν μέρει την ποιότητα της διατροφής μας. Το τριχωτό της κεφαλής μας αποτελείται κατά μέσον όρο από περίπου 100.000 τριχοθυλάκια και από 100.000 – 120.000 τρίχες, οι οποίες έχουν μέσον όρο ανάπτυξης 1,5 εκατοστά τον μήνα. Καθημερινά, υπό φυσιολογικές καταστάσεις, πέφτουν 80-100 τρίχες. Όταν ο ρυθμός επανέκφυσης των τριχών δεν είναι ανάλογος με αυτήν την πτώση, αρχίζει η τριχόπτωση. Η σύσταση του καθημερινού διαιτολογίου μας επηρεάζει άμεσα την υγεία των μαλλιών, καθώς η τριχόπτωση και τα προβλήματα στον ρυθμό ανάπτυξης της τρίχας, στη σταθερότητά της, στην υφή της, στην εμφάνισή της και στο τριχωτό της κεφαλής (π.χ., πιτυρίδα) υποδηλώνουν συχνά ανεπάρκεια κάποιου θρεπτικού συστατικού. Ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο είναι το κλειδί για την άρτια θρέψη των θυλακίων της τρίχας. Συμβάλλει στην ακέραια και σωστή ανάπτυξη των μαλλιών, καθώς και στη διατήρηση της υγείας τους. Παρακάτω αναφέρονται ποια θρεπτικά συστατικά επηρεάζουν την υγεία των μαλλιών. 


Πρωτεϊνη 
Τα μαλλιά αποτελούνται κατά 90% από έναν τύπο πρωτεΐνης που λέγεται κερατίνη. Γι’ αυτό τον λόγο μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες συμβάλλει στην καλύτερη των δομικών μονάδων της τρίχας. Ο υποσιτισμός, λόγω ανεπαρκούς πρόσληψης πρωτεΐνης, αλλά και ενέργειας, έχει ως αποτέλεσμα την εξασθένιση του τριχοθυλακίου, επιφέροντας τριχόπτωση και κάνοντας πιο εύθραυστη την τρίχα.

 


Βιταμίνη Α 
Η βιταμίνη Α είναι πολύ σημαντική για την ομαλή ανάπτυξη όλων των κυττάρων του οργανισμού μας, συμπεριλαμβανόμενων και των κυττάρων του τριχωτού της κεφαλής. Παρατεταμένη ανεπαρκής πρόσληψη της βιταμίνης Α μπορεί να οδηγήσει σε πτώση των μαλλιών και να τα καταστήσει πιο ξηρά, θαμπά και εύθραυστα. Βέβαια, η ανεπάρκεια της βιταμίνης Α είναι πολύ σπάνια σε τεχνολογικά αναπτυσσόμενες χώρες, όμως είναι σύνηθες φαινόμενο σε πολλά μέρη του αναπτυσσόμενου κόσμου. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη της βιταμίνης Α για ενήλικες είναι 5.000 IU (διεθνείς μονάδες), ενώ κατανάλωσή της πάνω από 25.000 ΙU γίνεται τοξική, προκαλώντας τριχόπτωση.

Τι είναι η κοιλιοκάκη; 


Η κοιλιοκάκη είναι η δυσανεξία (κάτι που ο οργανισμός δεν ανέχεται) στη γλουτένη, πρωτεΐνη που υπάρχει στο σιτάρι, το κριθάρι, τη βρώμη και τη σίκαλη. Η αντίδραση του οργανισμού είναι η παραγωγή αντιγλιαδινικών αντισωμάτων, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα την καταστροφή του εσωτερικού τοιχώματος του λεπτού εντέρου. Πρόκειται για κληρονομική πάθηση και επειδή η βλάβη προκαλείται από το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, θεωρείται αυτοάνοσο νόσημα.

 

Η ποιότητα και η ποσότητα της διατροφής που ακολουθεί μία γυναίκα πριν και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης παίζει σημαντικό ρόλο για την σωστή ανάπτυξη του βρέφους.Η ιδέα που επικρατούσε παλιότερα ότι η γυναίκα έπρεπε να καταναλώνει τις διπλάσιες ποσότητες φαγητού κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πλέον ψευδής. 

 Αν νομίζετε ότι η ομορφιά και η αντιγήρανση περνάει μόνο από το χέρι της αισθητικού ή, ακόμα χειρότερα, του πλαστικού χειρουργού, καλύτερα ν’ αλλάξετε γνώμη. Κι αυτό, γιατί μπορείτε να καθυστερήσετε τη γήρανση των κυττάρων και να βελτιώσετε την όψη της επιδερμίδας σας, καταναλώνοντας 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα.

 
Τα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνες (περιέχουν κυρίως την αντιοξειδωτική βιταμίνη C), ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και, γενικά, σε ουσίες που συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού και προφυλάσσουν από πολλές παθήσεις.

Τα λαχανικά θεωρούνται σπουδαία πηγή βιταμινών Α και C, βιταμινών του συμπλέγματος Β και κυρίως φολλικού οξέος, μετάλλων και φυτικών ινών. Το χρώμα τους είναι καλός δείκτης ύπαρξης βιταμίνης Α. Όσο πιο έντονο είναι το κόκκινο, το κίτρινο και το πορτοκαλί χρώμα του λαχανικού, τόσο πιο πολύ βιταμίνη Α περιέχει. Γενικά, όμως, επειδή όλα τα λαχανικά δεν περιέχουν τις ίδιες βιταμίνες, αλλά ούτε και την ίδια ποσότητα από μία βιταμίνη, φροντίστε να καταναλώνετε πολλά και διάφορα λαχανικά (ένας καλός δείκτης είναι πόσο χρωματιστή είναι η σαλάτα σας).

Επιπλέον, τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν φυτοχημικά, δηλαδή ευεργετικά φυτικά συστατικά, τα οποία, παράλληλα με κάποιες βιταμίνες, δρουν ως αντιοξειδωτικά, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό, που είναι υπεύθυνες για την πρόωρη γήρανση των κυττάρων. Τέτοιες ουσίες είναι το λυκοπένιο, που βρίσκεται στην ντομάτα, το ρόδι, η λουτεΐνη, η αλισίνη του σκόρδου, τα φλαβονοειδή του σταφυλιού κ.λπ. Γι’ αυτό, λοιπόν, τα φρούτα, τα λαχανικά και οι φυσικοί χυμοί τους είναι το αποτελεσματικότερο φυσικό αντιγηραντικό.

Εκτός, όμως, από τις βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία και τα φυτοχημικά συστατικά, τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν σε υψηλό ποσοστό νερό. Έτσι, αποτελούν ιδανικές πηγές συμπληρωματικής ενυδάτωσης του οργανισμού, με αποτέλεσμα να χαρίζουν ελαστικότητα στην επιδερμίδα και λάμψη στα μαλλιά, εξασφαλίζοντας εξωτερική ομορφιά, εκτός από ευεξία.

Συμπληρωματικά, η επαρκής κατανάλωση φρούτων και λαχανικών εξασφαλίζει ενέργεια στον οργανισμό, αλλά και όλα τα απαραίτητα συστατικά που συμβάλλουν στη σωστή αξιοποίησή της, τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα εμποδίζοντας την εξασθένησή του και, τέλος, αποκαθιστά το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας και βοηθάει στην ομαλή λειτουργία του εντέρου (αποτελούν μία από τις καλύτερες πηγές φυτικών ινών).

Όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, αλλά και οι σύλλογοι διαιτολόγων στην Ελλάδα, συστήνουν την κατανάλωση, σε καθημερινή βάση, 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα.

Ως μερίδα ορίζεται η ποσότητα φρούτων και λαχανικών που περιέχεται σ’ ένα ποτήρι 200 ml, ένα ποτήρι φυσικό χυμό, ένα φρούτο μέτριου μεγέθους ή ένα μπολ με σαλάτα.


Τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει πολύς λόγος για τα «
superfoods» ή, αλλιώς, «υπερ-τρόφιμα». Μια τροφή χαρακτηρίζεται, άτυπα, ως «υπερ-τροφή» όταν σε μικρή ποσότητα καταφέρνει να συγκεντρώσει πολλές ευεργετικές ουσίες, τις οποίες ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να απορροφήσει και να αξιοποιήσει. Στο top 10 των «superfoods», τις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν τα βατόμουρα, το ρόδι, το μπρόκολο, το σπανάκι, η ντομάτα, οι φράουλες, οι κόκκινες πιπεριές, το κόκκινο λάχανο και τα μανιτάρια. Όπως θα διαπιστώσετε, είναι όλα τα φρούτα και λαχανικά. Είναι, άραγε, τυχαίο;

Μερικές πολύτιμες συμβουλές για ν’ αυξήσετε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών

 Στην αρχή της ημέρας…

-Ξεκινήστε συνοδεύοντας το πρωινό σας μ’ έναν 100% φυσικό χυμό, ο οποίος χαρίζει τόνωση και ενέργεια. 

- Ψιλοκόψτε ένα φρούτο φρέσκο ή ξερό στο γιαούρτι ή το γάλα σας (π.χ., ένα μήλο με λίγη κανέλα) και απολαύστε το.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας…

  • Αντικαταστήστε τα λιπαρά σνακ μεταξύ των γευμάτων μ’ ένα φρούτο ή μ’ ένα ποτήρι χυμό.
  • Φτιάξτε φρουτόκρεμες με συνδυασμούς φρούτων, όπως αχλάδι με μήλο και μπανάνα με πορτοκάλι.
  • Κόψτε ροδέλες λαχανικών, χρωματιστές πιπεριές, αγγούρι, καρότο και απολαύστε τες με σος γιαουρτιού.

Στη μαγειρική σας…

  • Δημιουργήστε πρωτότυπα πιάτα, όπως πάπια με πορτοκάλι, άπαχο μοσχάρι με βερίκοκα ή άπαχο χοιρινό με κυδώνι και δαμάσκηνα. Σβήστε το φαγητό με 100% φυσικούς χυμούς φρούτων, οι οποίοι χαρίζουν όχι μόνο πολύτιμα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό, αλλά και υπέροχη γεύση και άρωμα.
  • Εμπλουτίστε τις σαλάτες σας με φρούτα. Δοκιμάστε σαλάτα λάχανο με ξινόμηλο, λάδι, λεμόνι ή σαλάτα με καρότο τριμμένο, αχλάδι, χυμό πορτοκάλι, λάδι και τριμμένη παρμεζάνα.
  • Δημιουργήστε πρωτότυπα συνοδευτικά για το ποτό σας, κόβοντας μήλα σε ροδέλες και προσθέτοντας λίγη μαύρη ζάχαρη ή μέλι, κανέλα λικέρ.
  • Προσπαθήστε να συνοδεύετε τα κύρια γεύματά σας είτε με ωμή σαλάτα, είτε με βραστή (μπρόκολο, κουνουπίδι, πατζάρια, χόρτα κ.λπ.). Επίσης, μπορείτε να δοκιμάσετε σαλάτες στον ατμό, οι οποίες διατηρούν όλα τα θρεπτικά συστατικά των λαχανικών, αλλά και σαλάτες με ψητά λαχανικά, όπως μελιτζάνες, κολοκύθια, μανιτάρια και πιπεριές.
  • Ανατρέξτε στις νόστιμες παραδοσιακές-μεσογειακές ελληνικές συνταγές και δημιουργήστε γευστικά πιάτα με βάση τα λαχανικά (σπανακόπιτες, κολοκυθόπιτες, πρασόρυζο, σπανακόρυζο, λαχανόρυζο, μπριάμ, αγκινάρες). 

 

Περσεφόνη Παπαδοπούλου  Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Η σημασία της διατροφής στην σύλληψη και την γέννηση.

 Η εμφάνιση Σακχαρώδη Διαβήτη κατά την κύηση (ΣΔΚ) αφορά το 1-3 % του συνόλου των κυήσεων ανάλογα με τον πληθυσμό. Είναι πιθανό, ένα ποσοστό των εγκύων να παρουσιάσει διαβήτη μόνο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τη γέννηση του εμβρύου να μην παρουσιάσει κανένα απολύτως πρόβλημα με τον μεταβολισμό της γλυκόζης (gestational diabetes), ενώ ένα άλλο ποσοστό εμφανίζει διαβήτη και στην μετέπειτα ζωή του. Τα συμπτώματα πολλές φορές περνούν απαρατήρητα, καθώς η αυξημένη διούρηση και η πείνα στην εγκυμοσύνη δικαιολογούνται.

Ο έλεγχος του σωματικού βάρους, η αυξημένη φυσική δραστηριότητα και ο περιορισμός απλών υδατανθράκων και λιπαρών τροφών, μπορούν να οδηγήσουν στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης ΣΔ τύπου 2 στην μετέπειτα ζωή των γυναικών με διαβήτη κύησης.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης της κύησης, χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση οποιασδήποτε μορφής διαταραχής ανοχής της γλυκόζης για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της κύησης, ενώ όταν προϋπάρχει διαβήτης τύπου 1 ή τύπου 2, δεν πρόκειται για διαβήτη κύησης, αλλά για εγκυμοσύνη σε προϋπάρχων διαβήτη. Και στις δυο αυτές καταστάσεις, επιβάλλεται η διατήρηση των φυσιολογικότερων δυνατών επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα, ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή ανάπτυξη του εμβρύου.

Οι περισσότερες γυναίκες δεν γνωρίζουν ότι έμειναν έγκυες, μέχρι την Πέμπτη ή έκτη βδομάδα της κύησής τους. Κατά το χρονικό αυτό διάστημα αναπτύσσονται τα όργανα και ο νωτιαίος μυελός του εμβρύου ενώ η ρύθμιση της γλυκόζης έχει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην μείωση των παραγόντων κινδύνου κατά τη γέννηση.


Τι πρέπει να προσέξουν και να ελέγχουν οι έγκυες γυναίκες με διαβήτη πριν τη σύλληψη;

• Επίπεδα γλυκόζης του αίματος

• Επίπεδα αιμογλοβίνης Α1c κάτω από 7%

• Έλεγχος στα μάτια και στα νεφρά

• Συμπληρώματα φυλλικού οξέος

• Περιορισμός πολυβιταμινούχων σκευασμάτων

• Ρύθμιση αρτηριακής πίεσης

• Διακοπή καπνίσματος

• Ιατρική εξέταση από έναν ειδικό διαβητολόγο - ενδοκρινολόγο

Είναι πιθανό η ναυτία και οι εμετοί, κατά την αρχική περίοδο της κύησης να περιπλέξουν σε ένα ποσοστό την ρύθμιση του διαβήτη. Η έγκυος γυναίκα θα πρέπει να μετρά το σάκχαρό της τουλάχιστον 4-5 φορές την ημέρα (προγευματικές τιμές γλυκόζης 65-100mg/dl, μεταγευματικές τιμές της γλυκόζης 90-145mg/dl).Τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της κύησης, θα πρέπει να ακολουθείται ένα εξατομικευμένο διαιτολόγιο το οποίο θα παρέχεται πάντα από τους ειδικούς, ενώ οι διατροφικές συμβουλές αποτελούν το σημαντικότερο στήριγμα της θεραπείας της εγκύου που εμφάνισε διαβήτη κατά την κύηση. Όταν η δίαιτα δεν επαρκεί για την επίτευξη των φυσιολογικών επιπέδων σακχάρου, τότε αρχίζει θεραπεία με ινσουλίνη (αντιδιαβητικά δισκία δεν χρησιμοποιούνται κατά την κύηση).
Οι απαιτήσεις για ινσουλίνη μειώνονται στο πρώτο μισό της εγκυμοσύνης. Στο δεύτερο μισό της κύησης, ορμονικές αλλαγές προκαλούν μείωση στις απαιτήσεις της ινσουλίνης από 70% ως 100%. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πιθανό να χρειαστούν αλλαγές στις δόσεις της ινσουλίνης και στο καθημερινό διαιτολόγιο.
Οι διατροφικές απαιτήσεις της εγκύου διαβητικού δεν διαφέρουν σε μεγάλο ποσοστό από αυτές της εγκύου κατά την διάρκεια του πρώτου τριμήνου.
Η ποσότητα του φαγητού εξαρτάται φυσικά από το βάρος που πρέπει να κερδίσει κάθε έγκυος και είναι διαφορετικό σε κάθε γυναίκα και σε κάθε εγκυμοσύνη.
Στις εγκυμοσύνες, κατά την διάρκεια του πρώτου τριμήνου, συστήνεται η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων. Αυτό σημαίνει συνήθως τρία κύρια γεύματα και τρία σνάκ. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, οι απαιτήσεις της εγκύου αυξάνονται και κάθε φορά θα πρέπει να συζητούνται με τους ειδικούς.
Τέλος, κατά το τρίμηνο πρέπει και πάλι να δοθεί έμφαση στα μικρά και συχνά γεύματα, ενώ είναι πολύ πιθανό κατά το τρίμηνο αυτό να αυξηθεί σημαντικά η γλυκόζη, γεγονός που επιβάλλει και μια σημαντική αύξηση της ινσουλίνης. Πολλές γυναίκες κατά το τρίμηνο αυτό χρειάζεται να τριπλασιάσουν την δόση της ινσουλίνης τους.
Αν και οι περισσότερες γυναίκες που εμφανίζουν διαβήτη κατά την κύηση είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες, δίαιτα απώλειας βάρους δεν επιτρέπεται σε αυτή τη φάση, καθώς μπορεί να αποβεί ιδιαίτερη βλαβερή. Η κατανάλωση μιας μη επαρκούς διατροφής έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή κετόνων στο σώμα. Οι κετόνες αυτές παράγονται κατά την προσπάθεια της διάσπασης των λιπών και μπορούν να αποβούν καταστροφικές για το νεογνό. Επιβάλλεται όμως η μικρότερη αύξηση βάρους από την συνήθως συνιστώμενη.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα περισσότερα παιδιά που γεννιούνται από μία μητέρα που παρουσίασε διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι απολύτως υγιή. Ο σακχαρώδης διαβήτης, παρουσιάζεται στην έγκυο, αφού έχουν ήδη σχηματιστεί τα όργανα του εμβρύου. Ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη στο νεογνό εξαρτάται από τον τύπο διαβήτη που εμφάνισε η μητέρα. Αν η μητέρα έχει διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2 και προσέχει τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της κύησης τα επίπεδα του σακχάρου της, τότε οι πιθανότητες για ένα υγιές μωρό είναι πολλές. Σίγουρα το φαινόμενο του διαβήτη θα ανησυχήσει τις εγκυμοσύνες που θα το αντιμετωπίσουν, αλλά επίσης, σίγουρο είναι πως δεν πρέπει να το βάζει κάτω κανείς.

 

Δεν υπάρχει πιο ειλικρινής αγάπη από εκείνη για το φαγητό, έγραφε ο Τολστόι, όμως αυτή η ενστικτώδης «έλξη» έχει και τις παρεκτροπές της. Πατατάκια για το άγχος, πίτσα για το θυμό, ζεστή μακαρονάδα για τη στενοχώρια, ένα βαθύ μπολ παγωτό για την ερωτική απογοήτευση και πάει… τρώγοντας. Στο σπίτι, στη δουλειά, ακόμη και στο δρόμο ίσως έχουμε πάντοτε κάτι στο στόμα μας για να μασουλάμε, χωρίς να πεινάμε.
Ετσι, από συνήθεια. Και καθώς -τα όποια- αρνητικά συναισθήματα εναλλάσσονται μέσα μας, το μόνο σταθερό καταφύγιο ανακούφισης των ψυχολογικών μας διακυμάνσεων παραμένει το φαγητό. Αν, λοιπόν, στις δύσκολες στιγμές μας το ψυγείο είναι το μόνο που παραμένει «ανοιχτό» και μας περιμένει, τότε είναι καιρός να αντιμετωπίσουμε δραστικά τη σχέση μας μαζί του.
Σύμφωνα με τον κ. Στέφανο Κ. Κατσάρα, ψυχολόγο Msc, το emotional eating, ή αλλιώς η ψυχολογική εξάρτηση από το φαγητό, αφορά τη συχνή κατανάλωση μεγάλης ποσότητας τροφής, που δεν οφείλεται στο ότι το άτομο πεινάει αλλά σε συναισθηματικούς παράγοντες. Ετσι, το φαγητό αποκτά τη δύναμη ενός «ναρκωτικού» που μπορεί να καταπραΰνει ψυχολογικά επώδυνες καταστάσεις, όπως το άγχος, τη μοναξιά, την ανία, το θυμό, τη θλίψη ή την κατάθλιψη, την απογοήτευση, την απόγνωση και τις ματαιώσεις της ζωής.

Η γήρανση είναι φυσιολογικό και αναπόφευκτο φαινόμενο, το οποίο αρχίζει να γίνεται αντιληπτό μετά τα 40. Μπορεί να επιβραδυνθεί; Σε μια προσπάθεια να μελετηθεί η γήρανση και η μακροζωία, πολλές θεωρίες έχουν διατυπωθεί από τους επιστήμονες, τις τελευταίες δεκαετίες, οι οποίες διακρίνονται σε γενετικές (θεωρία του προγραμματισμένου γήρατος) και μη γενετικές.

Το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας έχει κεντρίσει μια μη γενετική θεωρία, η θεωρία των ελεύθερων ριζών, η οποία έχει ερευνηθεί εκτενώς και έχει υποστηριχθεί συνεχώς και αδιαλείπτως με πολλές αποδείξεις. Σύμφωνα με την ανωτέρω θεωρία, κύριο ρόλο στη διαδικασία της γήρανσης παίζει η οξειδωτική καταστροφή, που προκαλείται από την επίθεση των ελευθέρων ριζών, με αποτέλεσμα τη βλάβη στα κυτταρικά συστήματα του οργανισμού, όπως είναι οι κυτταρικές μεμβράνες, οι πρωτεΐνες, τα λιπίδια και το DNA (ο πυρήνας του κυττάρου). Οι ελεύθερες ρίζες είναι πιθανόν να επιταχύνουν τον ρυθμό διαδικασίας της γήρανσης και να εμπλέκονται στο σύνδρομο της πρόωρης γήρανσης του οργανισμού.
Ο μεταβολισμός των τροφών, η εντατική άσκηση, το στρες, η έκθεση του οργανισμού μας σε συντηρητικά τροφίμων, στον καπνό του τσιγάρου κ.ο.κ. συμβάλλουν στην αυξημένη παραγωγή ελεύθερων ριζών στον οργανισμό μας.
Οι ελεύθερες ρίζες, όμως, δεν δρουν ανεξέλεγκτα. Στον οργανισμό μας υπάρχει ένα πολύπλοκο αμυντικό σύστημα, το οποίο εκπροσωπείται από αντιοξειδωτικά ένζυμα, αντιοξειδωτικές βιταμίνες και μέταλλα. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα αντιοξειδωτικών στον οργανισμό μας, τόσο επιβραδύνεται η διαδικασία της γήρανσης και η ανάπτυξη των σχετικών νόσων, με συνέπεια να επεκτείνεται η διάρκεια ζωής.
Τα  φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών. Βιταμίνη C, E, σελήνιο, συνένζυμο Q10, καροτενοειδή, φλαβονοειδή! Πού βρίσκονται άραγε; Πώς μπορεί να τα αποκτήσει ο οργανισμός μας; Ποιες τροφές θα πρέπει να πριτιμάμε; Η «χρωματοθεραπεία» είναι ένα από τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε για την ευζωία. Ως ευζωία ορίζουμε «την προσπάθεια να διατηρούμε την υγεία μας σε άριστη κατάσταση, να αισθανόμαστε καλά, να έχουμε ευεξία, να παραμένουμε δραστήριοι και να διατηρούμε την πνευματική μας διαύγεια».

Χρωματοθεραπεία: Το σκούρο και έντονο χρώμα πολλών φρούτων και λαχανικών οφείλεται στην παρουσία αντιοξειδωτικών.
-Κόκκινο (λυκοπένιο): Ντομάτα, καρπούζι
-Πράσινο (γλυκοσινολάτες, ισοθειοκυανάτες): Μπρόκολο, λαχανικά Βρυξελλών, κουνουπίδι, λάχανο
-Πράσινο/Κίτρινο (λουτεΐνη, ζεαξανθίνη): Σπανάκι, αβοκάντο, πράσινα φασολάκια, πράσινες πιπεριές
-Πορτοκαλί (α- και β-καροτένιο): Καρότο, νεροκολοκύθι, γλυκοπατάτα, μάνγκο, βερίκοκα
-Πορτοκάλι/Κίτρινο (βιταμίνη C, λιμονοειδή, φλαβονοειδή): Πορτοκάλια, μανταρίνια, ροδάκινα, ανανάς
-Κόκκινο/Μοβ (ανθοκυανίνες, ελλαγικό οξύ, φλαβονοειδή): Σταφύλια, κεράσια, κόκκινο κρασί, φράουλες, βατόμουρα
-Λευκό/Πράσινο (σουλφυδο-ενώσεις): Ψάρι, σκόρδο, κρεμμύδι, πράσο

Αρκεί, λοιπόν, να ακολουθήσουμε μια υγιεινή διατροφή, βασισμένη στις αρχές της Μεσογειακής Διατροφής, για να επιβραδύνουμε  τη διαδικασία της γήρανσης. Τη δίαιτα αυτή χαρακτηρίζει:
I. Η άφθονη κατανάλωση φυτικών τροφίμων, ακατέργαστων δημητριακών και προϊόντων δημητριακών, ψωμιού (παξιμάδι), ξερών οσπρίων (φακές, φασόλια, ρεβίθια, κουκιά), λαχανικών (άγρια χόρτα), ξηρών καρπών και σπόρων δημητριακών.
II. Η άφθονη κατανάλωση φρέσκων φρούτων.
III. Η κατανάλωση ελαιόλαδου και ελιάς ως κύριων πηγών λιπαρών.
IV. Η καθημερινή, σε μικρές έως μέτριες ποσότητες, κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων.
V. Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (κυρίως κρασιού, ιδιαίτερα με τα γεύματα).
VI. Η συχνή και σε μικρές έως μέτριες ποσότητες κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η επίτευξη και η διατήρηση της αντιοξειδωτικής κατάστασης του οργανισμού μας σε βέλτιστο επίπεδο είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την επιβράδυνση της διαδικασίας της γήρανσης.

Χριστίνα Κωστάρα διαιτολόγος-διατροφολόγος / διαιτολόγος Κέντρου Διατροφής ΙΑΣΩ.