Τροφές Α-Ω

A

    ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ
  • Οι αγκινάρες είναι «πλούσιες» τροφές σε φώσφορο - ( το ίδιο με το δαμάσκηνο).
  • Έχουν διπλάσιο ασβέστιο από το ανθρώπινο μητρικό γάλα και έχουν πολύ σίδηρο και ίνες.
aginares
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ:
Όταν αγοράζουμε αγκινάρες πρέπει να προσέχουμε το κοτσάνι τους να λυγίζει και να κάμπτεται χωρίς μεγάλη αντίσταση. Επίσης, πρέπει να τις πλένουμε πολύ καλά. Στο μαγείρεμα πρέπει να τις αλείφουμε με αλάτι και λεμόνι για να μη μαυρίσουν. Το πρόβλημα δεν είναι ότι θα «χαλάσει» το χρώμα τους, αλλά ότι το μαύρισμα ενός τροφίμου δείχνει πως οξειδώνεται και, κατά συνέπεια, όταν το φάμε, δε θα προσφέρει πολλά αντιοξειδωτικά στοιχεία στα κύτταρα μας .

    ΑΜΥΓΔΑΛΑ
  • Τα αμύγδαλα είναι ένα πολύ συμπυκνωμένο και εύγεστο τρόφιμο, που μας χορταίνει, παρέχοντας πολλά βασικά συστατικά, ενώ παράλληλα βοηθά το γαστρεντερικό, το αναπνευστικό αλλά και το ουροποιητικό σύστημα.
  • Τα αμύγδαλα επίσης περιέχουν μεγάλη ποσότητα της αντιοξειδωτικής βιταμίνης Ε, και κατά συνέπεια τονώνουν το σώμα και την καρδιά , έχοντας ίσως ταυτόχρονα και αντικαρκινική δράση.
almond
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ:
Τα αμύγδαλα είναι προτιμότερο να τα τρώμε νωπά, γιατί τα ψημένα χάνουν βασικά οξέα τους: κάτι που ισχύει για όλους τους ξηρούς καρπούς. Αν θέλουμε φρέσκα αμύγδαλα θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η συγκομιδή τους αρχίζει τον Αύγουστο. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε το αλάτι των ξηρών καρπών , ιδιαίτερα όταν υπάρχει πρόβλημα πίεσης.

    ΑΝΘΟΤΥΡΟ
  • Είναι η πιο υγιεινή επιλογή τυριού, ειδικά όταν είναι φρέσκο.
  • Το πιο θρεπτικό ανθότυρο είναι εκείνο που παρασκευάζεται από τυρόγαλα κατσικίσιου γάλακτος.
anthoturo
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ:
Το ανθότυρο πρέπει να καταναλώνεται άμεσα και ποτέ αν έχει πλέον κιτρινίσει. Αν το προμηθευτούμε σε ''αποξηραμένη'' μορφή, είναι κατά κανόνα αλμυρό και καλό είναι να το ξαλμυρίσουμε, βάζοντάς το μέσα σε γάλα.

    ΑΡΑΚΑΣ
  • Είναι ένα χρήσιμο και θρεπτικό τρόφιμο.
  • Ο μαγειρεμένος αρακάς μας δίνει πολύ φολικό οξύ και πολλά α και β καροτένια, δηλαδή αντιοξειδωτικές ουσίες που «μπλοκάρουν» τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες προσθέτουν τοξίνες στον οργανισμό.
  • Παράλληλα, παρέχει αρκετά μέταλλα: ασβέστιο, μαγνήσιο, φωσφόρο καθώς και σίδηρο.
arakas
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ:
Είναι διατροφικά πιο σύμφορο να προτιμάμε τον κατεψυγμένο, επειδή η παραγωγή που προορίζεται για τις βιομηχανίες συσκευασμένων τροφίμων καταψύχεται μέσα σε 3-4 ώρες από τη συγκομιδή. Είναι καλό να μαγειρευτεί με πατάτες, κρεμμύδι, ελαιόλαδο και άνηθο.

    ΑΥΓΟ
  • Το αυγό είναι πολύ θρεπτικό τρόφιμο και η χοληστερίνη του δεν πρέπει να αποτελεί πρόβλημα, παρά μόνο για αυτούς που την έχουν ήδη αυξημένη.
  • Προσφέρει: πρωτεΐνες, βιταμίνες Α, D και Β1, Β2, Β12 που είναι χρήσιμες για το μεταβολισμό και το νευρικό σύστημα, λουτεΐνη και φολικό οξύ.
  • Τα ωμά αυγά πρέπει να αποφεύγονται ενώ το βραστό παραμένει μια πολύ πλούσια πηγή διατροφικών στοιχείων για τα κόκαλα και το νευρικό σύστημα.
arakas
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ:
Το καλό αυγό είναι εκείνο που προέρχεται από κότες ελευθέρας βοσκής και που όταν το σπάμε, έχει πιο σκληρό κέλυφος από τα συνηθισμένα. Δεύτερη επιλογή είναι να αγοράζουμε κοινά αυγά από τα μεγάλα σούπερ μάρκετ και από τη λαϊκή. Επίσης, όσοι έχουν προβλήματα χοληστερίνης πρέπει να ξέρουν ότι ένα αυγό έχει περίπου τη μισή έως και το 70% της επιτρεπόμενης ημερήσιας «δόσης» χοληστερίνης ενός ενήλικου. Ο πιο υγιεινός τρόπος για να φάμε το αυγό είναι να το μαγειρέψουμε χωρίς βούτυρο ή λάδι, αλλά σπάζοντάς το και ρίχνοντάς το σε βραστό νερό (ποσέ).

B

    ΒΕΡΙΚΟΚΑ
  • Το βερίκοκο είναι πολύ σημαντικό φρούτο επειδή: κατέχει το ρεκόρ σε προβιταμίνη Α. Το 90% των φρούτων υπολείπεται στη συγκεκριμένη βιταμίνη κατά πολύ.
  • Το β-καροτένιο που περιέχεται στα βερίκοκα είναι ουσία ιδιαίτερα χρήσιμη για την καρδιά και πιθανότατα για την καταπολέμηση του καρκίνου.
  • Είναι φρούτο χρήσιμο για ιώσεις του αναπνευστικού.
  • Έχει, επίσης, σίδηρο, νιασίνη, παντοθενικό και φολικό οξύ, λυκοπένιο, όπως και ασβέστιο, βιταμίνη Ε και ίνες.
berikoka
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ:
Τα βερίκοκα θέλουν πολύ καλό πλύσιμο. Η καλύτερη εποχή για την αγορά τους είναι από τα τέλη της άνοιξης μέχρι και τον Αύγουστο.

Γ

    ΓΙΑΟΥΡΤΙ
  • Η γεύση του επηρεάζεται άμεσα από λίγα φρούτα, λίγο μέλι ή, αν προτιμάτε τις αλμυρές γεύσεις, προσθέστε του σκόρδο, δυόσμο, άνηθο κτλ.
  • Το γιαούρτι εκτός του ότι προσφέρει όσα και το γάλα, επειδή έχει υποστεί ζύμωση με βακίλους διατηρεί σε υγιές επίπεδο τους μικροοργανισμούς του εντέρου σας, «καθαρίζοντας» τον εσωτερικό τους βλεννογόνο.
  • Επίσης, «στρώνει» το στομάχι και η έρευνα δείχνει ότι ενισχύει την απορρόφηση άλλων θρεπτικών στοιχείων.
giaourti
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ:
Το στραγγιστό γιαούρτι είναι πιο πλούσιο από τα άλλα, επειδή ακριβώς είναι πιο περιεκτικό σε λίπος παρά σε νερό. Αν προτιμάται το γιαούρτι χωρίς λιπαρά, τότε πρέπει να ξέρουμε ότι είναι και πολύ φτωχό γιαούρτι σε λιποδιαλυτές βιταμίνες. Ακόμα, το πλήρες γιαούρτι ισοδυναμεί με 3,8% λιπαρά. Υπάρχει, τέλος μία στατιστική έρευνα που δείχνει ότι πιθανόν η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας γαλακτοκομικών να αυξάνει στους άντρες τις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου στον προστάτη.

    ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΕΣ
  • Οι γλυκοπατάτες είναι οι πιο υγιεινές πατάτες, αρκεί να μην τις βάζουμε στο φούρνο με το φλοιό χωρίς να τις έχουμε καθαρίσει σχολαστικά.
  • Η μεγαλύτερη «προίκα» τους είναι τα β-καροτένια που περιέχουν.
  • Περιέχουν επίσης βιταμίνη C.
glikopatates
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ:
Εάν τρώμε την πατάτα με την φλούδα κάτι αρκετά παρακινδυνευμένο, τότε πρέπει να τη σαπουνίσουμε με χλιαρό νερό και υγρό πιάτων, να τη βουρτσίσουμε με χοντρό αλάτι και μετά να την ξεπλύνουμε με χλιαρό τρεχούμενο νερό. Επίσης, κάποιοι θεωρούν την πατάτα τρόφιμο που πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, επειδή το άμυλό της μετατρέπεται γρήγορα σε γλυκόζη, και στατιστικά αυξάνεται η πιθανότητα εκδήλωσης διαβήτη.

Δ

    ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ
  • Τα δαμάσκηνα είναι συμπυκνωμένη τροφή, που δεν επιβαρύνει το σώμα με χοληστερίνη.
  • Έχουν πολλές ίνες.
  • Ο μεγαλύτερος φυσικός πλούτος τους είναι τα καροτένια που περιέχουν.
  • Έχουν επίσης μεγάλη ποσότητα σιδήρου - διπλάσια από το σπανάκι.
  • Και πολύ ασβέστιο.
damaskina
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ:
Καλύτερα να προτιμάμε τα φρέσκα δαμάσκηνα . Αν είναι δύσκολα να τα βρούμε, τότε μπορούμε να επιλέξουμε τα αποξηραμένα , που τουλάχιστον δεν έχουν υποστεί βρασμό.

Ε

    ΕΛΙΕΣ
  • Οι ελιές είναι οι «μητέρες» του λαδιού αλλά ως τρόφιμα δεν αποτελούν ταυτόσημα προϊόντα με αυτό. Οι ελιές σε κάποια στοιχεία υστερούν του «παιδιού» τους και σε κάποια άλλα υπερέχουν.
  • Το λάδι, επειδή στην παραγωγή του αξιοποιείται και το κουκούτσι της ελιάς, είναι πολύ πιο πλούσιο σε βιταμίνη Ε, η οποία είναι εξαιρετικά χρήσιμη για την αντιοξειδωτική της δράση.
  • Το λάδι, επίσης, έχει τον τετραπλάσιο σίδηρο από την ελιά, όπως και χαλκό.
  • Η ελιά, από την άλλη, διαθέτει 60 φορές παραπάνω ασβέστιο από το λάδι και 10 φορές περισσότερο φώσφορο.
  • Ακόμη, η ελιά έχει τριακόσιες φορές παραπάνω βιταμίνη Α - σε μορφή β-καροτενίων.
elies
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ:
Οι ελιές έχουν συνήθως πολύ αλάτι και καλό είναι να τις ξαλμυρίζετε, ώστε να μην αντιμετωπίσετε πρόβλημα υπέρτασης. Πιο υγιεινές θεωρούνται για πολλούς οι θρούμπες, επειδή μένουν περισσότερο επάνω στο δέντρο και δεν αποκόπτονται νωρίς.

Z

Η σελίδα είναι υπό κατασκευή...

H

Η σελίδα είναι υπό κατασκευή...

Θ

Η σελίδα είναι υπό κατασκευή...

I

Η σελίδα είναι υπό κατασκευή...

K

    ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ
  • Χρήσιμο τρόφιμο, που σας παρέχει ό,τι κάθε ψάρι, δίχως να σας επιβαρύνει όμως με λίπος και θερμίδες, αφού δεν είναι λιπαρό τρόφιμο.
  • Δεν είναι μόνο υγιεινά αλλά και σχετικά φτηνά και άφθονα στη χώρα μας.
  • Ως τροφή, περιέχουν πολύ ασβέστιο, μαγνήσιο, φωσφόρο και κυρίως σελήνιο και φολικό οξύ.
  • Έχουν επίσης πολλή βιταμίνη Α και βιταμίνη Ε.
kalamarakia
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ:
Τα καλαμαράκια έχουν πολλή χοληστερίνη, και αυτό καλό είναι να το έχουν υπόψη τους όσοι έχουν λόγους να προσέχουν τα επίπεδα χοληστερίνη τους. Επίσης, η πιο υγιεινή αλλά και νόστιμη πρόταση είναι να μαγειρεύουμε τα καλαμαράκια στην κατσαρόλα.

    ΚΑΡΟΤΟ
  • Μία από τις πλουσιότερες τροφές, που μπορείτε να τρώτε συχνά και φτηνά.
  • Σήμερα πια έχει αποδειχτεί ότι προλαβαίνει ως ένα βαθμό τον καταρράκτη.
  • Ξέρουμε επίσης με βεβαιότητα ότι ωφελεί όλο το σώμα, επειδή περιέχει τεράστιες ποσότητες καροτενοειδών - ουσιών που έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και που φαίνεται πως δρουν προστατευτικά και για τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και για την καρδιοπάθεια.
  • Το καρότο περιέχει 20 φορές περισσότερα α και β-καροτένια από τα άλλα φρούτα και λαχανικά.
  • Για τα θετικά στοιχεία του καρότου φαίνεται πως αρκούν δύο καρότα την ημέρα.
karota
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ:
Καλό είναι τόσο για τα φυτοφάρμακα όσο και για τα μικρόβια που πιθανόν υπήρχαν στο χώμα που περιέβαλλε το καρότο, το λαχανικό να πλένεται πολύ καλά στο σπίτι και να καθαρίζεται με μαχαιράκι, ώστε να φεύγει περίπου ένα χιλιοστό από το φλοιό του. Επίσης, το κοκκινωπό καρότο έχει πιο πολύ λυκοπένιο από το πορτοκαλί.

    ΚΑΡΠΟΥΖΙ
  • Το καρπούζι είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών και βιοτίνης.
  • Έχει το μειονέκτημα ότι περιέχει σάκχαρα, αλλά έχει παράλληλα και το προσόν ότι είναι διουρητικό.
  • Περιέχει επίσης λυκοπένιο - μία ουσία που πιθανολογείται ότι είναι αντικαρκινική, καθώς και βιταμίνη Β6 και φολικό οξύ.
Watermelon
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ:
Το καρπούζι πρέπει να τρώγεται ώριμο, διαφορετικά μας παρέχει ελάχιστα διατροφικά στοιχεία.

    ΚΑΡΥΔΙΑ
  • Έχουν ίνες που βοηθούν το γαστρεντερικό σας.
  • Πολλές βιταμίνες γενικά για όλο το σώμα.
  • Περιέχουν επίσης την ουσία ρεσβερατρόλη, η οποία πιθανόν έχει αντικαρκινική δράση και παράλληλα μειώνει κατά 40% τον κίνδυνο ανάπτυξης στεφανιαίς νόσου.
  • Έχουν ακόμη πολλή βιταμίνη Β6.
  • Ασβέστιο και γενικά σχεδόν όλες τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία των μετάλλων που διαθέτει το βοδινό κρέας.
karydia
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ:
Πρόβλημα μπορεί να αποτελέσουν μόνον οι θερμίδες. Αν το καρύδι έχει «πιάσει» μύκητες, πετάξτε το γιατί αν ο μύκητας έχει εισχωρήσει στον καρπό, έστω και κατ' ελάχιστο, ουσιαστικά έχει απλωθεί παντού - και ας μην το βλέπετε. Αν σας ενδιαφέρουν τα φρέσκα και ωμά καρύδια, τότε είναι χρήσιμο να ξέρετε ότι αυτά αρχίζουν και συλλέγονται τον Αύγουστο.

    ΚΑΣΤΑΝΑ
  • Τα κάστανα είναι μια πολύ υγιεινή και νόστιμη τροφή, που θα μπορούσαμε να την αξιοποιούσαμε όλοι περισσότερο.
  • Το μεγάλο τους ατού σε σχέση με τους άλλους καρπούς είναι ότι έχουν πολύ λιγότερο ψευδάργυρο, και αυτό ίσως να είναι σημαντικό για τους άνδρες.
  • Τα κάστανα επίσης έχουν πολλές ίνες, που βοηθούν το γαστρεντερικό σύστημα.
  • Ασβέστιο, μαγνήσιο, φωσφόρο, μαγγάνιο και σελήνιο.
  • Περιέχουν ακόμα σημαντική ποσότητα βιταμίνης C και υπολογίσιμη ποσότητα φολικού οξέος - αντιοξειδωτική ουσία.
  • Έχουν μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών βιταμινών Α και Ε.
kastana
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ:
Τα κάστανα είναι καλύτερο να τρώγονται ψημένα η βραστά, αφού προηγουμένως τα έχετε πλύνει καλά.

    ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
  • Το κοτόπουλο, εν γένει, θεωρείται πιο υγιεινό κρέας από τα «πολύ κόκκινα» κρέατα, χωρίς όμως να είναι ούτε πλουσιότερο θρεπτικά από αυτά ούτε και απόλυτα ασφαλές.
  • Αν κάποιος αποφεύγει το μοσχαρίσιο κρέας καλό είναι να τρώει τουλάχιστον κοτόπουλο.
  • Το σκούρο μέρος του κοτόπουλου είναι πιο θρεπτικό από το λευκό και παρότι το στήθος θεωρείται πιο υγιεινό, ειδικά για τα παιδιά, φαίνεται πως ενστικτωδώς οι άνθρωποι προτιμούν το μπούτι. Σε αυτό το τμήμα βρίσκουν και το μεγαλύτερο πλούτο διατροφικών στοιχείων.
kotopoulo
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ:
Είναι καλύτερο να προτιμάμε κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής, παρότι το κρέας του είναι σκούρο και σκληρό και δεν μαλακώνει εύκολα με το μαγείρεμα. Στο κοτόπουλο υπάρχει επίσης ο κίνδυνος της σαλμονέλας γι' αυτό όταν το καθαρίζουμε για να το μαγειρέψουμε , πρέπει να πλένουμε μετά με ζεστό νερό και σαπούνι τα χέρια μας όσο και τα μαχαίρια που χρησιμοποιήσαμε, όπως και το νεροχύτη ή το τραπέζι στο οποίο τεμαχίσαμε το πουλερικό.

    ΚΟΥΝΕΛΙ
  • Το κουνέλι αποτελεί ασφαλέστερη επιλογή από το μοσχαρίσιο κρέας.
  • Έχει μάλιστα και περισσότερο ασβέστιο από αυτό, όπως και περισσότερη βιταμίνη Β1.
  • Έχει ως ατού την υψηλή περιεκτικότητα του σε βιταμίνη Α, ενώ το μοσχάρι, ιδιαίτερα κάποια τμήματά του -όπως το φιλέτο δεν έχει σχεδόν καθόλου.
kouneli
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ:
Αν πρόκειται για αγριοκούνελο, δηλαδή για κυνήγι και όχι για κουνέλι εκτροφείου, αντενδείκνυται σε όσους έχουν πρόβλημα με αυξημένο ουρικό οξύ, όπως και όλα τα άλλα κυνήγια.

    ΚΡΑΣΙ ΚΟΚΚΙΝΟ
  • Το κόκκινο κρασί θεωρείτε πιο ωφέλιμο από το λευκό, τόσο για την καρδιά όσο και για την -πιθανόν- αντικαρκινική του δράση.
  • Το κρασί έχει φλαβονοειδή και ρεσβερατρόλη, ουσίες που θεωρούνται πιθανόν αντικαρκινικές.
  • Ένα άλλο χρήσιμο στοιχείο που περιέχει είναι το βόριο, ένα ιχνοστοιχείο μετάλλου που ίσως βοηθάει τα κόκαλα.
kokkino krasi
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ:
Το κόκκινο κρασί αυξάνει κατά 15% τη δράση των άλλων αντιοξειδωτικών στοιχείων της τροφής μας. Η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου ή άλλου κρασιού προκαλεί σημαντικές βλάβες στο συκώτι , όπως και κάθε οινοπνευματώδες

    ΚΡΕΜΜΥΔΙ
  • Θεωρείτε εξαιρετικά ωφέλιμο ως αντισηπτικό, αλλά πιθανόν και ως αντικαρκινικό.
  • Έρευνα της Αμερικής Αντικαρκινικής Εταιρίας έδειξε ότι η κατανάλωση κρεμμυδιών και σκόρδων μειώνει κατά 20 φορές τον κίνδυνο εκδηλώσεων ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως των ωοθηκών και της λευχαιμίας.
kremmidi
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ:
Πιο αποτελεσματικά θεωρούνται τα κόκκινα κρεμμύδια. Είναι πολύ χρήσιμο να το μαγειρεύουμε με όλα τα φαγητά που τρώμε ή και να το καταναλώνουμε ωμό στη σαλάτα.

Λ

    ΛΑΔΙ
  • Το ελαιόλαδο είναι το πιο φιλικό λάδι για το σώμα και τους ιστούς του, της καρδιάς συμπεριλαμβανομένης.
  • Η μεγάλη χρησιμότητά του έγκειται αφενός στη βιταμίνη Ε που περιέχει, αφετέρου στο γεγονός ότι η συχνή χρήση του αποκλείει ή περιορίζει δραστικά την κατανάλωση άλλων ειδών λαδιού ή λίπους, που είναι πιθανόν βλαβερά για την υγεία.
  • Επίσης, φαίνεται πως η κατανάλωση ελαιόλαδου μειώνει την πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου στον οισοφάγο.
elaiolado
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ:
Το ελαιόλαδο είναι υγιεινό και χρήσιμο, αλλά παρέχει και πολλές θερμίδες. Το καλύτερο λάδι είναι το βιολογικό. Δεύτερη επιλογή είναι το παρθένο ελαιόλαδο και το έξτρα παρθένο - 'όχι εκείνο που αναφέρεται μόνον ως «αγνό» ή «γνήσιο».

    ΛΕΜΟΝΙ
  • Το λεμόνι είναι από τα πλέον πιο χρήσιμα εσπεριδοειδή αλλά μόνον οι Αφρικανοί το τρώνε ως φρούτο.
  • Εντούτοις, έχει πολλά φλαβονοειδή, η αντιμικροβιακή δράση του είναι πολύ υπολογίσιμη και θεωρείτε πιθανόν να διαθέτει επιπλέον αντικαρκινική δράση.
  • Σίγουρα πάντως έμμεσα και άμεσα, δηλαδή καταπολεμώντας μικρόβια, αλλά και διεγείροντας σε δράση συγκεκριμένους αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού μας για την καταπολέμηση όχι μόνο λοιμώξεων, αλλά ενδεχομένως και κυτταρικών «παρεκτροπών» ή μεταλλάξεων.
lemon
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ:
Το λεμόνι κανονικά, επειδή έχει βιταμίνη C, βοηθάει στην απορρόφηση του σιδήρου που περιέχεται στα τρόφιμα, αλλά υπάρχει και η άποψη ότι μπορεί να προκαλέσει ελαφριά μορφή αναιμίας. Επίσης, έχει πολλά οξέα, όποτε αντενδείκνυται σε όσους υποφέρουν από ρευματισμούς. Για να μην σας φαίνεται πολύ ξινό μπορείτε να το αναμειγνύετε με μέλι.

M

    ΜΑΪΝΤΑΝΟΣ
  • Περιέχει πάρα πολλές ίνες.
  • 5.000 μονάδες καροτενοειδών.
  • Μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C.
  • Εξαιρετικό πλούτο σε ασβέστιο - διπλάσιο από του γάλακτος.
  • Μεγάλο πλούτο σιδήρου - σχεδόν όσο και το συκώτι.
maintanos
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ:
Ο μαϊντανός πρέπει να πλένεται πάρα πολύ καλά. Επίσης συντηρείτε δύσκολα. Μετά από τρείς μέρες έχει χάσει περίπου το 10 % της διατροφικής αξίας του. Ακόμα, μην ψιλοκόβετε τα φύλλα του μαϊντανού, γιατί οξειδώνονται γρηγορότερα.

    ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ
  • Τα μακαρόνια είναι πολύ χρήσιμο τρόφιμο εφόσον όμως είναι παρασκευασμένα με βιολογικό τρόπο ή είναι από σιταρένιο αλεύρι που δεν του έχει αφαιρεθεί το πίτουρο.
  • Το μεγάλο τους μειονέκτημα θεωρητικά είναι ότι παρέχουν πολλούς υδατάνθρακες, άρα και θερμίδες.
  • Τα μακαρόνια, ειδικά τα «πλήρη» είναι μια υγιεινή πηγή ενέργειας - πάωτα συγκρινόμενα με τα γλυκά και τα λίπη.
  • Υπάρχουν, τέλος, κάποιες έρευνες που δείχνουν ότι ίσως τα μακαρόνια να μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου στον οισοφάγο.
makaronia
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ:
Πρέπει να τα φυλάσσουμε σε ξηρό μέρος, γιατί η υγρασία επιδρά στην οξύτητά τους. Τα μακαρόνια καλό είναι να τρώγονται με σάλτσα που έχει ως βάση της το ελαιόλαδο και όχι μαγειρικά λίπη.

    ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ
  • Τα μανταρίνια δεν είναι ο βασιλιάς των φρούτων, αλλά έχουν τόσο πολύ ζεαξανθίνη που ίσως είναι απαραίτητα και μόνο γι' αυτήν.
  • Σε γενικές γραμμές δηλαδή, δεν έχουν κάποιον εξαιρετικό πλούτο στοιχείων, εκτός από βιταμίνη C.
  • Το βασικό τους ατού είναι η παρουσία 112 μονάδων ζεαξανθίνης σε κάθε μανταρίνι.
  • Επειδή αυτή η ουσία έχει αντικαρκινική δράση, καλό είναι να μη λείπει από τη λίστα των χρήσιμων τροφίμων.
mandarins
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ:
Πρέπει να τα φυλάσσουμε σε ξηρό μέρος, γιατί η υγρασία επιδρά στην οξύτητά τους. Τα μακαρόνια καλό είναι να τρώγονται με σάλτσα που έχει ως βάση της το ελαιόλαδο και όχι μαγειρικά λίπη.

    ΜΑΡΟΥΛΙΑ
  • Το μαρούλι έχει τεράστιες ποσότητες καροτενίων.
  • Ανάμεσα στα καροτένια που έχει είναι και η ζεαξανθλίνη -ουσία που, όπως αναφέρεται και αλλού, ερευνάται για τις πιθανόν αντικαρκινικές της ιδιότητες.
  • Έχει επιπλέον πολλή λουτείνη, ένα καροτένιο που επίσης ερευνάται για τις πιθανόν αντικαρκινικές του ιδιότητες.
  • Τέλος, έχει υπολογίσιμο ασβέστιο και φολικό οξύ.
marouli
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ:
Μην κόβετε το μαρούλι σε πολύ λεπτά κομμάτια, γιατί οξειδώνεται πολύ γρήγορα και χάνει τις «δυνάμεις» του. Πρέπει να το πλένετε πάρα πολύ καλά και σχολαστικά γιατί όταν ποτίζεται το χώμα πηγαίνει σε όλα τα τμήματα του φυτού.

    ΜΕΛΙ
  • Το μέλι έχει σημαντικό στοιχείων και είναι αγνό.
  • Περιέχει και βόριο - ένα στοιχείο που πιθανόν να ωφελεί μετά την εμμηνόπαυση, επειδή μειώνει την αποβολή ασβεστίου και μαγνησίου.
  • Επίσης ωφελεί την μνήμη.
  • Το μέλι παρέχει αρκετές θερμίδες, αλλά δεν μας επιβαρύνει με χοληστερίνη.
  • Η μεγαλύτερή του χρησιμότητα έγκειται στο γεγονός ότι προσφέρει πιο υγιεινή γλυκύτητα από αυτήν της επεξεργασμένης ζάχαρης και πολλούς υδατάνθρακες.
honey
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ:
Το μέλι για να μας ωφελήσει πρέπει να μην είναι άμεσα ή έμμεσα νοθευμένο με ζάχαρη ή να μην περιέχει ξένα στοιχεία - και κυρίως χημικά. Το καλύτερο μέλι είναι της κερήθρας. Το φρέσκο μέλι είναι διαυγές και πυκνόρρευστο. Σιγά-σιγά θολώνει και πήζει. Μην το εκθέτετε στον ήλιο, στη ζέστη ή στην υγρασία. Καλό είναι να το «φυλάξετε» για να το χρησιμοποιήσετε σαν συνοδευτικό ξηρών καρπών. Αυτό το λέμε επειδή το μέλι έχει υπολογίσιμες θερμίδες, και κατά συνέπεια ίσως να μην έχετε την πολυτέλεια να τρώτε το πρωί δύο φέτες ψωμί με μέλι.

    ΜΗΛΟ
  • Το μήλο είναι ένα από τα πιο χρήσιμα φρούτα, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα το γιατί.
  • Έχει μάλλον αντικαρκινική δράση και προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα.
  • Το βέβαιο είναι ότι διαθέτει: ίνες, βιοτίνη, μηλικό οξύ, βιταμίνη C, ασβέστιο, πολλά φυτοχημικά στοιχεία, όπως φλαβοωοειδή και πολυφενόλες, μεταξύ των οποών και κερατίνη.
  • Εν τω μεταξύ, έχει διαπιστωθεί στατιστικά ότι όσοι τρώνε δύο μήλα την ημέρα παρουσιάζουν κατά μέσο όρο μία μείωση της τάξης του 10 % στην κακή χοληστερίνη τους.
  • Αξιοσημείωτη είναι και η γαστρεντερική «κάθαρση» που παρέχουν.
apple
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ:
Το μήλο μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα. Να προτιμάτε μήλα χωρίς χτυπήματα και κοψίματα, ώστε να είστε βέβαιοι πως δεν έχουν εισχωρήσει πολλά φυτοφάρμακα στον καρπό ή πολύ οξυγόνο, που να έχει προκαλέσει εσωτερικές οξειδώσεις. Το καλό μήλο πρέπει να είναι σφιχτό. Επίσης μπορεί να καταψυχθεί κάτω από ειδικές συνθήκες για έναν ολόκληρο χρόνο και πολύ πιθανόν, εν αγνοία σας, να τα αγοράζετε μετά από απόψυξη και όχι φρέσκα. Αυτό συνεπάγεται και απώλεια βιταμινών. Τέλος, το πιο πλούσιο διατροφικό κομμάτι του μήλου είναι δυστυχώς ο φλοιός του, δηλαδή το τμήμα που έχει τη μεγαλύτερη επιβάρυνση από ρύπους.

    ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ
  • Ο μπακαλιάρος είναι ψάρι με πολλά διατροφικά στοιχεία.
  • Περιέχει πολύ: φώσφορο. Πολύ βιταμίνη Α, που είναι και το σημαντικότερο προσόν του. Πολλή βιταμίνη Β2 και νικοτινικό οξύ.

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ:
Είναι από τα ψάρια που μπορεί να φέρουν κατάλοιπα από χημικές ουσίες αλλά όχι τόσα ώστε να χαρακτηριστεί ψάρι υψηλής τοξικής επικινδυνότητας.

    ΜΠΑΝΑΝΑ
  • Θεωρείτε εξαιρετικά χρήσιμο φρούτο για πολλούς λόγους.
  • Είναι πλούσιο σε όλα τα απαραίτητα στοιχεία.
  • Έχει πολλές ίνες.
  • Έχει αντιοξειδωτικά στοιχεία.
  • Είναι πολύ καθαρό τρόφιμο επειδή έχει παχύ φλοιό, ο καρπός είναι σχεδόν απόλυτα προστατευμένος και μπορούμε να τον τρώμε άφοβα.
  • Όσον αφορά τον πλούτο της μπανάνας διαθέτει: πολλές βιταμίνες Β, Βιοτίνη, Β3 ή Νιασίνη, Διπλάσιο φολικό οξύ, Ασβέστιο, Σελήνιο, Ψευδάργυρο, Μαγνήσιο, Μαγγάνιο και Φωσφόρο.
banana
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ:
Η μπανάνα μπορεί να θεωρηθεί κατά κάποιο τρόπο το Νο 1 φρούτο, γιατί σε σύγκριση με τα άλλα φρούτα έχει παραπάνω από επαρκή πλούτο σε όλα τα γνωστά στοιχεία και κατά συνέπεια αν έχουμε πρόβλημα με τα κιλά μας είναι σκόπιμο να την καταναλώνουμε με μέτρο.

    ΜΠΡΟΚΟΛΟ
  • Επτά έρευνες έδειξαν ότι το μπρόκολο μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου, αλλά και άλλων μορφών κακοήθειας.
  • Το τρόφιμο αυτό είναι τονωτικό για όλα τα όργανα, επειδή τα βοηθά στην αποτοξίνωσή τους και γενικά στην «κάθαρση» του οργανισμού.
  • Έχει επίσης θετική δράση στο καρδιαγγειακό και, ακόμα, ενδεχομένως να βοηθά όσους έχουν αναιμία.
broccoli
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ:
Το μπρόκολο πρέπει να κόβεται ελάχιστα μόνον όσο είναι απαραίτητο. Καλό είναι να το πλένουμε με τρεχούμενο νερό και μετά να το μουλιάζουμε σε νερό για να φύγουν τα υπόλοιπα κατάλοιπα.

N

    ΝΕΡΟ
  • Το νερό είναι απαραίτητο στον οργανισμό μας, αλλά συχνά δεν το «προτιμάμε», επειδή «σβήνουμε» τη δίψα μας με καφέ , τσάι ή άλλους χυμούς.
  • Το νερό όμως έχει τη δική του χρησιμότητα και βοηθάει τους νεφρούς στη λειτουργία τους, χωρίς να τους επιβαρύνει ιδιαίτερα.
  • Πέντε ποτήρια νερό την ημέρα είναι κανονικά το ελάχιστο νερό που πρέπει να καταναλώνετε για να βοηθάτε το σώμα σας στην αποτοξίνωσή του.
  • Χωρίς πολύ νερό, ο οργανισμός δεν μπορεί να αποβάλει αρκετά συχνά τα τοξικά που «εισπράττει» από τον αέρα που αναπνέουμε ή από τις τροφές που τρώμε, και έτσι αυτά παραμένουν μέσα μας για περισσότερη ώρα απ' όση θα έμεναν με σχετικά συχνή διούρηση.
water
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ:
Η χλωρίωση του νερού δεν πρέπει να θεωρείται αμελητέα. Κατά συνέπεια, χρειάζεται ένα μέτρο στην κατανάλωση χλωριωμένου νερού και ίσως μια υγιεινή πρόταση είναι να πίνουμε κάποιες φορές την εβδομάδα εμφιαλωμένο επιτραπέζιο νερό ή φυσικό μεταλλικό νερό - δηλαδή τρία διαφορετικά είδη νερού. Επίσης, σκόπιμο είναι να αλλάζουμε τη «μάρκα» του νερού που πίνουμε, ώστε στατιστικά να μειώσουμε τις πιθανότητες να πιούμε ακατάλληλο νερό.

    NTOMATA
  • Xρήσιμο τρόφιμο, κυρίως για την πιθανή αντικαρκινική του δράση που μάλλον οφείλεται στην ουσία λυκοπένιο.
  • Η ντομάτα θεωρείτε πιο προστατευτική ειδικά για τον καρκίνο του προστάτη και του πνεύμονα.
tomatoes
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ:
Η ντομάτα μπορεί ανεβάσει το ουρικό οξύ, αλλά και να επηρεάσει αρνητικά και τυχόν προβλήματα αρθρίτιδας. Η φρέσκια ντομάτα έχει πάντα άρωμα στο κοτσάνι της. Οι ντομάτες που δεν μυρίζουν είναι 99% θερμοκηπίου. Επίσης, η ντομάτα δεν πρέπει να έχει κενά χρώματος - όπως λευκές κουκίδες στην επιφάνειά της. Τέλος, η μαγειρεμένη ντομάτα φαίνεται να έχει περισσότερο αφομοιώσιμο λυκοπένιο από την ωμή.

Ξ

Η σελίδα είναι υπό κατασκευή...

O

Η σελίδα είναι υπό κατασκευή...

Π

    ΠΙΠΕΡΙΑ
  • Τρόφιμο ιδιαίτερα πλούσιο και χρήσιμο, αλλά αρκετά επιβαρημένο από περιβαλλοντικούς ρύπους.
  • Η πιπεριά έχει πολύ μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C και πολλά καροτένια, τόσο β-καροτένια όσο και λυκοπένιο, δηλαδή έχει πληθώρα αντιοξειδωτικών στοιχείων.
  • Η πιπεριά έχει πολύ μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C και πολλά καροτένια, τόσο β-καροτένια όσο και λυκοπένιο, δηλαδή έχει πληθώρα αντιοξειδωτικών στοιχείων.
  • Η πιπεριά πιθανόν αποτρέπει τα εγκεφαλικά επεισόδια και τις θρομβώσεις παράλληλα φέρεται να προστατεύει το DNA από καρκινικές ουσίες και ίσως διεγείρει τον οργανισμό να παράγει ενδομορφίνες.
Peppers
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ:
Όταν αγοράζουμε πιπεριές καλό είναι να διαλέγουμε εκείνες που δεν έχουν «ρυτίδες» στο δέρμα τους, ούτε «εκχυμώσεις». Όταν καθαρίζουμε πιπεριές, πρέπει να προσέχουμε να μην αγγίζουμε τα μάτια μας ή άλλα ευαίσθητα σημεία του σώματός μας, χωρίς προηγουμένως να πλύνουμε καλά τα χέρια μας. Τέλος, όσοι έχουν αρθρίτιδα καλό είναι να αποφεύγουν τις πιπεριές, γιατί μπορεί να τους προκαλέσουν ενοχλήσεις.

    ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
  • Από τα πιο χρήσιμα φρούτα, ειδικά το χειμώνα που υποφέρουμε συχνότερα από ιώσεις.
  • Το πορτοκάλι έχει ίνες, κάλιο, πολλά καροτένια και σέλινο. Έχει υπολογίσιμο φώσφορο και ασβέστιο, όπως και φολικό οξύ.
  • Επίσης, έρευνες έδειξαν ότι ένας λαός μπορεί να αυξήσει κατά 12% το προσδόκιμο της ζωής του και την ποιότητα της υγείας του προσθέτοντας στη διατροφή του μόλις 20 mg βιταμίνης C, μειώνοντας μόλις κατά 5% τα λίπη που καταναλώνει και περιορίζοντας κατά 10% το κάπνισμα.
  • Το πορτοκάλι, εκτός από εν γένει τονωτικό θεωρείτε και πιθανόν αντικαρκινικό.
  • Επιπροσθέτως θεωρείτε πολύ χρήσιμο τρόφιμο για τις εγκύους - εφόσον δεν τους ενοχλεί στο στομάχι επειδή μάλλον τονώνει τον πλακούντα με το φολικό οξύ που περιέχει.
oranges
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ:
Το πορτοκάλι μπορεί να ενοχλήσει όσους έχουν πρόβλημα με το στομάχι τους, επειδή έχει πολλά οξέα. Ο χυμός του πορτοκαλιού είναι εξαιρετικά χρήσιμος, αρκεί να τον πιούμε αμέσως, γιατί οξειδώνεται ταχύτατα με την επίδραση του αέρα και του φωτός. Τέλος, όταν διαλέγουμε πορτοκάλια, καλύτερα να προτιμάμε εκείνα που είναι σφιχτά και βαριά, γιατί έχουν πάντα το περισσότερο χυμό.

    ΠΡΑΣΑ
  • Το πράσο είναι «ξαδερφάκι» του κρεμμυδιού, και κατά συνέπεια παρέχει πολλά από τα χρήσιμα στοιχεία του κρεμμυδιού, χωρίς να έχει την ιδιαίτερα έντονη μυρωδιά του.
praso
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ:
Τα πράσα πρέπει να πλένονται καλά. Επίσης καλό είναι να ξέρουμε ότι μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα.

Ρ

    ΡΑΔΙΚΙΑ
  • Τα ραδίκια παλιά σερβίρονταν μετά το φαγητό ως «καθαριστικά του στομαχιού», επειδή ο κόσμος πίστευε -και όπως αποδεικνύεται σήμερα είχε δίκιο- ότι τα χόρτα αυτά, όπως και όλα τα πικρά χόρτα, έχουν αντιοξειδωτικές ουσίες που καθαρίζουν το συκώτι.
  • Τα ραδίκια έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.
  • Ίσως λοιπόν με αυτή την έννοια να είναι και αντικαρκινικά, επειδή καταπολεμούν πολλές σιωπηρές φλεγμονές από μικρόβια ή ιούς, που, αν αφεθούν αφρόντιστες, προκαλούν καρκινικές μεταλλάξεις.
radikia
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ:
Τα ραδίκια είναι πολύ χρήσιμα χόρτα, αρκεί να είναι μαζεμένα από ορεινές περιοχές, επειδή οι ρύποι «κάθονται» πιο εύκολα στις πεδινές καλλιέργειες. Μην υπερβάλλετε πάντως στην κατανάλωση χορταρικών, γιατί μπορεί να κουράσουν ή να ερεθίσουν τους νεφρούς. Τέλος, ο καλύτερος χρόνος κατανάλωσης των χόρτων, για να εκμεταλλευτείτε το 100% της αξίας τους, είναι πέντε έως δέκα λεπτά αφού τα μαγειρέψετε.

    ΡΕΓΚΑ
  • Η ρέγκα έχει το ίδιο ασβέστιο και σίδηρο με το κρέας, αλλά 40 φορές περισσότερη βιταμίνη Α και πολλή βιταμίνη D που παρέχει είναι εικοσαπλάσια από της γαρίδας ή του βακαλάου.
  • Έχει επίσης αρκετό λίπος, και κατά συνέπεια προσφέρει στον οργανισμό πολλά ω-3 λιπαρά - χρήσιμα για το καρδιαγγειακό σας σύστημα.
regka
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ:
Έχει όλα τα προσόντα και όλα τα μειονεκτήματα του λιπαρού ψαριού. Η διαφορά αυτών των ψαριών από τα υπόλοιπα είναι ότι το λίπος τους είναι διάσπαρτο στη σάρκα, ενώ στα «λευκά» ψάρια το λίπος συγκεντρώνεται στο συκώτι τους. Τέλος, επειδή έχει πολύ λίπος και το λίπος συγκεντρώνει ρύπους που δεν μπορείτε να αφαιρέσετε, καλό είναι να μην το προτιμάτε παραπάνω από μία φορά την εβδομάδα.

    ΡΟΔΑΚΙΝΟ
  • Χρήσιμο φρούτο, με μεγάλο πλούτο θρεπτικών στοιχείων, αλλά και με πολύ μεγάλη επιβάρυνση από ρύπους και φυτοφάρμακα.
  • Συγκεκριμένα, το ροδάκινο έχει: πάρα πολλά αντιοξειδωτικά, πολλή βιταμίνη C, άφθονο φώσφορο, υπολογίσιμη βιοτίνη, σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο, βιταμίνη Ε και ίνες.
Peach
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ:
Η έρευνα έχει δείξει ότι ακόμα και οι παιδικές τροφές με ροδάκινο είναι πολύ επιβαρημένες με φυτοφάρμακα και εντομοκτόνα. Είναι το δεύτερο σε επικινδυνότητα φρούτο μετά τις φράουλες, επειδή συγκεντρώνει πολλούς ατμοσφαιρικούς και άλλους ρίπους ή χημικά καλλιεργητών.

    ΡΟΔΙ
  • Το ρόδι είναι εξαιρετικά χρήσιμο φρούτο, επειδή -όπως και το σταφύλι μπορεί να φαγωθεί με το κουκούτσι του, και έτσι μας προσφέρει όλο τον πλούτο του.
  • Στα υπόλοιπα φρούτα, δυστυχώς δεν μπορούμε να φάμε το κουκούτσι, και έτσι χάνουμε σημαντικά συστατικά που είναι «φυλακισμένα» εκεί.
  • Το ρόδι έχει πολύ σίδηρο και περισσότερο σελήνιο.
  • Έχει, επίσης, πάρα πολλά καροτένια και αρκετή βιταμίνη C.
  • Περιέχει, ακόμα, τετραπλάσια ποσότητα νιασίνης και περισσότερο παντοθενικό οξύ από το πορτοκάλι.
rodi
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ:
Το ρόδι μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα.

    ΡΥΖΙ
  • Το ρύζι είναι χρήσιμο τρόφιμο, επειδή έχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σελήνιο.
  • Το ρύζι μπορεί να θεωρηθεί χρήσιμο μόνον εφόσον επιλέγετε εκείνο που δεν είναι αποφλοιωμένο.
  • Το «μαύρο» ρύζι υπερτερεί του λευκού σε πάρα πολλά στοιχεία. Ως προς τη βιταμίνη Ε, το μαύρο σας δίνει 0,7 μονάδα και το λευκό καμία.
  • Επίσης, το ρύζι γενικά πιθανόν να μειώνει ελαφρά και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στον οισοφάγο
ryzi
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ:
Το πολύ ρύζι μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα.

Σ

    ΣΑΡΔΕΛΕΣ
  • Είναι από τα πιο υγιεινά και χρήσιμα ψάρια.
  • Διαθέτουν πολλά ω-3 λιπαρά που θεωρούνται ωφέλιμα για την καρδιά και τα αγγεία.
  • Παράλληλα, όμως, περιέχουν και πολλή χοληστερίνη.
  • Η κατανάλωση ψαριών με πολλά τέτοια λιπαρά μειώνει στατιστικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά και στεφανιαίας νόσου.
  • Οι σαρδέλες έχουν ακόμα πολύ ασβέστιο και, καθώς είναι από τα ψάρια που τρώγονται με το κόκαλό τους, το ασβέστιό τους μεταφέρεται 100% στον οργανισμό.
sardeles
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ:
Καλό είναι να διασφαλίζουμε ότι η σαρδέλα που θα φάμε δεν έχει αλιευθεί από τα παράλια βιομηχανικών περιοχών. Η σαρδέλα, τέλος δεν ενδείκνυται για όσους έχουν αυξημένο ουρικό οξύ ή πρέπει να προσέχουν πολύ την χοληστερίνη τους.

    ΣΕΛΙΝΟ
  • Είναι εξαιρετικά χρήσιμο, μόνον που φέρει σημαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση.
  • Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε β-καροτένια, δηλαδή σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
  • Έχει επίσης σημαντική ποσότητα φολικού οξέος, που είναι επίσης αντιοξειδωτική βιταμίνη, όπως και βιταμίνες C και Ε. Περιέχει, ακόμα, ασβέστιο και μαγνήσιο.
  • Πιθανολογείται ότι τονώνει τους νεφρούς, και έτσι βοηθά στην αποβολή τοξικών ουσιών, όπως και στην αντιμετώπιση ήπιων στομαχικών προβλημάτων..
selino
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ:
Το σέλινο πρέπει να πλένεται πολύ καλά, γιατί είναι φυτό που χρειάζεται πολύ λίπασμα και συχνούς ψεκασμούς. Ανεβάζει επίσης το ουρικό οξύ. Τέλος, πρέπει να καταναλώνεται μόλις μαγειρευτεί, γιατί μέσα σε μία ώρα έχει ήδη χάσει σημαντικό ποσοστό των θρεπτικών του στοιχείων.

    ΣΚΟΡΔΟ
  • Το σκόρδο περιέχει αλισίνη και συνεπώς αποτελεί φυσικό αντιβιοτικό.
  • Επίσης, χάρη στην αλισίνη ή και στο θείο που περιέχει, προστατεύει όχι μόνον από κρυολογήματα, γρίπη και άλλες ελαφριές σχετικά ιώσεις, αλλά ερευνάται κατά πόσον μπορεί να στηρίξει ακόμα και σοβαρά επιβαρημένους οργανισμούς, όπως εκείνους που έχουν προσβληθεί από ΑΙDS.
  • Έρευνες δείχνουν, τέλος, ότι το σκόρδο ίσως να επενεργεί ανασταλτικά στην ανάπτυξη ειδικών μορφών καρκίνου, όπως και μαστού του θυρεοειδούς.
skordo
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ:
Το σκόρδο ωφελεί τους υπερτασικούς, επειδή «ρίχνει» την πίεση. Επίσης, είναι πιο ωφέλιμο ωμό ή έστω ελαφρά μαγειρεμένο. Αν το μαγειρέψετε επί πολλή ώρα, διατηρεί μόνον τις αντιπηκτικές του ιδιότητες - όχι τις άλλες.

    ΣΚΟΥΜΠΡΙ
  • Το σκούμπρι είναι λιπαρό ψάρι, και ως εκ τούτου ιδιαίτερα πλούσιο σε ω-3 λιπαρά, που είναι «κλειδί» για την υγεία της καρδιάς και των αγγείων.
  • Περιέχει, ακόμα, πολύ ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο, αλλά και αξιοσημείωτη ποσότητα σεληνίου - επίσης αντιοξειδωτικού παράγοντα, που βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού.
  • Έχει, τέλος, σημαντικό πλούτο σε βιταμίνη Α, που είναι γνωστή για την αντιοξειδωτική της δράση.
skoubri
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ:
Να θυμάστε ότι το σκουμπρί είναι νόστιμο και ωφέλιμο, αλλά δεν πρέπει να υπερβάλλετε στην κατανάλωσή του επειδή το λίπος του είναι πολύ πιθανόν να έχει προσελκύσει ρύπους. Χρήσιμο είναι να ξέρετε επίσης ότι το σκουμπρί μπορεί να εντείνει το πρόβλημα του ουρικού οξέος.

    ΣΟΛΟΜΟΣ
  • Ένα από τα πιο ωφέλιμα, αλλά και επιβαρημένα ψάρια.
  • Έχει μεγάλο πλούτο σε ω-3 λιπαρά - τα λιπαρά που βοηθούν την καρδιακή λειτουργία και τα αγγεία.
  • Έχει πολύ ασβέστιο, υπολογίσιμο πλούτο σε σίδηρο, νικοτινικό οξύ - στοιχείο που χρησιμεύει στον μεταβολισμό, στην τόνωση του νευρικού συστήματος και στη λειτουργία του γαστρεντερικού.
  • Περιέχει, ακόμα, φολικό οξύ και χαλκό.
solomos
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ:
Ο ελληνικός σολομός είναι κατά κανόνα, ιχθυοτροφείου. Αν θέλετε να αποφύγετε οπωσδήποτε τα ψάρια ιχθυοτροφείου, τότε προτιμήστε τους εισαγόμενους - συνήθως από Νορβηγίας. Τέλος, σκόπιμο είναι να μην τρώτε σολομό πάνω από μία φορά το δίμηνο - όχι επειδή θα σας βλάψει σαν ψάρι, αλλά επειδή στατιστικά φέρει πολλούς ρύπους, και καλό είναι να μην συγκεντρώνετε πολλούς από αυτούς στον οργανισμό σας.

    ΣΟΥΣΑΜΙ
  • Οι σπόροι του σουσαμιού περιέχουν άφθονα καροτένια, αλλά και πρωτεΐνες.
  • Έχει μεγάλο πλούτο σε ω-3 λιπαρά - τα λιπαρά που βοηθούν την καρδιακή λειτουργία και τα αγγεία.
  • Πρωτεΐνες έχουν όλοι οι ξηροί καρποί και ιδιαίτερα τα καρύδια, τα αμύγδαλα και τα φιστίκια, αλλά όχι στον ίδιο βαθμό με το σουσάμι.
  • Ακόμα το σουσάμι περιέχει τρυπτοφάνη και μεθιονίνη, ουσίες που θεωρούνται χρήσιμα αμινοξέα.
  • Έχει επίσης πολύ σίδηρο, αλλά αυτός είναι δύσκολο να απορροφηθεί πλήρως, επειδή το σουσάμι είναι φυτική τροφή.
sousami
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ:
Η υψηλή περιεκτικότητα του σουσαμιού σε ψευδάργυρο πρέπει ίσως να λαμβάνεται υπόψη από τους άνδρες άνω των 50 ετών.

    ΣΠΑΝΑΚΙ
  • Το σπανάκι είναι πολύ χρήσιμο τρόφιμο, έχει σίδηρο μόνον που αυτός δεν είναι και τόσο εύκολα αφομοιώσιμος.
  • Περιέχει ακόμα βιταμίνες Α και C, φολικό οξύ, μαγνήσιο και ίνες.
  • Ως τρόφιμο διαπιστώθηκε στατιστικά ότι μειώνει τον κίνδυνο της καρδιοπάθειας.
  • Ο μεγαλύτερός του πλούτος, πάντως, είναι τα καροτένια, και συγκεκριμένα η λουτείνη και η ζεαξανθίνη.
  • Το σπανάκι, επιπλέον, παίζει το ρόλο του «ενισχυτή» των αντιοξειδωτικών στοιχείων των άλλων τροφίμων που καταναλώνουμε μαζί του.
spanaki
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ:
Πρέπει να το πλένετε σχολαστικά με χλιαρό νερό και να το αφήνετε λίγη ώρα σε μία κατσαρόλα με νερό για να βγάλει τα κατάλοιπα που τυχόν έχει. Αν σας ενδιαφέρει κυρίως η βιταμίνη C, τότε ίσως είναι χρήσιμο να ξέρετε ότι το σπανάκι είναι πιο πλούσιο σε αυτή τη βιταμίνη όταν μαζεύεται μέσα Οκτωβρίου με μέσα Νοέμβρη. Τέλος, μην το κρατάτε για πολλές μέρες - μέσα σε 3 μέρες έχει ήδη χάσει το 10% της διατροφικής του αξίας.

    ΣΤΑΦΙΔΑ
  • Η πιο πλούσια διατροφική σταφίδα φαίνεται πως είναι η σκούρα, η Κορινθιακή.
  • Έχει πολύ ασβέστιο και αρκετό σίδηρο.
  • Επίσης, διαθέτει τεράστια ποσότητα βιταμίνης C και είναι πολύ πλούσια σε β-καροτένια ή βιταμίνη Α.
  • Γενικά, είναι πολύ αντιοξειδωτικό τρόφιμο - δηλαδή βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού.
stafides
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ:
Καλύτερα να πλένουμε τις σταφίδες πριν τις φάμε, για να τις καθαρίζουμε από την ατμοσφαιρική επιβάρυνση.

    ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΚΟΚΚΙΝΑ
  • Τα σταφύλια έχουν πολλά φλαβονοειδή, δηλαδή αντιοξειδωτικές ουσίες που τονώνουν τον οργανισμό και λειτουργούν θετικά για το καρδιαγγειακό σύστημα.
  • Αποτοξινώνουν από την κακή χοληστερίνη, δυναμώνουν τα αγγεία και ενισχύουν το ανοσοποιητικό.
  • Πιθανόν να έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες.
stafylia
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ:
Τα σταφύλια είναι φρούτα που συγκεντρώνουν πολλούς ατμοσφαιρικούς ρύπους, αλλά και κατάλοιπα φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων. Πρέπει λοιπόν να πλένονται πάρα πολύ καλά γιατί όλα αυτά τα κατάλοιπα είναι καρκινογόνα.

    ΣΥΚΑ
  • Τα σύκα είναι πλούσια τροφή γιατί εκτός από γλυκόζη, περιέχουν και μεγάλη ποσότητα σιδήρου, πολύ ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο.
  • Σημαντικότερο «όπλο» τους θεωρείτε η μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικής βιταμίνης Α, με την οποία ενισχύουν τον οργανισμό μας.
  • Έχουν επίσης μεγάλη ποσότητα ινών.
suka
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ:
Είναι γλυκό φρούτο και, ενώ με τις ίνες του ωφελεί πολύ το γαστρεντερικό, πιθανόν να βλάπτει όσους έχουν σάκχαρο.

    ΣΥΚΩΤΙ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ
  • Το συκώτι είναι το πιο θρεπτικό τμήμα του ζώου αλλά ταυτόχρονα το πιο επικίνδυνο.
  • Είναι θρεπτικό, επειδή έχει τρομερά μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Α -μιας βιταμίνης που είναι γενικά δυσεύρετη.
  • Ο σίδηρος του συκωτιού είναι τριπλάσιος έως και δεκαπλάσιος από τα υπόλοιπα τμήματα του ζώου.
  • Έχει, επίσης, και διακόσιες φορές παραπάνω φολικό οξύ.

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ:
Το συκώτι είναι θρεπτικό και χρήσιμο αλλά πρέπει να προέρχεται από ζώο που γνωρίζετε με τι έχει εκτραφεί - κάτι ουσιαστικό αδύνατο. Επίσης, δεν πρέπει να τρώτε συκώτι πάνω από μία φορά στις 20 μέρες, γιατί το συκώτι συγκεντρώνει και πολλούς ατμοσφαιρικούς ρύπους ή καρκινογόνα. Τέλος, το πολύ συκώτι πάλι μπορεί να προκαλέσει υπερβιταμίνωση από λιποδιαλυτές βιταμίνες.

T

    ΤΟΝΟΣ
  • Χρήσιμο ψάρι ,το λίπος του παρέχει πολλές θερμίδες, αλλά η προσφορά του είναι πιο βαρύνουσα από το βάρος των θερμίδων του.
  • Έχει πολλή βιταμίνη Α και βιταμίνη D - η τελευταία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τα κόκαλα.
  • Ο τόνος έχει επίσης μεγάλο πλούτο σε βιταμίνη Ε.
  • Τέλος, έχει μεγάλη ποσότητα νικοτινικού οξέος και πολύ περισσότερο φολικό οξύ.
tunasalad
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ:
Μερικές φορές ο τόνος είναι επιβαρημένος με χημικές ουσίες, επειδή το λίπος του «έλκει» τους ρύπους.

    ΤΣΑΪ
  • Το τσάι έχει πολλά φλαβονοειδή και λογικά θα έπρεπε να θεωρείτε αντικαρκινική ουσία.
  • Εικάζεται, επίσης, ότι ωφελεί στα καρδιαγγειακά και ότι πιθανόν να αποτρέπει την εκδήλωση εγκεφαλικών επεισοδίων.
  • Έχει διαπιστωθεί όμως στατιστικά ότι πιθανόν να ωφελεί έμμεσα τους καπνιστές ίσως επειδή μειώνει κατά λίγο τον κίνδυνο καρδιοπάθειας ή ανάπτυξης καρκίνου.
tea
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ:
Το τσάι δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως απόλυτα υγιεινό αφέψημα που πιθανόν ωφελεί. Το τσάι μπορεί και να βλάπτει.

Y

Η σελίδα είναι υπό κατασκευή...

Φ

    ΦΑΚΕΣ
  • Σαν μεγάλο ατού έχουν τα υψηλά επίπεδα φολικού οξέος και τα καροτένιά τους.
  • Έχουν επίσης σίδηρο και ασβέστιο. Για την ακρίβεια, περιέχουν τριπλάσιο σίδηρο από τον αρακά και το σπανάκι.
fakes
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ:
Να συνοδεύετε τις φακές με τρόφιμο ή χυμό που να περιέχει βιταμίνη C. Επίσης, έχουν πολλές πουρίνες και κατά συνέπεια δεν πρέπει να καταναλώνονται από άτομα που έχουν πρόβλημα με αυξημένο ουρικό οξύ.

    ΦΑΣΟΛΙΑ
  • Τα φασόλια είναι αρκετά πλούσια τροφή, γιατί έχουν ίνες, καροτένια και πολλές πρωτεΐνες.
  • Έχουν επίσης σίδηρο και ασβέστιο. Για την ακρίβεια, περιέχουν τριπλάσιο σίδηρο από τον αρακά και το σπανάκι.
  • Έχουν, επίσης, πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, νικοτινικό οξύ και ριβοφλαβίνη.
fasolia
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ:
Μπορεί να σας προκαλέσουν «φούσκωμα» ή, στους υπερτασικούς, να ανεβάσουν την πίεση.

    ΦΙΛΕΤΟ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ
  • Το μοσχάρι είναι από τα τρόφιμα που πιθανόν να κρύβουν τον κίνδυνο της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας - κίνδυνος που μπορεί να μας απειλεί για πολλά χρόνια, αφού το μοσχάρι μπορεί να καταψυχθεί για δεκαετίες!
  • Αν είστε από εκείνους που εξακολουθούν να τρώτε μοσχάρι, τότε προτιμείστε το φιλέτο του, που είναι το πλέον άπαχο τμήμα του, και έτσι είναι ουσιαστικά πιο πλούσιο και ασφαλές.
fileto mosxarisio
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ:
Να ψωνίζετε το φιλέτο σας από κρεοπώλη που συνηθίζει να αγοράζει ολόκληρο το ζώο και όχι τμήματά του ώστε να ξέρετε την προέλευση του κρέατος που τρώτε. Επίσης να προτιμάτε το φιλέτο νεαρού ζώου (μοσχαρίσιου) και όχι ηλικιωμένου (βοδινού).

    ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ
  • Τα άψητα και ανάλατα φουντούκια είναι από τις πληρέστερες τροφές.
  • Κατέχουν μάλιστα το ρεκόρ σε βιταμίνη Ε. Η βιταμίνη Ε θεωρείτε ουσία κλειδί για το ανοσοποιητικό.
  • Επίσης, εικάζεται ότι η συγκεκριμένη βιταμίνη έχει είναι πολύ πιθανόν να έχει αντιική δράση.
fountoukia
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ:
Τα φουντούκια έχουν πολλές θερμίδες. Ακόμη, τα φουντούκια, όπως όλοι οι ξηροί καρποί, καλό είναι να συνοδεύονται από ένα τρόφιμο που έχει βιταμίνη C, όπως με πορτοκάλι ή με μέλι και λεμόνι.

    ΦΡΑΟΥΛΑ
  • Η φράουλα θα μπορούσε να είναι ο βασιλιάς των φρούτων, αν δεν ήταν τόσο εκτεθειμένη σε ρύπους και φυτοφάρμακα.
  • Παρά τη μεγάλη χρησιμότητά της, ως πιθανόν αντικαρκινικό και καρδιοτονωτικό φρούτο, μερικοί φτάνουν να τη βάζουν στη «μαύρη λίστα», λόγω των καρκινογόνων ρύπων και φυτοφαρμάκων που φέρει στο λεπτό φλοιό της ή και στο εσωτερικό του καρπού της.
  • Επίσης, συγκεντρώνει και πολλά μικρόβια, επειδή αναπτύσσεται κοντά στο χώμα.
  • Η φράουλα έχει τη δυνατότητα να στηρίξει τη λειτουργία όλων των οργάνων του σώματος.
  • Επιπλέον, περιέχει ίνες, και έτσι είναι χρήσιμη στο γαστρεντερικό σύστημα.
  • Συγκρινόμενη με τα άλλα φρούτα, έχει περισσότερη βιταμίνη Β2 και Β6, όπως και φολικό οξύ, βιταμίνη Ε και βιταμίνη C - περισσότερη και από του πορτοκαλιού.
strawberries
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ:
Καλό είναι να προτιμάτε τις φράουλες φυσιολογικού μεγέθους και όχι αυτές που είναι τεράστιες και τις οποίες συνήθως βρίσκετε στην αγορά τα τελευταία χρόνια. Επίσης, η φράουλα είναι πρέπει να καταναλώνεται γρήγορα, γιατί είναι πολύ ευπαθές φρούτο και αλλοιώνεται γρήγορα. Τέλος, αν πάρετε από τις φυσιολογικές μικρές φράουλες, τότε πρέπει να τις ξεπλύνετε καλά δύο τρείς φορές και μετά να τις αφήσετε για 20 λεπτά σε ένα κατσαρολάκι με νερό, ώστε να διαλυθούν τυχόν χημικές ουσίες ή μικρόβια που έχουν απομείνει στο φλοιό.

X

    ΧΟΥΡΜΑΔΕΣ
  • Οι χουρμάδες είναι πολύ χρήσιμος καρπός, γιατί έχουν μεγάλη ποσότητα καροτενίων - διπλάσια από των καρυδιών.
  • Ως καρπός έχει επίσης πολύ ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο και ίνες.
  • Οι χουρμάδες ακόμη, θεωρούνται χρήσιμη και συμπυκνωμένη τροφή από την αρχαιότητα.
Chourmades
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ:
Πρέπει να πλένετε καλά τους φρέσκους χουρμάδες.

Ψ

    ΨΑΡΟΝΕΦΡΙ
  • Το «φιλέτο» του χοιρινού είναι το καλύτερο κομμάτι του, γιατί έχει και το λιγότερο λίπος, ενώ έχει συγκριτικά και μεγαλύτερο πλούτο διατροφικών στοιχείων.
  • Το καλό του χοιρινού, σε σύγκριση με το μοσχαρίσιο κρέας ή και το κρέας του κοτόπουλου, είναι ότι έχει αμινοξέα πολύ «συγγενή» με του ανθρώπινου κρέατος, και έτσι είναι πιο συμβατό και εύκολα αφομοιώσιμο.
  • Το χοιρινό όμως προέρχεται από ένα αρκετά ακάθαρτο ζώο, που τρώει τα πάντα, επιβαρύνεται συχνά με αντιβιοτικά και ορμόνες, εκτρέφεται συνήθως κάτω από άσχημες συνθήκες και γενικά, επειδή ακριβώς έχει πολύ λίπος, συγκεντρώνει στους ιστούς του και περισσότερα καρκινογόνα. Συγκεντρώνει όμως το λίπος του εξωτερικά, και έτσι είναι πιο εύκολο να αφαιρεθεί.
  • Παράλληλα, επιβαρύνει τον οργανισμό με λιγότερη χοληστερίνη από τα άλλα κρέατα και έχει περισσότερες βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Chourmades
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ:
Δεν μπορείτε ποτέ να ξέρετε πόσο σωστά έχει εκτραφεί ένα γουρουνάκι και πόσα αντιβιοτικά και ορμόνες έχει φάει. Γενικά είναι σκόπιμο να μην τρώτε χοιρινό πάνω από μία φορά στις δέκα μέρες. Όταν αγοράζετε το χοιρινό, να προσέχετε αν το λίπος του είναι λευκό και σχεδόν διαφανές. Το χρώμα του κρέατος κανονικά πρέπει να είναι απαλό ροζ. Αν τα κόκκαλα είναι πολύ άσπρα, το χοιρινό είναι από ηλικιωμένο ζώο και όχι γουρουνάκι «γάλακτος».

    ΨΩΜΙ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΕΩΣ
  • Το ψωμί πολυτελείας ή λευκό ψωμί είναι η φτωχότερη τροφή που μπορείτε να φάτε και είναι χρήσιμη μόνο σε εκείνους που έχουν σοβαρό γαστρεντερικό πρόβλημα - δηλαδή «φουσκώνουν» εύκολα με το ψωμί ολικής αλέσεως, που είναι όμως και το πιο πλούσιο ψωμί που κυκλοφορεί στην αγορά.
  • Έχει περισσότερες πρωτεΐνες από άσπρο, τριπλάσιες ίνες, περισσότερο σίδηρο και θειαμίνη από το συνηθισμένο ψωμί, όπως και διπλάσια ριβοφλαβίνη.
  • Το πολύσπορο πάντως είναι ασφαλέστερο του λευκού, γιατί τεχνικά δεν σηκώνει πολλά συντηρητικά, ενώ το λευκό ψωμί τα δέχεται «αδιαμαρτύρητα».
bread
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ:
Η ποιότητα του ψωμιού είναι σχεδόν το «άλφα και το ωμέγα» του ψωμιού. Καλό είναι, γενικά, να ξέρετε ότι η σόγια είναι μία πολύ υγιεινή πηγή αλεύρου, μόνον που τώρα πια είναι σε πολύ υψηλό ποσοστό γενετικά μεταλλαγμένη, για να είναι πιο ανθεκτική. Κάτι ακόμα που πρέπει να προσέξουν ειδικά όσοι έχουν γαστρεντερικά προβλήματα είναι τα πίτουρα που έχει το ψωμί ολικής αλέσεως και το πολύσπορο ψωμί.

Ω

Η σελίδα είναι υπό κατασκευή...