Τι είναι οι βιταμίνες;

Οι βιταμίνες είναι φυσικές ουσίες (οργανικές ενώσεις) χωρίς τις οποίες η ζωή είναι αδύνατη.
Μία από τις βασικές λειτουργίες των βιταμινών είναι η συμμετοχή τους στις χημικές εκείνες αντιδράσεις του οργανισμού που μετατρέπουν τα συστατικά των τροφών (λίπη, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες) σε ενέργεια. Ακόμα και μικρή, οριακή έλλειψη των βιταμινών στον οργανισμό μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα ατονίας, μειωμένης ενεργητικότητας, κακής διάθεσης, εκνευρισμού, αδικαιολόγητου άγχους, τάσεων για υπνηλία, ευαισθησία στα κρυολογήματα κ.λπ.
Ο ανθρώπινος οργανισμός προσλαμβάνει τις απαραίτητες για τη ζωή βιταμίνες, κυρίως από την τροφή ή τα ισορροπημένα συμπληρώματα διατροφής.
Τι είναι τα Μέταλλα & τα Ιχνιοστοιχεία;

Τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία είναι και αυτά ουσίες απαραίτητες για πολλές από τις λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλά ένζυμα δεν «λειτουργούν» χωρίς την βοήθεια των μετάλλων.
Το σώμα μας δεν είναι σε θέση να παράγει ούτε ένα μέταλλο ή ιχνοστοιχείο και βασίζετε εξ ολοκλήρου είτε στα ισορροπημένα συμπληρώματα διατροφής για να καλύψει τις καθημερινές του ανάγκες.


Τι είναι ελεύθερες ρίζες;
Οι ελεύθερες ρίζες είναι ουσίες (ηλεκτρικά φορτισμένα άτομα ή μόρια), τα υψηλά επίπεδα των οποίων στον οργανισμό θεωρούνται βλαπτικά και επικίνδυνα.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση, η ηλιακή ακτινοβολία, το στρες αλλά και οι διάφορες χημικές ουσίες που υπάρχουν στο περιβάλλον είναι μερικοί από τους παράγοντες που ευθύνονται για την αύξηση των επιπέδων διαφόρων ηλεκτρικά φορτισμένων ατόμων ή μορίων, δηλαδή των ελεύθερων ριζών, στον οργανισμό μας. Οι πιο επικίνδυνες από αυτές είναι οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνο, όπως τα σουπεροξείδια και τα υδροξύλια τα οποία είναι ιδιαίτερα βλαπτικά για τα κύτταρα και τους ιστούς.
Η αυξημένη παραγωγή ελευθέρων ριζών, αποδιοργανώνει τις πρωτεΐνες των κυττάρων μεταβάλλοντας τη μορφολογία και την ταυτότητά τους. Μπορεί να προκληθεί ρήξη των κυτταρικών μεμβρανών με συνέπεια τον πρόωρο θάνατο του κυττάρου ή επικίνδυνες μεταλλάξεις. Πολλές εργασίες και έρευνες, έχουν δείξει ότι οι ελεύθερες ρίζες σχετίζονται με την εμφάνιση και την αύξηση της συχνότητας των καρδιοπαθών, του καρκίνου, του καταρράκτη, της χρόνιας αρθρίτιδας, της σκλήρυνσης κατά πλάκας, της γήρανσης του δέρματος και γενικά της πρόωρης γήρανσης όλου του οργανισμού.


Πως μπορούμε να προστατευθούμε από τις βλαπτικές συνέπειες των ελευθέρων ριζών;
Η άμυνα του οργανισμού μας απέναντι στις ελεύθερες ρίζες είναι οι διάφορες αντιοξειδωτικές ουσίες. Οι ουσίες αυτές έχουν την ικανότητα να εξουδετερώνουν αποτελεσματικά τις ελεύθερες ρίζες και να τις μετατρέπουν σε άλλες μη βλαβερές ουσίες.
Βασική λοιπόν σημασία για την προστασία και την διατήρηση της υγείας μας, έχει η επάρκεια του οργανισμού μας σε λιποδιαλυτές και υδατοδιαλητές αντιοξειδωτικέςουσίες. Οι κυριότερες αντιοξειδωτικές ουσίες είναι η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, η προβιταμίνη Α ή β-Καροτένιο, το ιχνοστοιχείο Σελήνιο και το συνένζυμο Q10.


Τι είναι το συνένζυμο Q10;
Το συνένζυμο Q10 είναι ένα εξαιρετικά πολύτιμο διατροφικό συστατικό για τον ανθρώπινο οργανισμό. Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη μετατροπή της χημικής ενέργειας των συστατικών της τροφής σε βιολογική.
Το συνένζυμο Q10 πέραν του γεγονότος ότι είναι συστατικό «κλειδί» για Ενέργεια και Τόνωση του οργανισμού μας, είναι και ένα ισχυρότατο αντιοξειδωτικό και συνεπώς παίζει αποφασιστικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού μας από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελευθέρων ριζών.
Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει την ικανότητα σύνθεσης του συνένζυμο Q10, σε ανεπαρκείς όμως ποσότητες με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η πρόσληψή του από τη διατροφή ή τα εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ποσότητα του Q10 στον οργανισμό μειώνεται με την πάροδο της ηλικίας καθώς επίσης και με τη λήψη ορισμένων φαρμάκων (π.χ. στατίνες).


Τι είναι το φυλλικό Οξύ;
Το φυλλικό οξύ είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη και μέλος του συμπλέγματος των βιταμινών Β. Το όνομά του προέρχεται από τη λέξη φύλλο διότι απομονώθηκε για πρώτη φορά από τα φύλλα του σπανακιού.
Το φυλλικό οξύ είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό διατροφικό συστατικό για τον οργανισμό μας. Είναι απαραίτητο για την βιοσύνθεση του DNA, RNA και των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Ακόμη, είναι εξαιρετικά σημαντικό για την προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος διότι μειώνει τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης (ενός αμινοξέος) στον οργανισμό. Υψηλά επίπεδα αυτής αποτελούν έναν ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα. Να σημειωθεί ότι τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης στον οργανισμό αυξάνονται με την πάροδο της ηλικίας.
Το φυλλικό απαντάται στα τρόφιμα (π.χ. συκώτι, φρέσκα πράσινα φυλλώδη λαχανικά), αλλά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο κατά τη συντήρηση, επεξεργασία και το μαγείρεμα των τροφίμων με αποτέλεσμα να χάνονται μεγάλες ποσότητες αυτού και να είναι απαραίτητη η πρόσληψή του μέσω και ενός συμπληρώματος.
Κάτι εξίσου σημαντικό: η απορρόφηση του φυλλικού οξέος μιας τυπικής δίαιτας είναι περίπου η μισή εκείνης του φυλλικού των συμπληρωμάτων διατροφής.
Το πιο έντονο πρόβλημα παρουσιάζεται στα άτομα τρίτης ηλικίας τα οποία συνήθως εμφανίζουν κάποιο βαθμό ατροφικής γαστρίτιδας (μειωμένη έκκριση γαστρικού οξέος) με συνέπεια η απορρόφηση του φυλλικού οξέος της τροφής, να περιορίζεται ακόμη περισσότερο.
Τέλος, χορήγηση φυλλικού οξέος σχετίζεται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου και στεφανιαίας νόσου.



Τι είναι η Λεκιθίνη;
Η λεκιθίνη, μια λιποτροπική ουσία, αποτελεί βασικό συστατικό πολλών κυττάρων του οργανισμού και κυρίως των εγκεφαλικών.
Επομένως, είναι απαραίτητη για την δομική ακεραιότητα του νευρικού μας συστήματος.
Αποτελεί πλούσια πηγή χολίνης στον οργανισμό, η οποία εισερχόμενη στον εγκέφαλο συμβάλλει στην διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας της μνήμης.
 Συμμετέχει στη μεταφορά και διάσπαση (χρησιμοποίηση) των λιπαρών οξέων και της χοληστερόλης.


Τι είναι η L-Καρνιτίνη;
Η καρνιτίνη (L-καριτίνη), μια βασική ουσία του οργανισμού, βρίσκεται κυρίως στο μυϊκό σύστημα και μάλιστα στο μυοκάρδιο. Ο κύριος ρόλος της ουσίας αυτής είναι η παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό μέσω της μεταφοράς και του μεταβολισμού των λιπαρών οξέων στα μιτοχόνδρια του κυττάρου, δηλαδή στα «εργοστάσια» παραγωγής ενέργειας του οργανισμού.
Η καρνιτίνη βιοσυντίθεται από τον ανθρώπινο οργανισμό κυρίως στο ήπαρ, στα νεφρά και στον εγκέφαλο σε μικρές όμως ποσότητες. Έτσι, είναι απαραίτητη η πρόσληψή της από τις τροφές (σαν κύρια διατροφική πηγή θεωρούνται το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά) ή από τα εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής.
Η καρνιτίνη συμβάλλει στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, αφού εξασφαλίζει στην καρδιά την ικανότητα να επιτελεί το μηχανικό της έργο ακόμη και υπό αντίξοες γι’ αυτήν συνθήκες (π.χ. βελτιώνει την αντοχή στην άσκηση σε ασθενείς με χρόνια σταθερή στηθάγχη).
Ακόμη, παίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση των επιπλοκών και της θνησιμότητας μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Τι είναι η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας;
Η ωχρά κηλίδα είναι η περιοχή του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού, η οποία αποτελεί το σημείο της ευκρινούς όρασης με αποτέλεσμα να ξεχωρίζουμε λεπτομέρειες όπως τα χαρακτηριστικά ενός προσώπου ή τις λέξεις μίας σελίδας.
Οι εκφυλιστικές αλλαγές στην ωχρά κηλίδα οδηγούν σε ελάττωση της όρασης στο κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδούς (κεντρική όραση), αλλά δεν επηρεάζουν τις πλαϊνές περιοχές του οπτικού πεδίου (περιφερική όραση). Για παράδειγμα μπορεί κανείς να διακρίνει το περίγραμμα ενός ρολογιού χωρίς να δει τι ώρα είναι.
Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας σχετίζεται, τις περισσότερες φορές με την ηλικία, ενώ η αιτιολογία της νόσου δεν έχει πλήρως διευκρινιστεί. Παράγοντες όπως το κάπνισμα, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, τα αυξημένα επίπεδα λιπιδίων, η ηλιακή ακτινοβολία, η ελλιπής διατροφή, η υπέρταση, αλλά και διάφοροι γενετικοί παράγοντες (κληρονομικότητα) δρουν αθροιστικά στην επιδείνωση και επιτάχυνση της εξέλιξής της. Ο μόνος σίγουρος προδιαθεσικός παράγοντας είναι η ηλικία.


Τι είναι η Λουτεΐνη;
Ανήκει στην ομάδα των καροτενοειδών, συγκεντρώνεται σε μεγάλο ποσοστό στον οφθαλμό (και κυρίως στην ωχρά κηλίδα) και είναι ισχυρός αντιοξειδωτικός παράγοντας ειδικά όσον αφορά την προστασία του ματιού (δρα σαν ισχυρό φίλτρο απορρόφησης και προστατεύει το μάτι από την επίδραση της ηλιακής ακτινιβολίας).
Διάφορες μελέτες έχουν συσχετίσει την υψηλή πρόσληψη λουτεΐνης (αλλά και άλλων αντιοξειδωτικών) με μειωμένη πιθανότητα εκδήλωσης ασθενειών του ματιού που σχετίζονται με την ηλικία όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.