Σε γενικές γραμμές, οι ξηροί καρποί είναι ένα είδος τροφίμου πλούσιο σε θερμίδες, διότιπεριέχουν κατά μέσο όρο 50-70% λίπος και μας δίνουν 5-7 kcal/g. Όμως, η μειωμένη τους περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος και η αυξημένη τους περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη, όπως το α-λινολενικό οξύ στα καρύδια και το ολεϊκό οξύ στα φιστίκια καθιστούν τα λίπη τους ωφέλιμα και προστατευτικά για την υγεία μας.

Επιπλέον, αποτελούν πλούσια πηγή βιταμίνης Ε, μαγνησίου, καλίου, χαλκού, φυλλικού οξέος, φλαβονοειδών και φυτοστερολών, ουσίες που ευνοούν την υγεία. Γενικά, δεν υπάρχουν τρόφιμα που παχαίνουν, αυτό που προκαλεί την πρόσληψη βάρους είναι το θετικό ενεργειακό ισοζύγιο, δηλαδή η κατανάλωση για μεγάλο χρονικό διάστημα περισσότερων θερμίδων από αυτές που απαιτούνται για τη διατήρηση του σωματικού βάρους. Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, έχει διαφορετικές διατροφικές απαιτήσεις και έτσι δεν είναι εύλογο να συσχετιστεί η κατανάλωση των ξηρών καρπών με την αύξηση του σωματικού βάρους.

Αν λοιπόν θέλετε να τους ενσωματώσετε στην διατροφή σας, το καλύτερο θα ήταν να προτιμήσετε τους ανάλατους ξηρούς καρπούς και να τους καταναλώσετε στα πλαίσια ενός σνακ. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε το τσιμπολόγημα, μια συνήθεια που συνήθως προκαλεί την αύξηση βάρους χωρίς να γίνει άμεσα αντιληπτό.


Βησαροπούλου Μαρία, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος