Οι επιστήμονες θέλησαν να δουν αν υπάρχει ανθρώπινος «παράγοντας καλής φυσικής κατάστασης», μια συσχέτιση μεταξύ αρκετών χαρακτηριστικών του μυαλού και του σώματος που μπορεί να καθορίσουν την ατομική πιθανότητα να μεταβιβάσει μέσω των γονιδίων του και στις επόμενες γενιές. Στα υποψήφια χαρακτηριστικά περιλαμβάνονται η ευφυΐα, το ύψος, η ελκυστικότητα, η ανθεκτικότητα στα νοσήματα και η ψυχική σταθερότητα.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι ψηλοί άνθρωποι τείνουν να είναι εξυπνότεροι, παρέχοντας υποστήριξη στην παραπάνω θεωρία.

Η Δρ Αρντεν και η ομάδα της θέλησαν να δουν αν η ποιότητα του σπέρματος και η ευφυΐα μπορεί να σχετίζονται. Τους ενδιέφερε κυρίως να δουν αν η ποιότητα του σπέρματος επειδή φαίνεται να είναι ένας δείκτης αυτού που οι άνθρωποι εξελικτικά θεωρούν ως «καλή φυσική κατάσταση», που σημαίνει η πιθανότητα επιβίωσης και απόκτησης απογόνων.

Μελέτησαν λοιπόν δείγματα από 425 βετεράνους πολέμου επί εποχής Βιετνάμ που είχαν υποβληθεί σε τεστ νοημοσύνης και μετρήσεις ποιότητας του σπέρματος σε ηλικία 31-44 ετών. Οι ερευνητές μέτρησαν την ευφυΐα συνδυάζοντας τα αποτελέσματα πέντε διαφορετικών τεστ. Στη συνέχεια συνέκριναν τον «παράγοντα νοημοσύνη» με την συγκέντρωση σπέρματος, τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και την κινητικότητα του σπέρματος.

Η νοημοσύνη αυξανόταν παράλληλα με καθέναν από τους τρεις δείκτες της ποιότητας του σπέρματος. Η σχέση παρέμενε στατιστικά σημαντική ακόμη και μετά τον συνυπολογισμό των πιθανών επιδράσεων της ηλικίας, του καπνίσματος, του δείκτη μάζας σώματος, της κατανάλωσης αλκοόλ και της σεξουαλικής αποχής.

Το μέγεθος της σχέσης μεταξύ ποιότητας σπέρματος και νοημοσύνης ήταν όμοιο με αυτό που παλαιότερα είχε παρατηρηθεί μεταξύ ύψους και νοημοσύνης, αν και μπορεί να είναι μεγαλύτερη, δεδομένου ότι το ύψος είναι πιο αξιόπιστος δείκτης από την ποιότητα του σπέρματος.

Η ιδέα του «παράγοντα καλή φυσική κατάσταση» δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί έτσι ώστε να σχηματιστεί η άποψη ότι μόνο τα γονίδια των πολύ όμορφων, έξυπνων και ψηλών ανδρών μπορεί να μεταβιβαστούν στις επόμενες γενιές.